OMS transmite că tulpina Omicron reprezintă un risc global foarte ridicat, așa că lumea trebuie să se pregătească. Miniștrii G7 au reuniune de urgență

OMS transmite că tulpina Omicron reprezintă un risc global foarte ridicat, așa că lumea trebuie să se pregătească. Miniștrii G7 au reuniune de urgență
O nouă variantă provenită din Africa de Sud a creat îngrijorare și pesimism în întreaga lume - Foto: Depositphotod.com

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecție care ar putea avea „consecințe grave” în unele zone, a transmis luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată și, în anticiparea creșterii numărului de cazuri, să „se asigure că există planuri” pentru a menține serviciile de sănătate esențiale, conform agenției Reuters, citată de Mediafax.

ADVERTISING

"Omicron are un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global global legat de noua variantă ... este evaluat ca fiind foarte ridicat".

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a trece de protecția indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS.

"Creșterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravității, poate reprezenta o solicitare copleșitoare pentru sistemele de sănătate și poate duce la o creștere a morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu o acoperire vaccinală redusă", a precizat instituția.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urmărește în format LIVE UPDATE cele mai noi informații despre răspândirea variantei Omicron!

Varianta Omicron a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecțiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca și Australia, chiar dacă tot mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunțat luni că își va închide granițele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

ADVERTISING

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că țările ar trebui să folosească o "abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internațională".

Reuniune G7 de urgență

În context, miniştrii Sănătăţii din cadrul G7 se reunesc de urgenţă luni, la Londra, relatează AFP, citată de News.ro.

Miniştrii Sănătăţii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite se întâlnesc pentru a discuta despre evoluţia situaţiei omicron”, într-o ”reuniune de urgenţă”, a anunţat duminică seara într-un comunicat Ministerul britanic al Sănătăţii.

Londra deţine preşedinţia rotativă a Grupului Celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări din lume.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇