Jurma: Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie. Orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată

Jurma: Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie. Orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta (indiană) a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială, chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată.

„La rata curentă de creştere, tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”, consideră el.

Jurma adaugă că la tineri infecţia cu tulpina Delta se poate confunda cu o răceală, iar în acest fel se poate răspândi boala. "În această perioadă, orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată de preferinţă cu RT-PCR", afirmă Octavian Jurma.

ADVERTISING

"Nu doar ca tuplina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulaţie comunitară şi în creştere exponenţială, chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată.

Aşa cum se vede din graficul de mai jos, ponderea variantei Delta în totalul variantelor VOC (variante care produc îngrijorare) creşte rapid.

Astfel, numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns să fie de 2x mai mare decât tulpina Gamma (braziliană) deşi este în circulaţie de 2x mai puţin timp", afirmă Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Azi am auzit la o televiziune importanta din Romania afirmatia ca tulpina Delta nu a fost inca identificata in Romania....

Publicată de Octavian P Jurma pe Vineri, 18 iunie 2021

El adaugă că aceasta este "o confirmare rudimentară", întrucât se testează şi se secvenţiază foarte puţin, că "la adăpostul retragerii tulpinii Alpha (britanice) care ne-a lovit in valul 3, pandemia introduce pe front o armă semnificativ mai periculoasă".

ADVERTISING

"La rata curentă de creştere, tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august.

Este o ipoteză confirmată şi de Germania, unde tulpina indiană reprezintă acum doar 6% din cazuri, dar institul Robert Koch avertizeaza că va deveni dominantă cel tarziu în toamnă. În SUA situaţia este similară, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6% la una de 10% într-o săptămână", explică Jurma.

El menţionează că tulpina Delta este deja dominantă în Moscova (Rusia are o rezistenţă ridicată la vaccinare similară cu România) şi este un pericol mai mare decât varianta britanică (Alpha) pe care o înlocuieşte.

ADVERTISING

Potrivit epidemiologului, tulpina indiană (Delta) infectează mai uşor adulţii care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar şi tinerii nevaccinaţi din zona 18-24 de ani.

La tineri, infectarea se poate confunda ușor cu o răceală

"Tabloul clinic este de asemenea uşor diferit la tineri decât până acum. "Răcelile" de care se plâng tot mai multi tineri pot fi de fapt infecţii cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febra. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună.

Tinerii pot confunda uşor o răceală cu infecţia cu Delta şi astfel vor participa la evenimente sociale şi răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinaţi. Subliniez asta pentru că am auzit deja stiri că, după renunţarea la mască, la noi în ţară a crescut numărul de răceli sezoniere, dar că nu e cazul să ne îngrijorăm. În aceasta perioadă orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată de preferinţă cu RT-PCR", consideră Octavian Jurma.

Numărul cazurilor confirmate, în România, cu varianta Delta a noului coronavirus - cea descoperită în India - a ajuns la 35, până în 13 iunie, au anunţat specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Aceştia au precizat că, în acest moment, nu se poate vorbi de transmitere comunitară a acestei variante în ţara noastră.

Alte informații relevante pe subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇