O boală considerată "ușoară" face acum ravagii în Marea Britanie. 6 copii au murit

O boală considerată "ușoară" face acum ravagii în Marea Britanie. 6 copii au murit

Şase copii au murit în Marea Britanie din cauza unor infecţii invazive cu streptococul A, care provoacă scarlatina, o boală uşoară, dar a cărei incidenţă este în creştere în această ţară.

Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă din Marea Britanie (UKHSA) a îndemnat părinţii să fie vigilenţi, după ce în acest sezon în Anglia au fost înregistrate cinci decese la copii sub 10 ani în termen de şapte zile de la diagnosticarea cu boala streptococică invazivă de grup A.

Un al şaselea deces a fost înregistrat în Ţara Galilor, relatează AFP, preluată de „Le Figaro”.

ADVERTISING

În timpul ultimului sezon de streptococ A (2017-2018), în Anglia au fost înregistrate patru decese la copii sub 10 ani.

Autorităţile sanitare constată acum o creştere a acestui tip de infecţie invazivă, în comparaţie cu sezoanele anterioare pandemiei Covid-19.

Streptococul A poate provoca infecţii fatale, în special atunci când ajunge în sânge, boli precum angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina.

Autorităţile sanitare investighează, de asemenea, indicii cum că infecţii respiratorii grave sunt cauzate de această bacterie.

ADVERTISING

Cu toate acestea, "nu există nicio dovadă că circulă o nouă tulpină", a precizat agenţia britanică, sugerând că probabila cauză a creşterii numărului de infecţii este creşterea circulaţiei bacteriilor şi a contactului cu acestea.

Epidemia de scarlatină

Scarlatina, o boală în general uşoară, dar foarte contagioasă, a înregistrat o creştere bruscă, cu 851 de cazuri raportate în săptămâna 14-20 noiembrie, faţă de o medie de 186 în aceeaşi perioadă a anilor precedenţi.

Streptococul A "cauzează de obicei o uşoară durere în gât sau o infecţie care poate fi uşor tratată cu antibiotice", a declarat într-un comunicat dr. Colin Brown, directorul adjunct al agenţiei pentru siguranţă sanitară.

ADVERTISING

"În circumstanţe rare, această bacterie poate pătrunde în sânge şi poate provoca boli grave, numite infecţii invazive cu streptococ A", a adăugat el, îndemnând părinţii să urmărească simptomele şi să solicite asistenţă medicală cât mai curând posibil, astfel încât copiii lor să poată fi trataţi rapid, înainte ca infecţia să devină gravă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇