Victor Ponta a fost numit consilierul lui Ciolacu. Lungul drum de la excluderea din PSD, la reîntoarcerea la Guvern

Victor Ponta a fost numit consilierul lui Ciolacu. Lungul drum de la excluderea din PSD, la reîntoarcerea la Guvern

Fostul premier Victor Ponta a fost numit de Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru, consilier onorific în domeniul relaţiilor economice internaţionale.

Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Funcțiile onorifice nu sunt remunerate, astfel că Ciolacu nu crește cu această numire bugetul de salarii. Decizia spune însă multe la nivel politic.

Amintim că Victor Ponta nu mai este în PSD din 2017, când a fost exclus din partid după ce l-a sfidat pe Liviu Dragnea și l-a încurajat pe Sorin Grindeanu să rămână în fruntea Guvernului în ciuda retragerii sprijinului politic. Ponta a fost atunci numit de Grindeanu șeful Secretariatului General al Guvernului, funcție în care a stat mai puțin de două săptămâni.

ADVERTISING

Anterior și Ponta fusese premier, funcție din care a demisionat după tragedia de la Colectiv.

După plecarea din PSD, el a fondat partidul Pro România, însă formațiunea sa a ratat pragul electoral la alegerile parlamentare din 2020. În schimb, Ciolacu anunța „un acord de creare de majorităţi la consiliile judeţene, consiliile locale, un fel de acord post electoral” semnat cu Victor Ponta.

Revenirea sa în PSD a tot fost vehiculată de când la conducere este Marcel Ciolacu, însă mai multe publicații au citat de-a lungul timpului surse politice interne care spuneau că încă există multă antipatie față de fostul președinte al partidului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În schimb, atât Ciolacu, cât și Ponta au dezvăluit public de câteva ori că mențin legătura. Ba Ponta chiar spunea, în noiembrie 2021, că Marcel Ciolacu l-a chemat la o cafea, pentru a se sfătui, în contextul negocierilor cu PNL pentru formarea coaliției. Ponta zicea atunci că se așteaptă ca decizia excluderii sale din PSD să fie suspendată.

Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, de-a lungul celor aproape 2 ani de guvernare PSD-PNL, numeroși oameni din jurul lui Ponta, care plecaseră cu el în Pro România, au primit funcții importante la vârful statului.

ADVERTISING

Cel mai evident exemplu este cel al lui Marian Neacșu. Acesta fusese și el exclus din PSD în noiembrie 2018, din cauza unui conflict cu Liviu Dragnea, după care a fost în Pro România până în iunie 2019, când a fost votat de Parlament în funcția de vicepreședinte ANRE.

S-a reînscris în PSD în decembrie 2021, cu câteva zile înainte să fie numit șef al Secretariatului General al Guvernului.

Un alt exemplu este cel al lui Adrian Dobre, care a candidat din partea Pro România la alegerile parlamentare din 2020, după care a fost numit șef la Unifarm în timpul guvernării PSD-PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇