OMS, după ce AstraZeneca a suspendat testele vaccinului antiCOVID: Este o trezire la realitate!

OMS, după ce AstraZeneca a suspendat testele vaccinului antiCOVID: Este o trezire la realitate!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apreciat joi că decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru Covid-19, din motive de siguranţă, este o trezire la realitate, o reamintire că dezvoltarea unui vaccin ”nu este întotdeauna un drum rapid şi drept”.

AstraZeneca a anunţat marţi că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al posibilului său vaccin pebntru noul coronavirus, pe care îl dezvoltă în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce unul dintre participanţi a prezentat semne ale unei reacţii adverse grave.

ADVERTISING

Compania a subliniat că amânarea este ”o acţiune de rutină” atunci când este investigată o boală inexplicabilă, relatează CNBC. Joi, AstraZeneca a anunţat că dacă studiul clinic va fi reluat în curând, ar trebui să afle până la sfârşitul acestui an dacă vaccinul este eficace sau nu.

Comisia Europeană a semnat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Ce spune OMS

Directorul ştiinţific al OMS, dr. Soumya Swaminathan (foto), a spus joi că nu trebuie să fim ”exagerat de dezamăgiţi” de informaţiile referitoare la suspendarea studiului clinic. Ea a adăugat că ”aceste lucruri se întâmplă”.

ADVERTISING

”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când se întâmplă ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, procesul este oprit.

Din nou, aceasta este o procedură normală. Aceasta este o practică clinică bună, deoarece siguranţa este cea mai mare prioritate în orice studiu clinic”, a spus Swaminathan în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva.

AstraZeneca lansează teste pentru un medicament care să prevină şi trateze Covid-19

ADVERTISING

”O trezire la realitate”

În timp ce OMS speră ca studiul clinic referitor la vaccin să fie reluat în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiul, a spus Swaminathan.

”Cred că acesta este un bun ... poate o trezire la realitate sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt", a spus ea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇