Cum s-a format Omicron și de ce s-ar putea ca vaccinurile să nu ne protejeze de noua tulpină

În mai puțin de 48 de ore de la anunțul făcut de cercetătorii din Africa de Sud cum că o nouă variantă de coronavirus, cu 32 de mutații a proteinei Spike, se răspândește cu rapiditate, omenirea a intrat într-o nouă realitate.
Cum s-a format Omicron și de ce s-ar putea ca vaccinurile să nu ne protejeze de noua tulpină
O nouă variantă provenită din Africa de Sud a creat îngrijorare și pesimism în întreaga lume - Foto: Depositphotod.com
  • Epidemiologul Emilian Popovici a anunțat în urmă cu o săptămână iminența apariției unei noi variante îngrijorătoare.
  • Mai multe proiecții pe computer realizate de virusologi din Africa de Sud arată că vaccinurile nu rezistă în fața noii versiuni a virusului.
  • Lipsa testării, a măsurilor de protecție și a vaccinării, dar și ravagiile făcute de epidemia de SIDA au dus la formarea noii variante de coronavirus.
  • Delta a avut 16 mutații față de varianta inițială și a provocat un val de pandemie în toată lumea.

Mai multe state au decis sistarea curselor aeriene din țările aflate în sudul și estul Africii. A avut loc o întâlnire de urgență a OMS (Organizația Mondială a Sănătății) care a catalogat noua variantă drept „îngrijorătoare”, iar indicii bursieri au căzut, anunțând un pesimism pronunțat în legătură cu sfârșitul pandemiei.

Profesoara Mary-Louise McLaws, expert OMS, a explicat că “dacă mutațiile proteinei Spike, cea prin care virusul intră în organism, sunt majore, iar anticorpii produși de vaccin nu mai pot recunoaște proteina, atunci protecția generată de vaccinuri va scădea dramatic”.

COVID-19: New Variant Found In South Africa Described As The 'Worst One Yet'
Prezentarea noii variante de Covid-19 care își are originea în sudul Africii – Sursa: Project / YouTube

„Sunt multe lucruri pe care nu le înțelegem despre această variantă. Profilul mutației e îngrijorător, dar acum trebuie să facem munca pentru a înțelege semnificația acestei variante și ce înseamnă pentru răspunsul la pandemie”, a declarat Richard Lessells, medic infecționist la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud, într-o conferință de presă organizată de departamentul de sănătate din Africa de Sud, în data de 25 noiembrie.

ADVERTISING

Din observațiile de până acum, noua variantă se răspândește cu rapiditate printre tineri, iar proiecțiile computerizate realizate de echipa de cercetători din Africa de Sud arată că aceasta trece de bariera vaccinurilor.

„Multe mutații, după cum știm, sunt problematice, dar cu atât mai mult, cele de la noua variantă par să contribuie, probabil, la o scăpare suplimentară. Există chiar indicii, din modelarea computerizată, că B.1.1.529, noua variantă africană, ar putea evita imunitatea conferită de o altă componentă a sistemului imunitar, cea a celulelor T”, a declarat Penny Moore, virusolog la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, citată de publicația “Nature”.

De asemenea, virusologul a anunțat că în focarele în care a fost descoperită noua tulpină multe persoane vaccinate cu Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca s-au infectat, iar cele două persoane carantinate în Hong Kong, infectate cu noua variantă, erau vaccinate cu Pfizer, conform publicației Nature. 

Cu o rapiditate fără precedent, Marea Britanie a restricționat toate cursele aeriene care vin din șase țări: Africa de Sud, Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibia și Zimbabwe.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat într-un mesaj pe Twitter că a propus tuturor statelor membre suspendarea curselor aeriene din regiune.

A doua variantă care pleacă din sudul Africii. De ce?

Exact în urmă cu o săptămână, într-o discuție cu Spotmedia.ro, Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, anunța că Africa, mai precis partea de est și de sud a continentului, reprezintă un teritoriu în care sunt întrunite toate condițiile pentru dezvoltarea unei noi variante periculoase de Covid-19.

emilian-popovici
Epidemiologul Emilian Popovici a prevăzut posibilitatea să apară o variantă mai infecțioasă ca Delta

“M-am uitat de curiozitate în zone din estul și sudul Africii, unde e o concentrare foarte mare de cazuri de infectare cu HIV (SIDA). Dacă ești infectat cu virusul HIV, ești condamnat la moarte. Nu există decât două-trei cazuri în literatura de specialitate cu negativare prelungită.

În aceste zone, doar 20% dintre cazuri sunt descoperite în urma unor analize de laborator, pentru restul, sunt doar estimări. Sunt convins că în privința infecției Covid nu se știe aproape nimic despre ce se întâmplă în aceste zone. Dacă se comunică faptul că nu sunt cazuri în Africa, acestea nu sunt pentru că nu se testează”, a declarat medicul Emilian Popovici, pentru un articol publicat de SpotMedia.ro despre noile variante ale virusului.

Într-o nouă discuție, epidemiologul ne-a explicat raționamentul care l-a ajutat să prevadă locul de unde va porni o nouă variantă periculoasă și cauza apariției ei.

“În urma observațiilor făcute de-a lungul vremii, epidemiologii au constatat că acest virus generează foarte ușor variante noi. Așa că m-am uitat pe hartă și am început să mă documentez și să aflu care sunt zonele cu risc”, a povestit medicul.

“Acestea sunt cele în care nu au fost impuse măsuri de distanțare și protecție, iar rata de vaccinare este foarte redusă. Astfel am realizat că există o problemă mare în Africa și în zone întinse din Asia.

Un risc suplimentar pentru formarea de noi variante este dat de locuri unde e o concentrație mare de persoane imuno-deprimate (cu sistemul imunitar compromis - n.red.). În aceste persoane cu probleme de sănătate, virusul trăiește mai mult și are timp să lucreze, își manifestă experiența lui căpătată în milioane de ani de supraviețuire”, a spus epidemiologul Emilian Popovici.

“Cea mai mare concentrație de persoane imuno-deprimate se află în estul și sudul Africii. Aici, SIDA face ravagii”, a adăugat acesta.

“Mai departe m-am uitat să văd ce raportează țările din zonă în legătură cu rata de infectare cu Covid-19. Am observat că au raportări pozitive, adică un număr mic de cazuri și o rată scăzută de infectare, dar și Coreea de Nord are raportări pozitive.

Așa că am decis să analizez raportările din aceste state critice cu privire la infectarea cu HIV. Am observat că persoanele infectate cu HIV sunt descoperite doar într-o proporție de maximum 20% în urma testării.

Dacă la o astfel de afecțiune, la care punerea diagnosticului înseamnă o condamnare la moarte, la o infecție de Covid-19 cât poate fi ponderea de testare ca să spună că au cazuri puține? Astfel, mi-am dat seama că raportările lor sunt departe de realitate, iar că în acel teritoriu virusul circulă practic liber într-o populație fără protecție și fără imunitate”, a declarat epidemiologul pentru SpotMedia.ro.

Posibilitatea să avem două pandemii în același timp

Explicația medicului român Emilian Popovici e confirmată și de profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică UCL, din Marea Britanie, care a spus că “numărul mare de mutații în noua variantă s-a acumulat aparent într-o <singură explozie>, evoluând în timpul unei infecții cronice la o persoană cu un sistem imunitar slăbit, posibil un pacient HIV/SIDA netratat”, conform unui articol publicat de cotidianul “The Guardian”.

Pandemia nu poate fi oprită atâta vreme cât măsurile de protecție și campania de vaccinare nu devin globale, susține doctorul Emilian Popovici.

Organizația Mondială a Sănătății a criticat în dese rânduri statele dezvoltate că nu au o abordare globală în ce privește măsurile și vaccinarea, arătând că pandemia nu va trece, dacă rămân teritorii cu densitate mare de oameni neprotejați.

“Există și o perspectivă care nu trebuie negată și care poate deveni reală. Virusul, la un moment dat, tot rulându-se pe oameni și generând o serie variante rebut sau neutre, să genereze o variantă care să schimbe patogenia (modul de evoluție a bolii - n.red.) și asta ar fi dramatic, ar fi o variantă care ar anula atât imunitatea postinfecțioasă, cât și pe cea postvaccinală și atunci, practic, o luăm de la capăt. Adică se vor derula două pandemii, cea veche, în desfășurare, și una nouă”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici pentru SpotMedia.ro. 

“Situația e gravă. O medicație eficientă, care ar vindeca și ar împiedica decesul a peste 90% dintre persoanele cu forme grave, ar fi o eliberare. Și atunci, am putea privi, cumva, mai relaxat problema. Dar tot ar trebui să scapi de pandemie pentru că e posibil, oricând, să apară o nouă versiune a virusului”, a adăugat medicul.

Noua variantă din Africa de Sud a primit numele de “Nu” (pronunție: NIU), fiind cea de a 13 literă a alfabetului grecesc, iar Organizația Mondială a Sănătății a botezat-o Omicron.

Are 32 de mutații ale proteinei Spike, cea prin intermediul căreia pătrunde în organism. 

Varianta Delta a avut 16 mutații în raport cu cea inițială. Din cauza numărului dublu de mutații față de Delta, experții OMS, într-o întâlnire de urgență, au catalogat noua variantă ca fiind "îngrijorătoare".  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇