România va produce vaccin antiCOVID la Cantacuzino? Anul trecut abia făceam câteva flacoane cu supliment alimentar acolo

România va produce vaccin antiCOVID la Cantacuzino? Anul trecut abia făceam câteva flacoane cu supliment alimentar acolo

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat sâmbătă dacă România va achiziţiona vaccin din Rusia sau China, că nu va face acest lucru şi că a fost trimisă o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, iar ţara noastră şi-a arătat disponibilitatea de a produce vaccinul împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino.

„Nu, România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Asta este calea pe care mergem noi”, a declarat Florin Cîţu, chestionat dacă România a demarat discuţii cu Rusia sau China pentru a achiziţiona vaccinul, în contextul în care Ungaria a luat două milioane de doze de vaccin Sputnik.

ADVERTISING

Întrebat când am putea să începem să producem vaccinul, premierul a răspuns: „Am început discuţiile. Am spus că avem capacitatea. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.

Chiar ”avem capacitatea”?

 Un plan îndrăzneț, având în vedere că institutul a cerut ajutor privat, anul trecut, pentru că nu putea produce mai mult de 2.000 de flacoane de supliment alimentar pe lună.

MApN spunea atunci că ritmul maxim pe care îl poate asigura Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu capacităţile de microproducţie din dotare, este, la acest moment, de 1.000 de flacoane scoase la vânzare într-un interval de 10-14 zile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apel de la Institutul Cantacuzino către firmele private, după ce românii au stat la cozi ca să cumpere suplimentul pentru imunitate

Situația de la Cantacuzino a atras la vremea respectivă și atenția lui Vlad Voiculescu, actualmente ministrul Sănătății.

”Ce nu vă spune premierul (Ludovic Orban - n.red.) este că la 3 ani de la militarizare, după milioane de euro investite fără niciun plan şi nicio direcţie, Institutul nu a produs nimic altceva decât o gaură şi mai mare în buget şi multe pensii speciale.

ADVERTISING

Este sezonul panglicilor şi premierul se duce să lanseze un… supliment alimentar, adică un produs care nu are nevoie nici măcar de autorizaţie de punere pe piaţa – un fel de extras de măceşe care se va putea vinde şi la Plafar”, spunea Voiculescu pe 30 noiembrie 2020.

Vlad Voiculescu: Este sezonul panglicilor şi premierul se duce să lanseze un... supliment alimentar

Citește și cele mai recente informații despre alte vaccinuri anti-Covid:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇