Cum explică ministrul Sănătății testele fals pozitive pentru COVID-19: Se poate întâmpla

Cum explică ministrul Sănătății testele fals pozitive pentru COVID-19: Se poate întâmpla

Aparatele pot fi mai puțin performante, reactivii mai slabi calitativ, oamenii care procesează testele pot fi mai puțin pricepuți: așa explică ministrul Sănătății cazul CFR Cluj, unde mai mulți jucători au avut rezultate fals pozitive pentru SARS-CoV2.

„Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive.

Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează.

Dacă reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele. (n.r. - întrebat dacă nu i se pare ciudată situaţia de la CFR Cluj).

ADVERTISING

Se poate întâmpla. Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat într-un context clinic şi să repet acel test de câte ori e nevoie. Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât este perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv", a declarat Tătaru, la Digi24.

CFR Cluj anunță că cele 23 de teste pozitive din club au fost de fapt teste fals-pozitive

CFR Cluj a anunțat că toate testele efectuate la o clinică privată, care au arătat iniţial că 23 de persoane din club sunt purtătoare ale virusului Sars-CoV-2, au fost "fals-pozitive".

ADVERTISING

"Ca urmare a ultimelor informatii apărute în presă referitor la cele 23 persoane testate pozitiv de către o clinică privată atât la Bucureşti, cât şi la Cluj-Napoca săptămâna trecută, dorim să facem următoarele precizări:

Clubul CFR 1907 Cluj a respectat absolut toate măsurile cuprinse în Protocoalele MTS/FRF/LPF şi toate recomandările venite din partea autorităţilor. Am dat dovadă de transparenţă în relaţia cu autorităţile statului şi ne-am luat toate măsurile de prevenţie posibile pentru a opri răspândirea acestui virus.

ADVERTISING

În urma investigaţiilor şi retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, aşadar testele efectuate iniţial au fost fals-pozitive”.

Vezi și: CFR Cluj se gândește să dea în judecată clinica Regina Maria, după ce mai mulți fotbaliști au fost testați pozitiv cu noul coronavirus

Cât de gravă e situația? Revenim la starea de urgență? - Interviu cu profesorul Alexandru Rafila


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇