Ministrul Sănătății: Va fi nevoie de câteva luni ca numărul de doze de vaccin care ajung în România să fie cel de care avem nevoie

Ministrul Sănătății: Va fi nevoie de câteva luni ca numărul de doze de vaccin care ajung în România să fie cel de care avem nevoie

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că va fi nevoie de câteva luni ca numărul de doze de vaccin care ajung în România să fie cel de care avem nevoie pentru imunizarea populaţiei.

El se declară ”moderat optimist” că în următoarea lună şi jumătate numărul dozelor de vaccinuri va fi mai mare.

”Vorbim despre un număr limitat de doze de vaccin pe care le avem disponibile, deci în sine evident că există un plafon. (…) Informaţia este publică de multă vreme, şi anume că de la Pfizer primim o cantitate limitată de doze de vaccin, din păcate.

Este valabil pentru orice ţară din lume, de altfel. Nu avem destul de vaccin cât să vaccinăm întreaga populaţie în momentul acesta”, a declarat Vlad Voiculescu, luni seară, la B1 TV.

Acesta afirmă că ”principala limitare în acest moment este numărul de vaccinuri, numărul de doze de vaccin care sosesc în ţară şi nu capacitatea noastră de vaccinare”.

”Ştiu că s-a pus accent mult pe capacitatea de vaccinare, dar degeaba deschizi centre de vaccinare, degeaba angajezi oameni care să lucreze de dimineaţa până seara, 7 zile din 7, dacă nu ai destul de vaccin. (…)

Va fi nevoie de câteva luni, aceasta este estimarea mea, ca producţia de vaccinuri şi cantitatea distribuită în România să fie cea de care avem nevoie, dar sunt multe necunoscute”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Cursă contra cronometru

Acesta consideră că ”e o cursă contra cronometru pentru că pericolul este ca alte tulpini să se dezvolte”.

”Evident că ne propunem să vaccinăm cât mai mulţi dintre români, cât mai rapid. (…) Există două companii, două vaccinuri care au fost aprobate. A treia sursă potenţială, şi anume vaccinul de la AstraZeneca, ar putea să vină în cantităţi mult mai mari şi ar putea să vină deja din martie, dar nu ştim.

Sunt încă necunoscute. Contează când vor primi aprobarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Mai sunt cel puţin alte două produse pentru care Comisia Europeană are deja contractat vaccinul, deci şi România are acces la acele produse, dacă vor fi aprobate.

Dacă mă întrebaţi pe mine, sunt moderat optimist că în următoarea lună, lună şi jumătate vom vedea deja cantităţi mai mari, atât de la companiile care deja trimit vaccinuri în toată Europa, cât şi de la alte companii”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇