Noua variantă africană de Covid a ajuns în Europa

Noua variantă africană de Covid a ajuns în Europa

Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie.

”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat vineri într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke, relatează AFP.

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, acest călător a revent din Egipt la 11 noiembrie.

ADVERTISING

Existenţa variantei B.1.1.529 a fost dezvăluită joi în Africa de Sud.

Mai multe ţări şi-au închis frontierele călătorilor din sudul Africii.

O înţelegere a noii variante necesită ”mai multe săptămâni”

Sunt necesare ”mai multe săptămâni” în vederea unei înţelegeri a nivelului de transmitere şi a virulenţei noii variante a noului coronavirus descoperită pentru prima oară în Africa de Sud şi denumită B.1.1.529, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

ADVERTISING

Experţi de la OMS, însărcinaţi să urmărească evoluţia virului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19, se reunesc însă începând de vineri, cu scopul de a stabili dacă este necesar ca această nouă variantă să fie clasificată drept ”îngrijorătoare” sau ”de urmărit”, a precizat într-o conferinţă de presă obişnuită a OMS Christian Lindmeier.

Pfizer studiază deja noua variantă

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech, care a încheiat o alianţă cu laboratorul farmaceutic american Pfizer, aşteaptă ”cel mai târziu în două săptămâni” prmele rezultate ale unor studii care urmează să permită să se stabilească dacă această nouă variantă a SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud scapă protecţiei oferite de vaccinul său, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

ADVERTISING

”Am lansat imediat studii cu privire la varianta B.1.1.529”, care ”diferă în mod clar de variantele cunoscute, deoarece prezintă mutaţii suplimentare la nivelul proteinei spike”, caracteristica virsului SARS-CoV-2, declară AFP purtătoarea de cuvânt.

”Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile”, în cazul în care o variantă dovedeşte rezistenţă la vaccinul lor anticovid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇