USR îi dă replica lui Dîncu: Așa-zisul intelectual PSD nu prea are proprietatea termenilor

USR îi dă replica lui Dîncu: Așa-zisul intelectual PSD nu prea are proprietatea termenilor

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, i-a dat vineri dimineaţă replica ministrului PSD Vasile Dîncu, după ce acesta a susţinut că vâlva stârnită la Bucureşti de declaraţiile sale controversate e doar o „montură USR-istă”.

Conform DEX, montura este o „piesă sau parte a unui sistem tehnic în care se montează o altă piesă a acestuia”.

„În primul rând, observ că așa-zisul intelectual PSD nu prea are proprietatea termenilor. Oricum ne-am uita în dicționar la cuvântul montură, n-are nici o legătură cu ce se întâmplă. Probabil, a vrut să zică montaj.

Treaba dânsului cum înțelege lucrurile, dar această guvernare are pretenția să facă absolut ce vrea și nimeni să nu zică nimic, batista pe țambal, ăsta este simbolul acestei guvernări. Or, USR de fiecare dată a atras atenția când acești guvernanți și cei dinainte au făcut lucruri care ne pun în pericol ca țară”, spune Ionuț Moșteanu, la RFI România.

ADVERTISING

În continuare, USR cere să fie demis ministrul Apărării.

„Ministrul acesta pune în umbră toate eforturile românilor de sprijin pentru refugiații ucraineni (…). Or, vine un astfel de ministru și preia din manualul de propagandă al lui Putin și înlătură, practic, pune în umbră toate aceste eforturi, pune în umbră parteneriatul pe care îl avem cu NATO, cu statele europene. Consiliul Europei a declarat Rusia stat terorist. Or, nu negociezi cu teroriștii.

Domnul Dîncu trebuia să știe foarte bine acest lucru (…). Este decuplat, dezinformat, nu-l interesează și nu-și înțelege jobul pe care-l are”, conchide Moșteanu.

ADVERTISING

Gafa lui Dîncu

Amintim că ministrul Apărării a prezentat recent scenariul pe care el îl vede posibil a opri războiul. Dîncu a susținut că negocierile trebuie purtate de comunitatea internațională cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-și permit să cedeze teritorii.

„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi, mai ales, sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor.

ADVERTISING

Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta, nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

Reacţii de la Iohannis, Ciucă şi Ciolacu

În context, președintele Klaus Iohannis i-a sugerat să citească mai des presa, pentru că astfel ar fi văzut că au mai prezentat această idee și alte persoane și au primit replici ferme de la ucraineni și aliați.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a afirmat marți Klaus Iohannis.

Șeful de partid al ministrului, Marcel Ciolacu, a spus la rându-i că Dîncu „a greșit categoric” pentru că, indiferent care ar fi opinia sa personală, ca ministru al Apărării reprezintă statul român.

„Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict. (…) Ca ministru al Apărării, nu mai ai crezuri cu privire la astfel de probleme, ci aplici politica statului tău. (…) Despre Vasile Dîncu mă exprim în interior. Public doar laud miniștri.

Dacă primul ministru va cere remanierea lui Vasile Dâncu în coaliție, vom avea această discuție, cred că acolo trebuie să fie argumente. Cred că s-ar fi impus mai multe remanieri, după părerea mea, până acum, și de la un partid, și de la celălalt. E foarte importantă eficiența Guvernului”, a spus Ciolacu.

Și premierul Nicolae Ciucă s-a arătat foarte deranjat de viziunea lui Vasile Dîncu. Întrebat ieri de jurnaliști dacă ia în considerare remanierea ministrului, Ciucă a lăsat să se înțeleagă că este o posibilitate mare.

„Îl aştept să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este o opinie a Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect”, a spus Ciucă.

Citește o analiză a Ioanei Ene Dogioiu pe acest subiect: Ministrul revistei presei. Nici în război nu ne iese adecvarea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇