COVID-19 face ravagii în Brazilia: Numărul deceselor a depășit pragul de 500.000

Numărul total al deceselor asociate COVID-19 a depăşit pragul de jumătate de milion în Brazilia, fiind al doilea cel mai mare bilanţ din lume, după Statele Unite, iar experţii avertizează că situaţia se poate înrăutăţi, având în vedere campania de vaccinare lentă şi începutul sezonului rece.

Coronavirusul continuă să se răspândească, iar preşedintele Jair Bolsonaro refuză să sprijine măsuri precum distanţarea fizică. El a fost criticat vehement pentru că nu a implementat un răspuns naţional coordonat şi pentru scepticismul său faţă de vaccinuri, carantină şi purtarea măştii.

ADVERTISING

Institutul de sănătate Fiocruz a spus că situaţia este critică. Doar 15% dintre adulţi sunt complet vaccinaţi. Congresul anchetează modul în care guvernul a gestionat pandemia.

Opoziţia îl acuză pe preşedinte pentru întârzierea achiziţionării vaccinurilor din motive politice şi că a minimalizat continuu gravitatea pandemiei.

Sâmbătă, mii de oameni au protestat în ţară faţă de guvernul lui Bolsonaro şi au cerut accelerarea programului de vaccinare.

Situaţia din Brazilia a fost alimentată de noile variante ale coronavirusului, care se transmit mai uşor, inclusiv una identificată în Amazonia, cunoscută drept Gamma. În medie, 70.000 de cazuri au fost confirmate zilnic în ultima săptămână.

ADVERTISING

Rata de ocupare a unităţilor de terapie intensivă rămâne la 80% sau peste în majoritatea statelor, iar experţii avertizează că începutul iernii în emisfera sudică, săptămâna viitoare, ar putea spori numărul contaminărilor.

Începând cu luna martie, pentru o perioadă de şapte zile, au fost raportate zilnic, în medie, peste 1.500 de decese.

Doar Statele Unite au înregistrat un număr mai mare de decese asociate bolii, 601.740, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

La nivel mondial, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate peste 3,85 milioane de decese asociate Covid-19 şi mai mult de 178,1 milioane de contaminări.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇