Exclusiv: Raportul despre decesele de Covid, pe care ministrul Sănătății nu a vrut să îl facă public: Arată haosul din sistem, diferența e de peste 7.000 de morți

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span>: Raportul despre decesele de Covid, pe care ministrul Sănătății nu a vrut să îl facă public: Arată haosul din sistem, diferența e de peste 7.000 de morți

Ministerul Sănătății a făcut joi publice concluziile raportului privind modul în care au fost identificate și înregistrate decesele pacienților cu COVID-19.

Amintim că documentul a fost întocmit de o comisie înființată după acuzațiile fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, iar actualul ministru, Ioana Mihăilă, a explicat dimineață că verificările arată, într-adevăr, o subraportare a deceselor.

Diferența vine, arată raportul, din problemele de raportare ale spitalelor, care s-au confruntat și cu presiunea din valul 3 al pandemiei și au și fost asaltate de multe schimbări în procedura de raportare.

ADVERTISING

Platforma Corona Forms include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP, iar platforma Alerte MS conține datele agregate.

UPDATE 14 mai 09:20 - Ioana Mihăilă a spus că documentul nu va fi publicat. Premierul Florin Cîțu i-a cerut însă public să o facă. Vineri, pe 14 mai, după ce SpotMedia vă prezentase deja, exclusiv, documentul, el a fost publicat și pe site-ul Ministerului Sănătății.

SpotMedia.ro vă prezintă câteva concluzii ale raportului, pe care ministrul Sănătății nu a vrut să îl facă public și pe care îl regăsiți integral în articol:

ADVERTISING

Analizând datele din Alerte.ms.ro și Corona Form s-a stabilit că ”până la 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms. Se poate constata că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creșterii complexității sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice”.

ADVERTISING

Astfel, diferența dintre cele două este de 7.201 morți.

Raportul mai arată că cele mai mari probleme au fost observate la 13 spitale. S-au cerut explicații și din răspunsuri s-a tras concluzia că cei care raportează nu știu cum să o facă în platforma alerte.ms.ro.

Mai grav, raportul arată că ”unele DSP suspicionează că unele dintre spitale raportează decesele de toate cauzele în alerte.ms.ro”.

Citește aici Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor Covid-19

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇