OMS: Varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă la nivel global

OMS: Varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă la nivel global

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală în cel puţin 70 de ţări, este pe cale să devină dominantă în lume din cauza capacităţii ei sporite de transmitere, a avertizat vineri directoarea pentru cercetare ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.

Varianta indiană a coronavirusului (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

99% din cazurile din Marea Britanie corespund variantei Delta

Cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirsului au înregistrat o creştere de 79% și în Marea Britanie într-o săptămână, a anunţat vineri Public Health England (PHE), relatează dpa.

ADVERTISING

Dr. Jenny Harries, director executiv al UK Health Security Agency, a declarat că în Marea Britanie creşterea a apărut în rândul persoanelor tinere.

Potrivit Public Health England (PHE), circa 99% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta, care în această ţară a luat locul ca variantă dominantă variantei Alfa, cea care a provocat ultimul val epidemic.

Numărul spitalizărilor a crescut, dar majoritatea celor care au nevoie de tratament nu erau vaccinaţi.

Varianta Delta reprezintă 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta (varianta indiană) a virusului SARS-CoV-2 reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri de COVID-19 înregistrate la Moscova, a anunţat vineri și primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, explicând virulenţa valului epidemic actual, relatează AFP.

ADVERTISING

"Conform celor mai recente date pe care le-am obţinut, 89,3% dintre pacienţi sunt infectaţi cu o mutaţie a coronavirsului, numită Delta, varianta indiană. Şi este mai agresivă, se răspândeşte mai rapid", a declarat Serghei Sobianin pentru canalul de televiziune Pervi Kanal.

Germania se pregătește ca Delta să devină dominantă

În Germania deocamdată numai circa 6% din cazurile de COVID-19 sunt cu varianta Delta, dar directorul Institutului german de boli infecţioase Robert Koch, Lothar Wieler, a declarat vineri că ''întrebarea nu este 'dacă', ci 'când' " ea va deveni dominantă de asemenea în această ţară, lucru care în opinia lui s-ar putea întâmpla până la toamnă.

ADVERTISING

Riscurile unei relaxări premature

Experţii OMS consideră că evoluţia pandemiei încă este foarte dinamică, din cauza diferitelor variante aflate în circulaţie, şi este nevoie de mai multe cercetări asupra vaccinurilor folosite pentru a determina eficacitatea lor faţă de această evoluţie a coronavirusului SARS-CoV-2.

OMS atrage atenţia în acest timp că relaxarea restricţiilor antiepidemice sau declararea prematură a unei victorii împotriva pandemiei riscă să contribuie la răspândirea şi mai accentuată a variantei indiene.

Media briefing on COVID-19

Media briefing on COVID-19

Publicată de World Health Organization (WHO) pe Vineri, 18 iunie 2021

Și col. Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, a avertizat recent asupra acestui lucru.

Perspectiva unui nou val în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tupinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă şi, din acest punct de vedere, este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care evident îşi doresc să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, într-o conferință de presă.

De asemenea, medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează: ”Nu doar că tulpina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată.”

Azi am auzit la o televiziune importanta din Romania afirmatia ca tulpina Delta nu a fost inca identificata inca in...

Publicată de Octavian P Jurma pe Vineri, 18 iunie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇