La mai bine de trei ore de la startul oficial al etapei a doua de vaccinare, STS a anunțat că a rezolvat problemele și românii eligibili la acest moment pot să se programeze.
Iată, pas cu pas, cum au decurs primele trei ore din etapa a doua de vaccinare: Platforma nu merge, doritorii nu se pot programa și Guvernul a adoptat târziu legislația (Foto)
”În acest moment platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă și poate fi accesată la nivel național, în vederea programării pentru vaccinare. Procedura de transferare și sincronizare a datelor și serviciilor din aplicația utilizată pentru etapa 1 în aplicația dezvoltată pentru etapa 2 s-a încheiat”, se arată în comunicarea transmisă SpotMedia.ro.
În plus, STS spune că noua versiune a fost îmbunătățită, astfel încât să poată fi folosită cu ușurință.
”Precizăm faptul că, noua versiune a platformei a fost optimizată pentru a facilita înscrierea persoanelor vulnerabile – adulți peste 65 de ani și bolnavi de afecțiuni cronice.
Aplicația are o interfață îmbunătățită, care să vină în sprijinul populației vulnerabile, a medicilor de familie, a angajatorilor și tuturor celor care doresc să se vaccineze”, se mai arată în comunicat.
În etapa a doua de vaccinare sunt incluse persoanele peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații care se consideră că desfășoară activități în domenii esențiale. Peste 6 milioane de români se încadrează în această etapă.
Start ratat, probleme în lanț, lipsă de comunicare
Românii au fost îndemnați, de la medici, la oficiali de la cel mai înalt nivel, să aplice pentru vaccinarea anti-COVID, etapa a doua fiind programată să înceapă pe 15 ianuarie, la ora 15:00.
Ba chiar președintele Klaus Iohannis a ales să se vaccineze simbolic astăzi, pentru a fi un exemplu pentru români. În etapa a doua sunt incluse persoanele peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații care se consideră că desfășoară activități în domenii esențiale.
Doar că la ora 15:00 cei care au vrut să se vaccineze au fost întâmpinați de nenumărate erori. Practic, startul etapei a doua de vaccinare a fost ratat.
La o oră de la startul teoretic, timp pe care numeroși români l-au pierdut încercând să se programeze, STS a dat un prim comunicat în care a spus, sec, că lucrează la ”transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2”.
Nu a fost dată însă nicio explicație pentru care a fost nevoie de o oră ca această informare să fie făcută publică, dacă nu în presă, măcar pe platforma, astfel încât românii să nu își piardă degeaba timpul și nervii.
În plus, lipsa de organizare s-a văzut și la nivelul guvernului. Executivul abia astăzi, la ora 14:00, s-a reunit într-o ședință online pentru a adopta ordonanța de urgență necesară pentru organizarea centrelor de vaccinare, finanțarea lor sau recrutarea și plata personalului medical.
Abia la ora 18:05 ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a ieșit să anunțe că ordonanța urmează ”în scurt timp să fie publicată în Monitorul Oficial”.
Cum se fac programările
Programările se fac pe https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login, prin medicul de familie sau sunând la call center la numerele disponibile AICI. În București se poate suna și la 021.414.44.25, dar se pot face programări și prin structurile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor de sector.
Pe platforma de vaccinare, fiecare persoană va afla centrul și punctul de vaccinare la care trebuie să meargă.
Programarile se mai pot face de către un aparținător, care poate înscrie în contul lor mai multe persoane din familie.
De asemenea, programarea mai poate fi făcută și de către angajator pentru angajaţii din domeniile considerate esențiale pentru economie.
După programare, vaccinarea în sine va începe pe 18 ianuarie, dar vârstnicii din centrele rezidențiale din București vor fi vaccinați azi de echipe mobile.
Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare, indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.
Autorităţile anunţă că, în România, sunt active 309 centre cu 413 puncte de vaccinare.
Dintre acestea, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Ce se întamplă într-un centru de vaccinare
La intrarea într-un centru de vaccinare, pacienților li se va lua temperatura iar cei cu peste 37,3 grade vor fi reprogramați.
Va exista un punct de recepție unde registratorul va verifica programarea în baza CI, persoana programată va completa un chestionar de triaj și va primi un formular de consimțământ informat;
Va fi și un punct de triaj medical: medicul va face triajul. În caz de contraindicații, persoana va fi reprogramată. Altfel, în urma triajului, persoana programată va citi și semna formularul de consimțământ;
La punctul de vaccinare: se scanează datele personale, se administrează vaccinul, se completează Registrul Electronic Național de Vaccinare și se generează adeverința de vaccinare;
Apoi, persoana respectivă va merge într-un punct de supraveghere unde va sta 15 minute. În caz de reacții adverse, medicul va face o investigație medicală.
După ce primesc prima doză de vaccin, persoanele vaccinate vor fi informate pe email sau sms și prin medicul de familie despre când trebuie să revină pentru rapel.
Pentru prima etapă de vaccinare a fost realizată o hartă cu toate punctele de vaccinare disponibile. Rămâne de văzut dacă și pentru etapa următoare se va proceda la fel. HARTA este disponibilă AICI.
În prima etapă de vaccinare, care a început la data de 27 decembrie 2020, până la data de 14 ianuarie, s-au vaccinat 67,5%, repectiv 168.705 persoane, din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare.
Programările făcute rămân valabile?
Pe pagina de Facebook RoVaccinare, numeroși utilizatori s-au plâns în primele trei ore că nu doar că nu funcțuionează platforma, dar nici la telefon nu răspunde nimeni.
La ora 17:40, administratorii paginii au răspuns valului de reproșuri, motivând tot că încă se face transferul de date.
”În acest moment se transferă datele din aplicația de programare pentru prima etapă, in aplicația de programare pentru cea de-a doua etapă de vaccinare. Va rugăm să reveniți! Vă mulțumim pentru ințelegere!”.
Mesajul a produs furie printre mulți, care au spus că este o bătaie de joc, dar și confuzie. Unii utilizatori reușiseră să se programeze accesând platforma de pe telefon și voiau să știe dacă programările lor rămân valabile sau vor fi pierdute la ”transferul de date”. Nu au primit niciun răspuns.