Amenințarea Omicron. Cum a schimbat noua variantă pregătirile de Crăciun - Fotoreportaj

În Marea Britanie, ministrul Sănătății i-a îndemnat pe oameni să-și facă a treia doză de vaccin pentru a avea sărbători liniștite, dar cercetătorii spun că e nevoie de două săptămâni pentru a ști cum afectează noua variantă protecția generată de vaccinurile existente.
Amenințarea Omicron. Cum a schimbat noua variantă pregătirile de Crăciun - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Fotoreportaj</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Noile restricții descurajează turismul, punând în pericol afacerile care se bazau pe călătoriile din luna decembrie.
  • Reprezentanții Pfizer și Moderna anunță că pot realiza un vaccin pentru varianta Omicron în cel puțin 100 de zile.
  • Intrarea în Marea Britanie se poate face, începând de marți, 30 noiembrie, numai în baza unui test PCR făcut în cel mult 48 de ore de la trecerea frontierei.
  • 6 noi cazuri de persoane infectate cu noua variantă au fost descoperite în Scoția.

Londra. Ceea ce se aștepta a fi momentul întoarcerii la normalitate s-a transformat în îngrijorare pentru guvern și frustrare pentru public.

Noua variantă de coronavirus Omicron, cum a fost denumită de către OMS, a produs panică în întreaga lume, amânând pe termen nedeterminat sfârșitul pandemiei.

În două zile, 6 noi persoane au fost depistate în Scoția cu noua variantă, în urma testelor și secvențierii genetice a 225 de probe, cel puțin una dintre persoane fiind vaccinată cu ambele doze de Pfizer, conform unei informații publicate de cotidianul “Daily Mail” din Marea Britanie.

Noua variantă a fost descoperită în cinci localități din țară, atât în sud cât și în nordul insulei, indicând o răspândire largă și uniformă a virusului.

ADVERTISING

Sajid Javid, ministrul Sănătății din Regatul Unit, le-a cerut britanicilor să se grăbească să-și facă a treia doză de vaccin pentru a avea un “Crăciun fără griji”, conform cotidianului “The Times.

Turismul din Marea Britanie a fost grav afectat de restricțiile provocate de pandemie, dar și de Brexit. Industria reprezenta 6,7% din PIB, în anul 2018, conform datelor publicate de guvern.

Înainte ca noua variantă să producă panică în întreaga lume, aproape toate restricțiile fuseseră ridicate pentru cetățenii din Regatul Unit. 

Deși numărul de infectări rămăsese destul de mare, peste 40.000 în fiecare zi, decesele asociate infecției aveau o rată scăzută, o medie zilnică de sub 150.

Omicron, o lovitură pentru turism

Era de așteptat ca noul sezon de iarnă, cel mai important pentru Londra din punct de vedere al turismului, să relanseze afacerile din acest domeniu.

Decizia lui Boris Johnson de a reintroduce testarea PCR pentru toți cei care vor să intre în Marea Britanie i-a făcut pe mulți turiști să renunțe la planurile de călătorie.

Perspectiva carantinei, dar și prețurile foarte ridicate ale testelor PCR, cel puțin 80 de lire, îi determină pe oameni să rămână acasă. 

Acest fenomen se întâmplă și în contextul în care țările din vestul Europei au impus noi restricții din cauza creșterii numărului de cazuri.

boris johnson vaccinat
Boris Johnson, un premier vaccinat, a anunțat că toți cei care intră în Marea Britanie au nevoie de un test PCR - Foto: Facebook / Boris Johnson

“Marea Britanie a avut cea mai rapidă lansare a campaniei de vaccinare din Europa, iar acum are cea mai rapidă campanie de rapel, cu aproape 16,8 milioane de vaccinuri făcute și, deși numărul cazurilor a rămas relativ mare, am observat o scădere a numărului de spitalizări și o scădere a numărului de decese”, a declarat Boris Johnson într-o conferință de presă din data de 27 noiembrie.

“Dar am primit vești despre o nouă variantă - așa-numita Omicron - și vreau să-mi exprim profunda recunoștință oamenilor de știință din Africa de Sud care au identificat această nouă variantă și au împărtășit aceste informații pe scară largă și imediat”, a mai adăugat el pentru ca apoi să anunțe noile măsuri de protecție, masca devenind din nou obligatorie în magazine și transportul public și toți cei care vor să intre în Regatul Unit sunt obligați, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, să facă un test PCR în 48 de ore de la trecerea frontierei și să stea în izolare până la venirea rezultatului.

Colinde la catedrală

În Londra, sărbătorile de iarnă au început sâmbătă, 27 noiembrie, cu o seară de colinde la St. Paul Cathedral (Catedrala Sfântul Paul), unde, pe o ploaie rece, împrăștiată de vânt, peste o mie de oameni au stat liniștiți la coadă pentru a participa la evenimentul religios.

Un monument al Bisericii Anglicane, Catedrala Sf. Paul e o expresie a “excepționalismului” britanic, dar și a seriozității și modului în care oamenii înțeleg să-și facă datoria față de semeni și față de țară.

CoadaCatedralaStPaul
Primul eveniment care anunță sărbătorile de iarnă a fost cel de colinde, desfășurat la Catedrala Sf. Paul din Londra - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro

Orașul s-a schimbat, deși n-a renunțat la nimic din ce-l face deosebit. Târgurile de Crăciun sunt la locul lor, dar mai puțin populate ca în anii trecuți. 

Magazinele care au supraviețuit pandemiei s-au trezit la viață în weekend-ul de Black Friday, dar pe străzile principale sunt multe spații goale, semn că multe afaceri s-au prăbușit.

O parte din teatre sunt închise, iar cele care funcționează sunt luate cu asalt de spectatori. 

În West End, cartierul londonez unde sunt spectacolele muzicale, agitația nu mai e ca înainte de pandemie, iar numărul premierelor s-a redus, jucându-se doar cele cu succes garantat.

Multe hoteluri sunt închise, iar cele care funcționează au mărit prețurile pentru a-și acoperi pierderile. 

Sunt multe anunțuri de angajare lipite în ferestrele magazinelor și restaurantelor, dar nu mai e criză de carburanți sau de produse în supermarket-uri.

Două săptămâni pentru a afla în ce măsură vaccinurile rămân eficiente

În Londra se observă cel mai bine modul profund în care pandemia a afectat economia și stilul de viață occidental. La suprafață totul e la fel ca înainte, dar la o privire mai atentă, observi că lipsesc mulți oameni, multe hoteluri, multe avioane, multe pub-uri, multe mașini, multe afaceri mici, iar asta înseamnă că, în tăcere, se desfășoară o tragedie a cărei amplitudine nu o cunoaștem și care ne afectează pe toți.

„Pe baza multor cercetări pe care le-au făcut oamenii de știință cu privire la alte variante și alte mutații, putem fi destul de siguri că aceste mutații noi vor provoca o scădere apreciabilă a anticorpilor neutralizanți”, a declarat Jesse Bloom, biolog la Centrul de Cercetare a Cancerului, Seattle, SUA. 

Această concluzie, publicată de New York Times, exprimă convingerea cercetătorilor că noua variantă Omicron poate reinfecta atât persoane care au trecut prin boală cât și persoane vaccinate.

În următoarele două săptămâni se va ști în ce măsură vaccinurile existente vor putea proteja oamenii de formele grave și de moarte în urma infectării cu noua variantă.

Reprezentanții companiilor farmaceutice Moderna și Pfizer au anunțat că au posibilitatea să realizeze un vaccin împotriva noii variante, dar un astfel de proces va dura cel puțin 100 de zile.

Într-o lume nesigură, Londra își păstrează cu greu strălucirea. Metropola cu 9,4 milioane de locuitori rămâne prietenoasă cu vizitatorii, chiar dacă mai scumpă și mai complicată.

LondraMetrou
Londra, stația de metrou Barbican, tren surprins în mișcare - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro
LondraTargCraciun
Cârnați polonezi, la Târgul de Crăciun de pe malul Tamisei, din fața Teatrului Național - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro
AntrenamentSkateboard
Antrenament skateboard, Londra - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro
LondraMasca
Londra, turiști. Masca nu e obligatorie în aer liber - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro
PHOTO-2021-11-28-10-09-23-2
Magazinul de bijuterii Tiffany, împodobit pentru Crăciun - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro
PHOTO-2021-11-28-10-09-23-4
Catedrala Sf.Paul din Londra, interior - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro
PHOTO-2021-11-28-10-09-23
Londra, un oraș cu locuri extrem de aglomerate, dar și cu străzi centrale fără prea mulți trecători - Foto: @adabucur_ai, pentru Spotmedia.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇