Pașaportul digital de vaccinare: Cum vor arăta călătoriile viitorului

Pașaportul digital de vaccinare: Cum vor arăta călătoriile viitorului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pașaportul de vaccinare a devenit un termen des întâlnit în vocabularul autorităților și al jucătorilor din industria turismului, iar asta demonstrează că teoria călătoriilor condiționate de un document care să demonstreze că ai fost vaccinat va deveni curând o realitate.

Însă cele mai înalte cerințe vin acum și impun mai mult decât un pașaport de vaccinare.

Președintele american Joe Biden, spre exemplu, a cerut agențiilor din domeniu să elaboreze o versiune digitală, universal valabilă și ușor de implementat a certificatului de vaccinare care să folosească drept pașaport de acces în orice colț al lumii, scrie The New York Times.

Și guvernul danez a afirmat la mijlocul acestei săptămâni că în următoarele trei sau patru luni va emite pașapoarte digitale care să permită cetățenilor săi să demonstreze că au fost vaccinați.

Uniunea Europeană a denunțat chiar săptămâna trecută o creștere a vînzărilor de teste negative false, încă un motiv pentru care este nevoie de un certificat digital care să fie sigur.

Nu doar guvernele sunt interesate de pașapoartele de vaccinare. Peste câteva săptămâni Etihad Airways sau Emirates vor da startul utilizării pașapoartelor de călătorie dezvoltate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), pentru a-i ajuta pe pasageri să le arate companiilor aeriene și guvernelor dovada că au fost vaccinați sau testați pentru Covid.

Provocarea în acest moment este realizarea unui document sau a unei aplicații acceptată în întreaga lume, care protejează datele personale dar care este accesibilă oamenilor indiferent de statutul social. În plus, ar trebui să fie ușor accesibilă de pe smartphone.

ADVERTISING

Ce este un pașaport de vaccinare?

Pașaportul de vaccinare este un document care demonstrează că ai fost vaccinat împotriva Covid-19.

Unele versiuni vor permite oamenilor să arate și dacă au fost testați negativ pentru Covid și, implicit, să călătorească mai ușor.

Versiunile la care lucrează acum companiile aeriene, grupurile industriale, companiile de IT și organizațiile non-profit vor fi ceva ce poți accesa de pe telefon cu ușurință, ca o aplicație sau ca parte din portofelul digital.

IATA este una dintre organizațiile care au căutat soluții digitale pentru a ușura procesul credențializării în călătorii de ani de zile. În pandemie, aceste grupuri s-au concentrat pe includerea statutului de vaccinat în aceste acte.

Ideea e că dacă ai toate informațiile relevante în telefon, vei câștiga foarte mult timp.

”Este vorba despre o încercare de a digitaliza un proces în curs de derulare și să-l transformi în ceva care simplifică lucrurile, ușurând călătoriile oamenilor între țări, fără să fie nevoiți să arate diferite documente la diferite puncte de verificare”, spune Nick Careen, vicepreședinte IATA, cel care conduce inițiativa pașapoartelor digitale de călătorie.

Pe lângă IATA, și IBM lucrează la propriul Pașaport Digital de Sănătate care ar permite oamenilor să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ pentru a putea fi primit într-o locație publică precum stadioanele, aeroporturile, universitățile sau chiar la locul de muncă.

Pașaportul, construit folosind tehnologia blockchain de la IBM, poate folosi mai multe tipuri de date, inclusiv verificări ale temperaturii corpului, notificări de expunere la virus, rezultate ale testelor și statusul vaccinării.

ADVERTISING

De asemenea, World Economic Forum și grupul suedez nonprofit Commons Project Foundation testează la ora actuală un pașaport de sănătate numit CommonPass, care ar permite călătorilor să demostreze cu ușurință informații privind rezultatele testărilor sau vaccinarea.

Aplicația dispune practic de un cod QR care poate fi arătat autorităților, la cerere.

De ce aș avea nevoie de un pașaport de vaccinare?

Pe măsură ce tot mai mulți oameni vor fi vaccinați, accesul în anumite locuri sau la anumite evenimente va începe să fie condiționat de vaccinare.

Potrivit expertului I.A.T.A. deja o mulțime de organizații sportive, organizatori de concerte și agenții de turism au început deja să ceară ajutor pentru a găsi o soluție tehnică de identificare a participanților.

De asemenea, pentru a putea călători la nivel internațional, guvernele și autoritățile în domeniul sănătății vor trebui informate dacă ai fost vaccinat sau dacă poți prezenta un test negativ pentru virus.

De fapt, multe țări cer deja dovada unui test negativ la intrare.

Astfel de pașapoarte ar putea fi elemente esențiale pentru repornirea industriei turismului, spune Zurab Pololikashvili, secretar general al World Tourism Organization din cadrul ONU.

”Un element vital pentru repornirea turismului este uniformizarea regulilor și a protocoalelor privind călătoriile internaționale”, spune acesta.

”Dovada vaccinării, spre exemplu, prin introducerea la nivel global a pașapoartelor de sănătate poate oferi asta. De asemenea, ele pot elimina necesitatea carantinării la sosire, lucru care este la acest moment o piedică în calea revenirii turismului internațional”.

ADVERTISING

Dakota Gruener, unul dintre experți Organizației Mondiale a Sănătății însărcinat cu stabilirea standardelor globale pentru pașapoartele de vaccinare, spune că sunt trei scenarii în ceea ce privește credențializarea digitală ca răspuns la pandemia de coronavirus.

Primul și cel mai puțin probabil, este cel al creării de certificate de imunitate. Acestea sunt documente care ar dovedi că posesorul a dezvoltat o oarecare imunitate la virus.

Al doilea scenariu este cel în care poți demonstra că ai un test negativ pentru coronavirus.

Cel de-al treilea este cel în care poți demonstra că ai fost vaccinat.

Experții spun la unison că ultimele două sunt cele mai importante pentru repornirea industriei turismului.

”Vedem un interes crescut din partea companiilor aeriene, a agențiilor de control vamal și chiar a călătorilor pentru aceste soluții”, spune Gruener.

S-a mai făcut asta până acum?

Obligativitatea de a demonstra că ai fost vaccinat pentru a participa la anumite activități sau pentru a intra într-o anumită țară nu este neapărat un concept nou.

De zeci de ani, oamenii care călătoresc în anumite țări au trebuit să demonstreze că au fost vaccinați împotriva bolilor precum febra galbenă, rubeolă sau holeră.

Adesea, după ce s-au vaccinat, călătorii au primit o ”carte galbenă”, ștampilată și iscălită, cunoscută drept certificatul Internaţional de vaccinare sau profilaxie, încă recomandat de Centers for Disease Control and Prevention în anumite călătorii.

”Oricine a călătorit internațional în țări care necesită vaccinare împotriva malariei, difteriei sau altor boli a avut astfel de cărți galbene”, spune și Brian Behlendorf, directorul Linux Fundation, o companie de tehnologie care ajută autoritățile publice din întreaga lume să combată pandemia de coronavirus.

Părinții trebuie să prezinte la înscrierea la școală certificatul de vaccinare al celor mici. Nu e ceva nou”, spune el.

Dar o diferență majoră dintre vecchea carte galbenă și certificatul la care se lucrează acum este componenta digitală, care aduce cu sine o serie de îngrijorări privind confidențialitatea și ușurința de accesare a datelor.

Fundația Linux lucrează împreună cu IBM și CommonPass pentru a crea standarde universale pentru credențialele aplicației, cu un rezultat accesibil și echitabil.

”Ideea ar fi să facem totul atât de simplu încât accesul la documentul de vaccinare se ne permită să cumpărăm fără restricții bilete de avion, să facem rezervare la hotel și așa mai departe. Ar trebui să funcționeze ca un simplu e-mail”, spune el.

De ce e musai ca pașaportul de vaccinare să fie digital?

Pașapoartele de vaccinare nu trebuie să fie neapărat digitale, dar digitalizarea lor ar ușura cu mult călătoriile.

”Imaginați-vă că un avion aterizează în aeroport, iar o sută de oameni dețin un pașaport de vaccinare, 100 prezintă un certificat inclus în portofelul lor digital, 50 de oameni au hârtiile în mână și alți 25 au un fel de document eliberat de guvernul țării din care provin.

Ce ar trebui să facă cei de la aeroport? Cum ar procesa toate acele informații într-un mod standardizat și simplu?”, spune Brian Behlendorf, director la Evernym, un alt developer care lucrează cu cei de la I.A.T.A în dezvoltarea pașaportului de vaccinare.

Care sunt cele mai mari îngrijorări cu privire la implementarea pașapoartelor de vaccinare?

Într-o lume în care peste un miliard de oameni nu-și pot dovedi identitatea măcar, din lipsa de pașapoarte, certificate de naștere, permise de conducere sau cărți de identitate, documentele digitale care să ateste statusul vaccinării ar putea accentua inegalitățile, lăsându-i în urmă pe cei defavorizați.

”Vor mai trece ani înainte ca vaccinurile anti-covid să fie disponibile la nivel global. Tocmai de aceea testarea va continua să fie cea mai răspândită formă de dovadă acceptată pentru călătorii.

Dar doar împreună cu vaccinarea vom putea reveni la normal în industria turismului dar și a altor activități publice”, spune Gruener.

O altă îngrijorare ar fi că nu toată lumea dispune de un telefon inteligent. Pentru ei, reprezentanții industriei spun că vor accepta și dovada pe hârtie, însă chiar și aceasta va trebui standardizată.

În plus, există îngrijorări cu privire la confidențialitatea datelor.

”Lucrurile acestea pot merge fie foarte bine, fie teribil de rău. Utilizarea defectuoasă a acestor informații ar putea duce la o distopie tehnologică majoră”, spune Jenny Wanger, director de programe la Linux Fundation.

Potrivit acesteia, este important ca dezvoltarea tehnologică a acestor aplicații să fie făcută transparent, astfel încât ea să nu ajungă în mâinile unui guvern sau a unei companii.

Care sunt provocările dezvoltării acestor pașapoarte digitale?

Experții în IT și turism spun că deși e ușor să creezi o aplicație ușor de accesat, provocarea este de a crea tehnologie corectă din punct de vedere deontologic, de durată, cu sisteme care să nu stocheze datele utilizatorilor și nici să nu permită localizarea lor. Iar asta durează, spun ei.

”Sistemul global de pașapoarte a fost dezvoltat în 50 de ani. Chiar și când au vrut să adauge sistemul biometric pentru sporirea siguranței, a durat 10 ani să se pună de acord în ceea ce privește modul în care poți adauga o amprentă sau o poză biometrică ușor de verificat în pașaport.

Acum, într-o perioadă foarte scurtă de timp, trebuie să producem credențiale care să fie recunoscute la nivel universal ca un pașaport dar care tebuie să asigure și mai multă confidențialitate, întrucât sistemul va fi digital”, spune și Drummond Reed, un alt expert în cadrul Evernym.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇