Ministerul Apărării anunţă că Institutul Cantacuzino a scos miercuri la vânzare doar 942 de flacoane din suplimentul alimentar OROSTIM-HV, care întăreşte imunitatea organismului la infecţii respiratorii, însă susţine că producţia poate fi crescută prin implicarea unor firme private.
Zeci de oameni s-au aşezat la coadă de la primele ore ale dimineţii, în faţa Institutului Cantacuzino, pentru a cumpăra noul supliment alimentar OROSTIM-HV, primul produs lansat pe piaţă după preluarea Institutului de către MApN.
Conform unui comunicat al MApN, produsul OROSTIM-HV a reprezentat un proiect de cercetare desfăşurat de Institutul Cantacuzino pe parcursul acestui an, la finalul căruia Institutul a demarat procesul de microproducţie, cu capacităţile experimentale proprii.
Ritmul Cantacuzino: Doar 1.000 de flacoane la două săptămâni
Produsul a fost lansat miercuri pe piaţă, fiind scos la vânzare primul lot de OROSTIM HV obţinut prin procesul de microproducţie al instituţiei de cercetare, lot compus din 942 de flacoane.
MApN susţine că ritmul maxim pe care îl poate asigura Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", cu capacităţile de microproducţie din dotare, este, la acest moment, de 1.000 de flacoane scoase la vânzare într-un interval de 10-14 zile.
Acest ritm este condiţionat atât de capacitatea limitată de producţie, dar, mai ales, de controlul de calitate care se desfăşoară cu stricteţe pentru fiecare lot produs.
Prin optimizarea fluxului de microproducţie, Institutul îşi propune să ajungă, în perioada următoare, la dublarea acestei cantităţi.
Producţia de masă a imunomodulatorului OROSTIM HV poate fi externalizată către agenţi economici specializaţi care deţin capacităţi de fabricaţie de nivel industrial.
În acest sens, Institutul îşi exprimă întreaga disponibilitate pentru demararea discuţiilor cu producătorii interesaţi de realizarea transferului tehnologic, astfel încât OROSTIM HV să poată fi oferit pe piaţă în cantităţi suficiente.
Citește și: