5% din românii cu COVID ajung la ATI. Tătaru spune cum vor fi deschise restaurantele în județele cu multe cazuri

5% din românii cu COVID ajung la ATI. Tătaru spune cum vor fi deschise restaurantele în județele cu multe cazuri

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus vineri că, din analizele făcute la nivelul instituțiilor de sănătate publică, aproximativ 5% dintre românii care se îmbolnăvesc cu COVID-19 ajung la Terapie Intensivă.

Tătaru pune creșterea numărului de cazuri pe seama turismului, dar și a activității economice.

”Avem o componentă a turismului, în care putem vedea și scăderea vârstei, ce ne arată socializarea, dar avem și activitatea economică, transportul de navetiști”, a spus Tătaru.

ADVERTISING

Despre redeschiderea restaurantelor și cum crede el că va influența bilanțul de COVID, ministrul a precizat că, dacă se respectă regulile stabilite, situația va fi bună.

”Avem studii și avem evaluări făcute, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate. Din iunie pregătisem niște reguli pentru 1 iulie, avand în vedere evoluția, nu s-a mai putut face”, a declarat Tătaru, care adaugă că distanțarea se va face prin înjumătățirea capacității.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Discuțiile cu HORECA au fost stabilite la o masă da, o masă nu, am discutat şi creşterea numărului de persoane de la patru la şase, dar păstrând aceeaşi distanţă, precum şi faptul că unităţile hoteliere pot primi în interior pentru o masă pe toţi cei cazaţi în hotel, indiferent de zona în care se află acel hotel. Pentru cei cazaţi în hoteluri acest indice nu se aplică. Cei cazaţi în hoteluri, indiferent de zonă, vor putea servi masa în interiorul hotelului”, a precizat ministrul.

Amintim că redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, se va face din 1 septembrie.

ADVERTISING

Doar că nu peste tot, ci doar în județele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Acesta a arătat că, din cea mai recentă evaluare a autorităţilor făcută în urmă cu două zile, rezultă că existau 49 de localităţi cu rata de infectare peste 3, iar în aceste zone nu se vor deschide restaurantele. Ministrul a insistat însă că aceasta nu este lista definitivă, ea urmând să fie întocmită luni.

La acest moment, peste acest prag au județele Bihor, Bacău, Vaslui, Iași sau Prahova, precum și București.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇