Cum salvează vieţi tehnica inventată de o infirmieră pentru a extrage mai multe doze dintr-un flacon de vaccin

Cum salvează vieţi tehnica inventată de o infirmieră pentru a extrage mai multe doze dintr-un flacon de vaccin

Tehnica inventată de o infirmieră pentru a scoate mai multe doze de vaccin dintr-un flacon de ser Pfizer salvează vieţi în Finlanda.

Metoda s-a extins din februarie, de când a fost inventată de infirmiera Sari Roos, şi se poate folosi şi pentru serurile Moderna şi AstraZeneca.

Tehnica este esenţială pentru că contribuie la limitarea penuriei de seruri şi la imunizarea unui număr mai mare de persoane.

Metoda este bazată pe bule de aer şi face posibilă extragerea celei de-a şaptea doze din flacoanele de vaccin Pfizer-BioNTech - cu una mai mult decât cele şase doze aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi care pot fi extrase, în mod normal, cu ajutorul unor ace şi seringi speciale, transmite Reuters.

ADVERTISING

Însă acele ace şi seringi speciale, denumite "low-dead-space" ("cu spaţiu mort redus"), nu sunt disponibile în cantităţi suficiente la nivel global.

Astfel, tehnica inventată de Sari Roos este mai preţioasă pentru ţările care încearcă să îşi protejeze populaţiile împotriva noilor variante de coronavirus, mai infecţioase şi care contribuie la propagarea celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19.

În cele două luni de când se aplică această tehnică, cu aprobare de la autoritaţile medicale din Finlanda, s-a dovedit că este eficientă, aşa încât poate fi reprodusă în orice spital, cu condiţia să fie realizată de specialişti.

ADVERTISING

Cum funcționează

Tehnica inventată de Sari Roos, similară unei proceduri folosite în Danemarca, începe prin extragerea unei cantităţi de vaccin lichid şi împingerea sa înapoi în flacon, pentru a elimina aerul din seringă.

Sari Roos extrage apoi doza exactă, pe care o completează cu aer steril din flacon.

Doza extrasă este apoi injectată, iar risipa de doze este minimală.

"Scopul aerului este acela de a împinge tot lichidul în pacient prin ac şi de a închide canalul de injectare pentru ca pacientul să nu sângereze", a declarat pentru Reuters Sari Roos, care lucrează ca infirmieră la spitalul Laakso din Helsinki.

ADVERTISING

Succesul tehnicii sale a atras atenţia colegilor ei de breaslă atât din ţară, cât şi din străinătate, care doresc să extragă cât mai multe doze de vaccin din fiecare recipient.

Salvează vieţi

Tuija Kumpulainen, director al departamentului pentru sănătatea şi siguranţa pacienţilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Finlanda, consideră că extragerea dozelor suplimentare este o procedură sigură atunci când este realizată cu precizie.

"Experţi calificaţi pot să extragă mai multe doze, dar chiar şi ei trebuie să se asigure că nicio cantitate de lichid nu rămâne în echipamentele folosite, pentru că, dacă se întâmplă aşa, ar însemna că acea doză ar fi prea mică", a declarat ea.

Deşi tehnica nu este uşor de realizat şi nu funcţionează de fiecare dată, ea face de asemenea posibilă extragerea a 12 doze din flacoanele de 10 doze ale vaccinurilor AstraZeneca şi Moderna - celelalte două vaccinuri aprobate de EMA şi utilizate în prezent în UE.

"Numărul dozelor suplimentare este important", a declarat Jutta Peltoniemi, medic specializat în boli infecţioase în oraşul Turku din sud-vestul Finlandei.

"Imaginaţi-vă că vă aflaţi printre acele persoane suplimentare pe care le-am vaccinat astăzi în Helsinki şi care, fără această tehnică, ar fi trebuit să mai aştepte (până să fie vaccinate - n.red.). Aceste doze suplimentare salvează vieţi", a adăugat Sari Roos.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇