46% dintre românii de la oraş sunt dispuși să se vaccineze acum împotriva COVID. Şi alţii şi-ar dori, însă mai încolo - sondaj

46% dintre românii de la oraş sunt dispuși să se vaccineze acum împotriva COVID. Şi alţii şi-ar dori, însă mai încolo - sondaj

Un nou sondaj dezvăluie atitudinea românilor față de vaccinarea împotriva COVID-19. Mai puțin de jumătate dintre români ar vrea să se vaccineze imediat, însă intenția de vaccinare pe termen lung este aproape dublă.

Așadar, 46% dintre românii din mediul urban sunt dispuși să se vaccineze, arată un studiu remis SpotMedia.ro și realizat de iSense Solutions.

În schimb, aproximativ un sfert (27%) declară că nu au luat încă o decizie în privința vaccinării.

”Pe de altă parte, 27% declară că nu sunt de acord să se vaccineze în prezent. Totuși, pe termen mai lung, 85% dintre românii din mediul urban s-ar vaccina împotriva COVID-19, chiar dacă o bună parte și-ar dori să mai aștepte o perioadă pentru a se convinge că vacinul este eficient sau sigur”, arată sursa citată.

ADVERTISING

De asemenea, 40% dintre respondenți spun că s-ar vaccina imediat dacă vaccinul este disponibil, dar 18% (adică aproape 2 români din 10) susțin că se vor vaccina ”doar după ce vaccinul a fost administrat unui număr suficient de mare de persoane pentru a se asigura că nu există efecte adverse pe termen scurt”.

46 de țări vaccinează împotriva Covid: Până acum, au fost administrate 28 milioane de doze, într-o lună

În această categorie intră și 26% dintre subiecți, care au spus că vor să aștepte cel puțin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu și lung ale vaccinului.

Doar 15% refuză să se vaccineze, conform sursei citate.

ADVERTISING

Principalele preocupări

Iată ce îi îngrijorează pe cetățeni referitor la vaccinarea antiCOVID:

  • eficiența vaccinului la mutațiile viitoare ale virusului (80%),
  • reacțiile adverse imediate (76%),
  • capacitatea statului de a imuniza populația în timp util (76%).

”Cu toate acestea, după cum arată și intenția de vaccinare, populația are încredere în noile vaccinuri și majoritatea respondenților (82%) consideră că vaccinul va grăbi sfârșitul epidemiei și acceptă faptul că vaccinul a putut fi dezvoltat atât de repede folosind tehnologii de ultimă generație (84%).

Dintre vaccinurile existente pe piață în acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer, vaccin disponibil și în România. De altfel, toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna și Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70%”, potrivit comunicatului citat.

ADVERTISING

Studiul a fost desfășurat în perioada 4-7 ianuarie 2021, fiind reprezentativ pentru mediul urban.

Au fost făcute 500 de interviuri online în fiecare săptămână. Gradul de eroare este de +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇