Cât de eficiente sunt vaccinurile antiCOVID împotriva tulpinilor mutante

Cât de eficiente sunt vaccinurile antiCOVID împotriva tulpinilor mutante

Campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului au prins viteză în toată lumea, însă apar tot mai multe întrebări despre eficiența serurilor pentru noile tulpini care se răspândesc în lume.

Deja Africa de Sud a pus pauză planului de imunizare cu vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, după un studiu efectuat de producători care relevă că protecția oferită împotriva tulpinii locale nu este optimă.

Studiul arată, totuși, că vaccinul previne formele severe ale bolii cauzate de Sars-CoV-2, care duc la spitalizare și chiar deces.

Studiul a fost efectuat de cei de la Oxford și AstraZeneca pe mai mult de 2.000 de subiecți, însă vârsta lor medie e de 31 de ani. Adică sunt pacienți din grupă cu risc scăzut, astfel că cercetătorii nu pot fi foarte siguri în legătură cu protecția pentru formele mai grave, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Ce protecție asigură alte vaccinuri împotriva tulpinii sud-africane?

Întrebarea care urmează natural e dacă celelalte vaccinuri existente pe piață au o eficiență mai mare împotriva noilor tulpini. Studii pe acest subiect de la alți producători urmează să fie publicate săptămâna aceasta, însă din datele de până acum arată că niciun vaccin nu e la fel de eficient împotriva tulpinilor mutante precum se întâmplă în cazul tulpinii originale.

De exemplu, eficiența Novavax în Marea Britanie este de 89%, pe când în Africa de Sud scade la 60%. Aici, în jur de 92% din îmbolnăviri sunt cauzate de tulpina locală.

Vaccinul Janssen, făcut de cei de la Johnson & Johnson, are o eficiență de 72% în SUA, dar doar de 57% în Africa de Sud.

ADVERTISING

Cât despre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au cea mai mare eficiență, de 95%, nu există studii aprofundate. Testele de laborator dau însă indicii că protecția împotriva tulpinilor noi este ușor mai scăzută.

Protecția împotriva tulpinii britanice

În ce privește protecția împotriva mutației descoperite în Marea Britanie, care s-a răspândit rapid în lume, inclusiv în România fiind depistate peste 50 de cazuri, veștile par a fi puțin mai bune.

Studiul Oxford/AstraZeneca arată că protecția oferită de vaccin scade de la media de 84%, la 75%.

ADVERTISING

Un alt studiu, condus de profesorul Ravi Gupta de la Institutul Cambridge pentru Imunologie și Boli Infecțioase, a arătat că vaccinul Pfizer își păstreaza eficiența aproape maximă și împotriva tulpinii britanice.

Oamenii de știință spun că e nevoie de cercetări mai multe, inclusiv pentru a stabili dacă speranța întregii lumi, cum că vaccinarea duce la imunizare în masă, este întemeiată.

Momentan nu există date clare dacă o persoană vaccinată mai poate sau nu să transmită virusul, însă unele studii sugerează că transmiterea se păstrează.

Profesorul Shabit Madhi, de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiile privind eficiența pe tulpina sud-africană, spune că așteptările ar trebui reduse. Mai exact, el arată că, în loc să sperăm că virusul va dispărea cu ajutorul vaccinării și ne vom întoarce la ”normalitate”, ar trebui să ne focusăm pe cele mai bune metode de a împiedica creșterea numărului de decese sau de cazuri care au nevoie de spitalizare.

Iar pentru acest țel vaccinurile par în mare parte eficiente.

Vaccinuri pentru tulpinile noi

În orice caz, deja se lucrează și la variante ale vaccinurilor care să combată fiecare tulpină în parte. Iar vestea bună e că aici nu va dura un an, ci doar câteva săptămâni.

Profesorul Sarah Gilbert, de la Oxford, a anunțat deja că lucrează la o astfel de variație a vaccinului, ce ar putea fi administrată în toamnă pentru protecție suplimentară.

În viitor, cel mai probabil vom ajunge în situația în care suntem cu virusul gripal. Și acesta a dezvoltat și dezvoltă în continuare diverse tulpini, însă în fiecare an Organizația Mondială a Sănătății le anunță pe cele dominante, pe care producătorii le introduc în vaccinuri.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇