Guvernul tot laudă campania de vaccinare, chiar și în rândul elevilor. Dar 61% dintre ei nu vor să se imunizeze și cer o comunicare pe înțelesul lor

Guvernul tot laudă campania de vaccinare, chiar și în rândul elevilor. Dar 61% dintre ei nu vor să se imunizeze și cer o comunicare pe înțelesul lor

Guvernul continuă să laude buna funcționare a campaniei de vaccinare, chiar și în rândul copiilor, cu toate că în ultima vreme numărul celor care se imunizează a scăzut foarte mult.

Premierul Florin Cîțu spune că faptul că această campanie funcționează se poate vedea în numărul cazurilor noi de Covid, care este din ce în ce mai mic, și în numărul în scădere al celor internați la ATI.

”Vaccinul a fost dus peste tot, avem caravane care merg în zone rurale, aeroporturi, gări, avem maratoane. Faptul că a funcționat si funcționează campania de vaccinare se vede în numărul mic de persoane infectate, numărul persoanelor din ATI a scăzut”, a spus Cîțu.

ADVERTISING

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a felicitat pe elevii care s-au vaccinat, dând dovadă de responsabilitate.

”Mulțumesc pentru sprijinul acordat constant de către Guvern în campania de vaccinare a elevilor și profesorilor. Avem aproape 100 de mii de elevi cu vârsta între 13 și 17 ani vaccinați și avem un număr aproximativ la fel în rândul celor de 18-19. Elevii au dat dovadă de responsabilitate din proprie inițiativă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Dar 61% dintre elevi nu sunt siguri sau nu vor să se vaccineze

În schimb, Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, spune că deși rata de vaccinare în rândul elevilor crește, există un procent foarte mare elevi, de 61%, care nu sunt siguri sau nu vor să se vaccineze.

ADVERTISING

”Rata de vaccinare în rândul elevilor crește, avem cifre bune, facem parte dintr-o generație racordată la informații. Potrivit unui studiu realizat de noi, aproape 40% dintre elevi vor să se vaccineze. Dar 61% dintre elevi nu sunt siguri sau nu vor să se vaccineze. Iar 70% sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea vaccinului, sunt îngrijorați de probleme cu fertilitatea”, a explicat Rareș Voicu.

În aceste condiții, spune el, este foarte important ca autoritățile să înlăture aceste temeri ale elevilor și să explice beneficiile vaccinării. Rareș Voicu le sfătuiește să folosească în acest sens rețelele de socializare folosite de tineri.

ADVERTISING

Totodată, acesta propune înființarea unor mini-centre de vaccinare în școli, începând cu anul școlar viitor.

”Trebuie ca aceste temeri să fie explicate de autorități. Mesajele nu ajung la elevi. Jumătate dintre elevi nu au discutat despre vaccin în școală, în condițiile în care școala este o principală sursă de informare pentru elevi.

Este important să intrăm cu mesajele pe rețelele de socializare pe care noi le folosim. Să fie promovate mesajele și în școli, să fie pe înțelesul tuturor elevilor. O altă propunere, dar acum este tardiv, poate în anul școlar următor, să fie mini-centre de vaccinare în școli”, a spus Rareș Voicu.

Campania nu a ajuns în mediul rural

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a mai atras atenția și asupra faptului că există o mare discrepanță între mediul urban și cel rural.

”Discrepanța dintre urban și rural este îngrijorătoare. Doar 18% dintre cei vaccinați sunt din mediul rural. Campania de vaccinare nu a ajuns în mediul rural”, a mai afirmat Rareș Voicu.

Și reprezentanții părinților au afirmat că este mare nevoie să fie înțeles rostul vaccinului, să existe o comunicare pe înțelesul elevilor, altfel riscăm un nou an școlar în sistem online.

De asemenea, spun ei, trebuie combătute campaniile de fake news.

Din păcate, campania de vaccinare merge prost în România. Doar 20.040 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore, a anunțat luni Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Aceeași cifră a fost înregistrată și duminică.

Vezi și "Ce conține vaccinul?" O campanie bună, dar venită prea târziu

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇