Peste 300.000 de români s-au programat la vaccin, în mai puțin de 24 de ore. Bucureștenii pot încerca în Ilfov, unde mai sunt mii de locuri libere

Peste 300.000 de români s-au programat la vaccin, în mai puțin de 24 de ore. Bucureștenii pot încerca în Ilfov, unde mai sunt mii de locuri libere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritățile au anunțat sâmbătă un prim bilanț pentru etapa a doua de vaccinare, ce a început ieri.

Astfel, în mai puțin de 24 de ore, s-au făcut la nivel național 305.562 de programări, din care 62.182 doar în București.

Aceasta este capacitatea maximă de vaccinare la acest moment în Capitală, astfel că bucureștenii care nu au prin loc sunt sfătuiți să încerce în Ilfov, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, remis SpotMedia.ro.

”Cetățenii din București au posibilitatea să se programeze la vaccinare și în centrele de vaccinare disponibile la nivelul județului Ilfov, unde sunt disponibile 7.397 locuri libere; 9.300 locuri de vaccinare au fost deja ocupate din cursul zilei de ieri”, se arată în documentul citat.

ADVERTISING

În etapa a doua de vaccinare sunt incluse persoanele peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații care se consideră că desfășoară activități în domenii esențiale.

Vaccinul ajunge acum doar pentru 364.800 de persoane, dar mai vin doze

În această prima fază a etapei 2 pot fi vaccinate 364.800 de persoane, cu dozele disponibile în perioada 18 ianuarie - 6 februarie. Alte doze urmează să intre în țară, și vor continua programările. La categoriile vizate în această etapă se încadrează peste 6 milioane de români.

ADVERTISING

”Menționăm că volumul cererilor a depășit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment, aspect care a generat disconfort în rândul beneficiarilor.

Reamintim, cu acest prilej, că programările la vaccinare sunt condiționate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operațiunii, cât și de dinamica solicitărilor de înscriere la momentul respectiv”, se mai arată în comunicat.

Câte centre sunt acum în România

În București sunt deschise publicului pentru programare 7 centre de vaccinare având disponibile 25 de cabinete și o capacitate zilnică de vaccinare a 1.500 de persoane cu prima doză și cu rapel.

ADVERTISING

La nivel național, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete și o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză, dar și cu rapel.

Suplimentar, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Acestea asigurăvaccinarea personalului din rețeaua proprie.

Start ratat pentru etapa a doua de vaccinare

Comunicatul prezintă și cifre despre interacțiunile românilor cu platforma destinată programărilor și susține că au fost ”câteva disfuncționalități”.

”S-au înregistrat 37.750 apeluri în Call Center (19.770 apeluri preluate), iar pe platformă (vaccinare-covid.gov.ro), au fost înregistrate 2,6 milioane de accesări, cu 107.000 utilizatori unici.

Platforma de vaccinare a avut câteva disfuncționalitățipe o perioadă deaproximativ 3 ore din cauza transferului datelor înregistrate în aplicația folosită în Etapa I de vaccinare în aplicația folosită în Etapa a II-a de vaccinare, dar situația este sub control iar specialiștii STS asigură suportul necesar pentru buna funcționare a acesteia”, se arată în comunicat.

Etapa 2 de vaccinare a început teoretic vineri, la ora 15:00. Doar că în primele ore platforma a dat erori sau a fost cu totul indisponibilă. Abia după ora 18:00 STS a anunțat că ea este funcțională, iar în scurt timp în București și Cluj dozele s-au epuizat.

Iată, pas cu pas, cum au decurs primele trei ore din etapa a doua de vaccinare: Platforma nu merge, doritorii nu se pot programa și Guvernul a adoptat târziu legislația (Foto)

În plus, lipsa de organizare s-a văzut și la nivelul guvernului. Executivul abia vineri, la ora 14:00, s-a reunit într-o ședință online pentru a adopta ordonanța de urgență necesară pentru organizarea centrelor de vaccinare, finanțarea lor sau recrutarea și plata personalului medical.

Abia la ora 18:05 ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a ieșit să anunțe că ordonanța urmează ”în scurt timp să fie publicată în Monitorul Oficial”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇