România, într-o singură zi, de la scepticismul legat de vaccinare la criza de ser. De ce trebuie ținut cont atunci când faci o programare online?

România, într-o singură zi, de la scepticismul legat de vaccinare la criza de ser. De ce trebuie ținut cont atunci când faci o programare online?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 300.000 de români s-au programat pentru a-și face vaccinul în primele 24 de ore de la declanșarea etapei a doua a campaniei de imunizare.

În data de 16 ianuarie, 60.000 de oameni mai puteau găsi un loc la nivelul întregii țări, cu mențiunea că în orașe ca București și Cluj nu se mai puteau face programări.

De la dezbateri legate de cine vrea să se vaccineze, într-o singură zi, autoritățile au descoperit că există o cerere foarte mare din partea publicului pentru a se proteja împotriva epidemiei. O cerere care nu poate fi satisfăcută pe moment din cauza numărului mic de doze disponibile.

De ce viteza de vaccinare nu va fi una optimă?

În etapa a doua se pot vaccina persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și personal din entități economice, publice și administrative aflate în categoria de “activități esențiale”. De asemenea, în continuare, personalul medical se poate programa pentru vaccinare. Autoritățile au anunțat că până la sfârșitul lunii, 87% dintre cadrele medicale vor fi imunizate.

ADVERTISING

Din păcate, ritmul de vaccinare în România, dar și în Uniunea Europeană va fi mai încet decât și-o doresc autoritățile și mediul de afaceri. Procesul de imunizare depinde foarte mult de producția de vaccin.

Anunțul Pfizer că va reduce numărul de doze livrate la sfârșitul lunii ianuarie și în februarie pentru că efectuează lucrări de mărire a capacității de producție va crea o încetinire simțitoare a ritmului de vaccinare în mai multe state europene, printre care și România.

Autoritățile așteaptă ca noua soluție de imunizare de la Oxford-AstraZeneca să fie aprobată pentru ca un alt mare producător să intre în joc.

În luna februarie sunt așteptate 800.000 de doze de vaccin

Uniunea Europeană are un contract pentru 300 de milioane de doze cu Pfizer și unul la fel de mare cu AstraZeneca. Moderna trebuie să livreze în UE doar 80 de milioane de doze în acest an, ceea ce e foarte puțin la nivelul continentului. 

Populația UE, după ieșirea Marii Britanii, este de aproximativ 450 de milioane de persoane. Necesarul minim de vaccin este de 600-700 de milioane de doze pentru a imuniza cel puțin 300-350 de milioane de oameni astfel încât impactul epidemiei să fie mult limitat.

Prima zi de programare pentru vaccinarea părinților și bunicilor noștri. Un start ratat greu de înțeles

În România, ideal ar fi ca 10 milioane de oameni să fie imunizați dintr-un total de 19 milioane de locuitori. Deci avem nevoie de cel puțin 20 de milioane de doze. Până în luna septembrie, Florin Cîțu, premierul României, a promis că vor putea fi vaccinate cel puțin 10 milioane de persoane.

În România, conform graficului de livrare, până la sfârșitul lunii februarie ar trebui să sosească 1,5 milioane de doze - 600.000 de doze Pfizer, în luna ianuarie; 800.000 de doze Pfizer în februarie, la care se adaugă 150.000 de doze Pfizer sosite în decembrie și 14.000 Moderna. 

Livrările din luna februarie pot fi afectate din cauza anunțului Pfizer, dar ar putea să crească în cazul în care Oxford-AstraZeneca va fi aprobat în data de 29 ianuarie.

De ce trebuie să țineți seama când faceți programările online

PaginaPlatformaVaccinare
Pagina online a platformei de programare pentru vaccinare. Procesul e complicat pentru multe persoane în vârstă. Mai multe șanse de reușită sunt dacă programarea e făcută de copii și nepoți în numele lor - Foto: Captură vaccinare-covid.gov.ro

Programarea pe platforma de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ nu este atât de simplă cum o descriu autoritățile.

  • Nu se pot face programări de pe orice computer sau de pe orice telefon sau tabletă, dar nu există o listă oficială cu terminalele sau sistemele de operare care nu merg.
  • Din observațiile empirice, posibilitatea de programare ține și de conexiunea la internet.
  • E foarte important și browser-ul pe care-l folosiți. Google Chrome pare a avea o rată mai mare de succes, dar trebuie să fie updatat.
  • Foarte mare atenție la introducerea datelor. Dacă greșiți, 15 minute nu mai puteți face nicio programare și trebuie să luați procesul de la început.
  • Pe lângă computer, e nevoie de o adresă de mail validă și de un telefon mobil funcțional. Contul se validează în urma unui mesaj primit pe e-mail, iar identitatea persoanei programate printr-un cod primit pe telefonul mobil.
  • Când intrați pe platformă e nevoie să luați decizii rapide pentru că în timpul procesului de programare se pot închide centre de vaccinare pentru că locurile alocate nu mai sunt disponibile, datele de vaccinare și orele au fost ocupate de alți utilizatori.
  • Dacă nu mai sunt locuri în ziua desemnată pentru rapel, trebuie să reluați procesul și să alegeți o altă dată pentru prima injecție.
  • Din aceste motive e bine să vă concentrați pe centrele “verzi” (culoarea care apare în dreptul centrelor în care mai sunt locuri) care afișează cel mai mare număr de locuri disponibile la momentul în care faceți programarea. 
  • Foarte important: puteți să alegeți centre din toată țara pentru programare. Nu există obligativitatea să faceți programare la centrele afișate automat în funcție de adresa de domiciliu. Puteți să alegeți județul și localitatea care vi se par mai convenabile.
  • De exemplu, dacă nu mai găsiți loc în București, încercați Ilfov sau alte județe din vecinătate, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița etc. dacă vreți să vă imunizați părinții sau bunicii cât mai repede și sunteți dispuși să faceți o călătorie cu mașina. 

În concluzie, programarea online o pot face puține persoane din România care au peste 65 de ani. 

E nevoie de abilități de folosire a computerului. Da, unui programator i se va părea o procedură ușoară și rapidă, dar pentru mulți dintre cei care trebuie să beneficieze de vaccin în această etapă e una imposibilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇