4 alimente ultraprocesate care provoacă decesul prematur: Cu ce să le înlocuim

4 alimente ultraprocesate care provoacă decesul prematur: Cu ce să le înlocuim

Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu multiple boli, iar unele dintre aceste produse sunt mai periculoase. Din fericire, există alternative sănătoase, dar trebuie să avem voință.

Persoanele care mănâncă multe alimente ultraprocesate au un risc mai mare de a muri prematur decât cele care nu consumă așa ceva. Însă anumite alimente cresc acest risc mai mult decât altele, arată un studiu publicat de jurnalul științific The BMJ, citat de Business Insider.

Pline de grăsimi saturate, zahăr rafinat și sare și au un conținut redus de fibre și alți nutrienți, aceste alimente ar trebui evitate.

Întrucât în această categorie se încadrează numeroase produse, de la sucuri și bomboane la prăjituri și produse de patiserie, cercetătorii le-au împărțit în nouă grupe pentru a stabili dacă unele alimente au un impact mai mare decât altele:

  • Pâine și alimente ultraprocesate pentru micul dejun
  • Grăsimi, condimente și sosuri
  • Gustări dulci și deserturi ambalate
  • Băuturi îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial
  • Semipreparate gata de servit sau încălzite
  • Carnea roșie, carnea de pasăre, produse gata de consum pe bază de fructe de mare, cum ar fi carnea procesată
  • Gustări sărate la pachet
  • Deserturi pe bază de lactate
  • Altele.
ADVERTISING

Carnea procesată, băuturile cu îndulcitori artificiali și cele cu zahăr, deserturile care includ lactate și alimente ultraprocesate și bogate în zahăr pentru micul dejun au fost asociate cu un risc ridicat de deces prematur.

Carnea procesată, însă, este cea mai periculoasă, arată cercetarea.

Oamenii de știință au constatat că legătura dintre alimentele ultraprocesate și deces a fost redusă la persoanele cu o dietă preponderent sănătoasă, iar un consum cât mai redus de produse ultraprocesate are beneficii pe termen lung pentru sănătate.

Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente pe care nu le găsim, de obicei, în bucătărie și sunt produse prin tehnici industriale. Cercetările au descoperit asocieri între o dietă bogată în astfel de alimente și problemele de sănătate. Un studiu recent a pus aceste produse alimentare în legătură cu 32 de afecțiuni, inclusiv cancer, boli cardiovasculare și depresia.

ADVERTISING

Dacă cercetările spun că nu trebuie să consumăm alimentele ultraprocesate, atunci ce putem să mâncăm?

Studiile au arătat că dieta mediteraneană, concentrată pe legume, verdețuri, fructe, nuci și pește, poate reduce riscul apariției unor forme de cancer, a diabetului, bolilor cardiovasculare, a colesterolului mărit și a accidentului vascular. Adoptarea unui astfel de regim alimentar poate îmbunătăți și sănătatea creierului, poate întări oasele și reduce riscul de a suferi de depresie și demență.

Da, dar un hod-dog este foarte delicios, ar spune mulți. Și, atunci, ce-i de făcut? Iată câteva recomandări:

ADVERTISING

Identifică ingredientele periculoase

Multe alimente procesate includ aditivi, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Dacă nu poți pronunța denumirile din lista de ingrediente a alimentelor, acesta e un semn de avertisment, relatează CNN.

Lista poate conține:

  • conservanți creați pentru a rezista mucegaiului și bacteriilor;
  • emulsifianți pentru a împiedica separarea ingredientelor incompatibile;
  • coloranți și coloranți artificiali; agenți antispumanți, de înmulțire, de albire, de gelifiere și de glazurare;
  • zahăr adăugat sau modificat, sare și grăsimi concepute pentru a face alimentele mai atrăgătoare.

Toate acestea sunt semne că alimentele sunt ultraprocesate.

Nu mai lua masa în oraș dacă nu știi ce ingrediente conține mâncarea și reține că multe produse din meniurile restaurantelor fast-food pot fi ultraprocesate (hot-dogs, hamburgeri, nuggets și cartofi prăjiți).

„Curățenia" începe cu micul dejun

Micul dejun poate fi cel mai ușor de schimbat. În loc de cereale îmbogățite cu zahăr consumă câteva cereale tradiționale, calde și sățioase, precum quinoa, sorgul sau boabe de grâu gătite cu lapte, miere, nuci și fructe.

Nu ai timp dimineața să pregătești micul dejun? Pregătește seara un bol de ovăz peste care să adaugi lapte și o linguriță de semințe de chia sau de in. Sau ia un castron mic de iaurt grecesc simplu cu fructe proaspete și presară deasupra miez de nucă.

Află cât de procesat este prânzul tău

În loc de un sandviș sau o șaorma „cu de toate" ori de felii de pizza consumate în fiecare zi, încearcă să-ți aduci la serviciu propriul prânz pe bază de legume și verdețuri, măcar o dată sau de două ori pe săptămână. Poți să adaugi resturi dintr-o friptură de pui la o salată de ricotta cu kale (sau cu feta dacă nu găsești ricotta).

Chiar ai nevoie de o gustare?

Gustările pot fi înșelătoare. Lista alimentelor ultraprocesate este plină de chips-uri cumpărate din magazin, iaurturi cu zahăr și dulciuri nesănătoase. Toate aceste gustări cu care te simți bine pe moment și pentru care ai de tras mai târziu pot fi înlocuite cu câteva bunătăți naturale: mere, portocale, banane, morcovi și alte fructe și legume.

Nucile pline de proteine și semințele sunt foarte sățioase și oferă un plus de energie și grăsimi sănătoase.

Cum astâmperi pofta de dulce

Deserturile și înghețata sunt bune la ocazii speciale, dar trebuie evitate. Ne putem astâmpăra pofta de dulce cu miere, fructe sau ciocolată neagră cu un procent cât mai mare de cacao și fără zahăr.

Ce faci dacă e prea greu să renunți la hrana nesănătoasă

Băuturile acidulate, chips-urile, înghețata și alte alimente preparate sunt greu de evitat. Peste 70% din alimentele livrate în magazinele din SUA sunt ultraprocesate.

Alimentele ultraprocesate sunt concepute să fie apetisante și să aibă un gust bun, așa că poate fi greu să renunți la ele. În acest caz, poți încerca în fiecare săptămână câte unul dintre sfaturile de mai sus, recomandă CNN.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇