Olanda spune că a descoperit varianta Omicron într-un test prelevat cu câteva zile înainte de anunțul Africii de Sud

Olanda spune că a descoperit varianta Omicron într-un test prelevat cu câteva zile înainte de anunțul Africii de Sud

Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta Omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale vizând să stabilească în ce măsură s-a răspândit.

În plus, Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta Omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (...) la 19 şi 23 noiembrie 2021”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Olanda a anunţat luni că 14 persoane erau purtătoare ale variantei Omicron, toate fiind pasageri plecaţi din Africa de Sud şi diagnosticați pozitiv Covid-19 la sosirea la Amsterdam.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a noului coronavirus - la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta Omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pzotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei Omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta Omicron în Europa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇