Adrian Wiener: Cu siguranță vine valul 4 și va fi cu varianta Delta, mult mai contagioasă. E tragic ce se întâmplă cu vaccinarea - Interviu

Adrian Wiener: Cu siguranță vine valul 4 și va fi cu varianta Delta, mult mai contagioasă. E tragic ce se întâmplă cu vaccinarea - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Valul 4 al pandemiei de Covid-19 va veni cu siguranță și în România. Nu știm când, dar știm că va fi cu varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Din păcate, deși oricine se poate vaccina, oricând și cu orice tip de vaccin dorește, tot mai puțini o fac, ceea ce ”este înfiorător față de ce va urma, este tragic”, avertizează Adrian Wiener, medic și deputat USR.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Adrian Wiener, parlamentarul care anul trecut, în focul pandemiei, a ales să revină în mijlocul colegilor săi de la Arad pentru a lupta alături de ei împotriva coronavirusului, explică faptul că ne aflăm acum într-o perioadă de ”acalmie epidemiologică”, dar ne îndeamnă să ne pregătim pentru valul 4, care va veni cu certitudine.

Vaccinarea în număr cât mai mare, inclusiv prin mobilizarea caravanelor mobile în mediul rural, a Bisericii Ortodoxe și a influencerilor, protejarea nevaccinaților de către apropiați, implicarea ceva mai intensă a Colegiului Medicilor prin campanii de conștientizare în rândul cadrelor medicale reticente sau chiar declarat antivacciniste și, mai ales, analizarea periodică a apelor reziduale de către INSP pot ajuta la soluționarea problemei cu care ne vom confrunta, mai devreme sau mai târziu: Valul 4 al pandemiei de Covid-19.

SPOT: Cum apreciați dvs situația actuală? Ne aflăm într-o pauză sau ne aflăm cumva la final de pandemie?

Nu, nu, cu siguranță vine valul 4! Iar actuala situație de acalmie epidemiologică depinde în mică măsură de vaccinare. Spun asta pentru că am văzut și mesaje de genul ”Suntem aici pentru că ne-am vaccinat”. Corelația asta există, dar e slabă.

ADVERTISING

Ne aflăm aici dar nu datorită vaccinării, ci este vorba despre o evoluție sinusoidală statistică intrinsecă a epidemiei. Adică după restricții, lucrurile se contractă și contracția a devenit accelerată. A urmat transmiterea sporadică, după care, cu certitudine, va urma transmiterea comunitară cu varianta Delta, care este dominantă deja în foarte multe țări și e cu 60% mai transmisibilă.

Noi știm că avem doar 35 de cazuri dintre cele secvențiate, însă noi nu secvențiem suficient de mult ca să știm ce procent avem.

Dar, oricum, și dacă nu e dominantă acum, va deveni, cu siguranță. Asta este: Valul 4 va fi cu varianta Delta.

SPOT: Când anticipați că ne va izbi acest val 4?

E greu de spus și nu există date certe de modelare anterioară. Ne-ar ajuta foarte mult dacă am face analiza apelor reziduale, cum am tot propus, am vorbit și cu INSP.

Ne-ar da un avantaj de până la 30 de zile înainte de a ne pomeni cu pacienții la ușa spitalelor să știm ce se întâmplă. Din păcate, nu facem asta, deși există și o recomandare a Comisiei Europene în acest sens, care ne spune că este un instrument valoros. Mai ales în situația actuală.

Atunci când este evidentă transmiterea comunitară și ești cu pacienții la ușa secțiilor de terapie intensivă e mai puțin utilă această metodă, pentru că lucrurile sunt evidente, dar în situația de acum ar fi un instrument extraordinar de important.

SPOT: Și de ce nu se face analiza apelor reziduale?

Nu știu, nu am primit niciodată un răspuns de la INSP. Eu am propus INSP, am trimis oficial adresă...

SPOT: Poate pentru că ar fi prea costisitor?

Cum să fie costisitor? Implică, de fapt, un test PCR făcut dintr-o localitate, sau 2-3 din locuri diferite, făcute la 3-4 zile. E ca și cum ai testa 3 pacienți la câteva zile.

ADVERTISING

SPOT: Deci dvs. confirmați că există această pauză și nu e vorba despre raportări false ale autorităților, menite să încurajeze reluarea activităților economice, în detrimentul Sănătății Publice? Vă pun această întrebare pentru că există și voci care spun că autoritățile ascund datele statistice reale.

Nu. Există indicatori obiectivi care spun asta – numărul de pacienți care vin la spitale și gradul de ocupare a paturilor de terapie intensivă, care se corelează cu nivelul transmiterii comunitare.

Este evident faptul că acum în România avem transmitere sporadică, nu mai avem transmitere comunitară.

SPOT: Ne-ați avertizat că urmează, cu siguranță, valul 4 al pandemiei. Cum ne putem proteja, mai întâi la nivel personal? Care dintre vaccinuri este eficient și împotriva variantei Delta?

AstraZeneca și Pfizer, cu siguranță. Avem studii. Dar foarte probabil și Moderna.

Acum se discută chiar și de mixarea platformelor de vaccinare. Adică dacă ai făcut cu Pfizer sau Moderna, care sunt cu ARN Mesager, a treia doză de rapel să fie cu vector viral (cu AstraZeneca sau cu Johnson). Dar astea sunt discuții deocamdată la nivel științific și nu foarte clar conturate, dar există indicii în acest sens – că protecția ar fi și mai mare.

SPOT: Cum am putea să impulsionăm vaccinarea? Vedem că tot scade ritmul, de la zi la zi.

Da, avem luni doar circa 6.800 de oameni vaccinați cu prima doză. Este înfiorător față de ce va urma, este tragic.

SPOT: Ce putem face ca să îi convingem și pe alții, pe cât mai mulți? Tot discutăm despre acest subiect în ultimele săptămâni, fără prea mare succes însă.

Dincolo de măsuri administrative, în sensul că la ora asta se poate vaccina oricine, oricând, fără programare, cu orice vaccin alege, ce se mai poate face este creșterea frecvenței caravanelor mobile în mediul rural, cu creșterea informării și promovării dinspre autoritățile locale.

ADVERTISING

Eu personal m-am întâlnit și cu ierarhi ai BOR, pentru că în principiu nu contează doar mesajul, ci și gradul de încredere pe care îl conferim transmițătorului mesajului.

Noi am încercat, am avut corturi în toate marile orașe, eu personal am stat vreo două săptămâni la cort, în stradă, ca să informăm, să vorbim cu oamenii.

Mă bucur să susțin campania inițiată de Direcția de Sănătate Publică Arad în colaborare cu studenți ai Facultății de medicină.#UmărLaUmăr

Publicată de Adrian Wiener pe Sâmbătă, 5 iunie 2021

Dar mesajul dinspre clasa politică este puțin credibil, dat fiind credibilitatea clasei politice. Este evident că trebuie schimbată natura transmițătorului și, de aceea, eu cred în implicarea Bisericii Ortodoxe Române sau a influencerilor din zona artiștilor care vor să se implice într-un astfel de demers și care pentru tineri au o credibilitate mult mai mare decât noi, politicienii.

Dar contra-campania antivacciniștilor este furibundă și nu o poți opri, doar dacă amputezi dreptul la liberă exprimare.

SPOT: Sau dacă vii cu argumente și ești mult mai activ și mai ingenios în dezbaterile din spațiul public.

Degeaba vii cu argumente, ei sunt imuni la argumente. Ei fac apel la lucruri emoționale, categorice, la cuvinte puternice, mari etc.

Și nu poți să combați cu argumente niște minciuni evidente.

SPOT: Credeți că dacă s-ar introduce vaccinarea obligatorie ar pica la CCR? Totuși, există și vaccinuri obligatorii.

Vaccinurile sunt obligatorii și recomandate, dar din perspectiva autorităților. Autoritățile sunt obligate să pună la dispoziție, conform calendarului, gratuit acele vaccinuri.

SPOT: Dar există și țări care nu îți permit intrarea pe teritoriul lor dacă nu faci anumite vaccinuri. Acolo nu e vorba tot despre drepturi și libertăți vs sănătatea publică?

În general, în cazul acela este vorba despre deplasări în zone endemice declarate.

SPOT: Și acum nu am devenit și noi ”zone endemice declarate”? De ce nu se poate introduce vaccinarea obligatorie măcar temporar, pe un an să zicem?

Cu siguranță ar pica la CCR și ar radicaliza și mai mult mișcarea anti-vaccinistă și le-ar da muniție.

Dar CEDO ne-a dat un ajutor prin decizia referitoare la Cehia, unde o mamă a reclamat statul că i-a condiționat copilului prezența la școală în funcție de calendarul vaccinal și a pierdut.

CEDO a spus că într-o societate democratică prezervarea dreptului la viață și la sănătate subrogă celelalte drepturi și, prin urmare, e o măsură care poate să fie luată de state în măsura în care consideră că aceste condiționări, restricții, sunt de ajutor.

SPOT: Ce părere aveți dvs despre decizia ministrului Sănătății cu privire la medicii care nu se vaccinează? E corect că le impune fie să se vaccineze, fie să se testeze periodic pe banii lor? Noi criticăm antivacciniștii, dar iată că sunt și medici printre ei.

E complicat, sunt multe de spus.

Mulți dintre ei au făcut boala, au imunitate obținută pe căi naturale. Există, e adevărat, o reticență foarte mare. Explicațiile sunt semnificative, dar eu cred că totul ține de deontologia practicării profesiei, până la urmă.

Interacționezi cu persoane vulnerabile și este de la sine înțeles că trebuie să ai în vedere în primul rând principiul hipocratic care spune ”Primum non nocere” (Înainte de toate să nu faci rău - n.red.) care se aplică astăzi mai pregnant ca oricând: Vaccinează-te ca să nu îți îmbolnăvești pacienții.

Spre deosebire de alte profesii, în medicină asta ține chiar de nucleul ei deontologic.

Ce putem să spunem cert este că ar trebui făcute campanii de conștientizare. Și Colegiul Medicilor poate că ar trebui să fie un pic mai vocal, în acest sens, dar și în privința medicilor care practică anti-vaccinismul, lucru care ține tot de deontologie.

Atunci când folosești titulatura de medic ca să transmiți un mesaj, tu ai jurat și e consemnat în codul deontologic că trebuie să transmiți doar informații validate științific, adică nu opinii personale.

Atunci când vorbești ca medic! Când vorbești ca Popescu de pe stradă, sigur că libertatea de exprimare este sfântă și poți să spui orice. Dar ca medic ai jurat să transmiți informații validate științific. Or, nu există dubii în comunitatea științifică legat de siguranța vaccinării. Orice altă poziție este decupată din contextul deontologic.

SPOT: Zilele acestea se reunesc familii, revin acasă prieteni din străinătate, mulți își iau apropiații și pleacă în vacanțe împreună. Cum trebuie să ne protejăm, vaccinați sau nevaccinați? Ce recomandări ne faceți?

În primul rând, în spații publice comune, nu acasă, obligativitatea purtării măștii a rămas.

Apoi, este foarte, foarte mică probabilitatea ca o persoană vaccinată să transmită boala. Știm că variază între 75-95% gradul de protecție față de infecție, în cazul acestora deci nici nu se pune problema să transmită virusul pentru că nici nu îl contractează.

Ceilalți, care în ciuda faptului că s-au vaccinat îl contractează, fac forme ușoare sau moderate și, în plus, potențialul de transmitere este mult mai mic. Asta este o certitudine științifică.

Cu alte cuvinte, chiar dacă faci boala vaccinat fiind, șansa de a transmite virusul este foarte, foarte mică. Pericolul nu e acolo.

Pericolul este la receptorul nevaccinat, care este vulnerabil, bineînțeles, mai puțin dinspre persoanele vaccinate, cât dinspre cele nevaccinate, ca și el. Acesta este arealul în care se mișcă virusul.

Trebuie făcut apel și la faptul că ne vaccinăm ca să îi protejăm și pe ceilalți, nu doar pe noi. Vaccinarea este un gest de altruism, pentru că nu vreau să devin o verigă în transmiterea bolii. Multora le scapă acest argument, iau în considerare doar să se protejeze pe ei sau nu.

Vaccinarea este și un gest de responsabilitate societală, până la urmă.

Iar persoanele nevaccinate trebuie să aibă o grijă sporită.

Noi, cei vaccinați, deja îl protejăm pe nevaccinat, deja am făcut scut în jurul lui. Dar el, cel nevaccinat, trebuie să se protejeze față de celelalte persoane nevaccinate cu care interacționează. Adică, la ora actuală, cam 75% dintre români...

Află mai multe informații relevante despre varianta Delta și evoluția campaniei de vaccinare în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇