Israelul are un prim caz cu super-varianta de Covid cu 32 de mutații. Tot mai multe țări iau măsuri și interzic zborurile

Israelul are un prim caz cu super-varianta de Covid cu 32 de mutații. Tot mai multe țări iau măsuri și interzic zborurile

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 cu 32 de mutaţii detectată în Africa de Sud a determinat mai multe țări să ia imediat măsuri, mai ales că Israelul tocmai a anunțat că a identificat primul astfel de caz.

Pacientul zero din Israel tocmai se întorsese din Malawi, împreună cu alte două persoane care sunt acum carantinate și monitorizate atent. Toți trei erau vaccinați, autoritățile făcând acum verificări pentru a se asigura că sunt cu adevărat imunizați, potrivit Times of Israel.

Israelul anunțase deja de joi că interzice zborurile din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia și Eswatini. Sunt primiți în țară doar israelienii care se întorc din aceste state, dar și aceștia, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, vor fi băgați în carantină instituționalizată pentru o săptămână, fiind lăsați să plece doar după două teste PCR negative.

ADVERTISING

Anterior anunțului Israelului, Marea Britanie deja decisese ca de astăzi zborurile spre 6 țări africane sunt interzise - Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe, potrivit CNN. Totodată, aceste 6 state au fost incluse pe lista roșie, ceea ce înseamnă că au voie să vină din aceste țări doar rezidenții. Cetățenii britanici și irlandezi care vin din aceste state intră automat 10 zile în carantină, la hotel, pe cheltuială proprie.

Ministrul britanic al Sănătății spune că nu au fost identificate cazuri în Regat și datele existente nu sunt suficiente pentru a ști cât de mare e amenințarea noii variante, dar paza bună trece primejdia rea.

ADVERTISING

Temerile sunt că ar putea fi chiar mai transmisibilă decât Delta și că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente în fața acestei noi variante.

Africa de Sud a reacționat, însă, spunând că britanicii s-au grăbit să impună restricții. Potrivit Reuters, oficialii au precizat că vineri la prânz urmează să aibă o întâlnire de urgență cu reprezentanți ai OMS, pentru a vedea ce măsuri trebuie luate.

CE vrea să interzică zborurile cu Africa de Sud

În așteptarea anunțului OMS pare să fie şi UE, Ursula von der Leyen spunând totuși public că propune interzicerea zborurile către mai multe state africane, fără a spune exact care.

ADVERTISING

”Comisia Europeana va propune, în coordonare cu statele membre, să activeze macanismul de urgență pentru a opri zborurile dinspre regiunea sud-africană, din cauza noii variante B.1.1.529”, a scris pe Twitter președinta CE.

Italia deja a anunțat că interzice intrarea pe teritoriul său a celor care au fost în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia și Eswatini în ultimele 14 zile, potrivit EuroNews.

Și Germania pare că va lua startul înaintea blocului comunitar și de la miezul nopți ar urma să includă Africa de Sud pe lista roșie, potrivit unor surse Reuters. Asta înseamnă pentru companiile aeriene că de vineri noapte nu mai pot accepta către Germania decât pasageri germani și aceștia, indiferent decă sunt sau nu vaccinați, vor sta în carantină 14 zile.

Măsuri a luat și India, care cere testarea riguroasă a tuturor celor care vin din Africa de Sud și alte state africane considerate la risc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇