Jurnal de război – Putin escaladează conflictul căutând condiții favorabile pentru eventuale negocieri de pace

Jurnal de război – Putin escaladează conflictul căutând condiții favorabile pentru eventuale negocieri de pace

La întâlnirea din Uzbekistan, China, India și Turcia i-au cerut lui Putin să pună capăt conflictului din Ucraina. Probabil că liderul rus a acceptat ideea că trebuie să facă ceva în direcția asta, căci situația actuală de pe front este defavorabilă Moscovei.

Erdogan se duce în America și într-un interviu spune că Putin vrea să pună cât mai repede capăt războiului din Ucraina. Ba mai mult, Erdogan susține că Rusia ar trebui să retrocedeze Ucrainei teritoriile invadate.

Haideți să despărțim apele. Da, Putin a spus că vrea să pună capăt războiului cât mai repede, dar în mod cert nu a spus că se va retrage din Ucraina și, mai mult, că va ceda ucrainenilor teritoriile invadate. Nu, a spus că va pune capăt cât mai curând ostilităților. Atât.

ADVERTISING

Modul în care Putin vrea să încheie războiul este clar: organizarea de referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie și alipirea teritoriilor cucerite la Rusia, apoi apărarea lor feroce prin mobilizarea parțială decretată miercuri dimineața.

Putin una a spus la întrunirea din Uzbekistan și alta a făcut. Dacă marți seara discursul său televizat s-a amânat, iar anterior agenția oficială de știri de la Kremlin a difuzat în întreaga Rusie declarația liderului de la Ankara, este posibil ca lui Putin să-i fi trecut prin minte să înceapă negocieri de pace.

Cu SUA, nu cu Ucraina. Dar probabil că liderul rus s-a răzgândit sau a fost răzgândit de partea de camarilă pro război.

Liderul de la Kremlin a considerat că negocieri cu SUA și Ucraina în condițiile de azi ale situației de pe front îi sunt defavorabile și el va fi considerat învins. Ca să iasă basma curată din povestea asta, Putin are nevoie de trofeele cucerite. Numai astfel își va putea asigura în continuare domnia. Pace contra teritorii, asta dorește Putin ca să poată clama că a învins.

Ca să iasă câștigător Putin trebuie să escaladeze conflictul. Mobilizarea parțială care să aducă noi trupe pe front pentru a menține linia frontului acolo unde este astăzi, amenințarea cu arme chimice sau nucleare sub motivul că acum ucrainenii atacă teritorii rusești, acestea sunt cărțile pe care vrea să le joace.

Altă șansă nu are despotul, trebuie să se prezinte puternic la o eventuală masă a negocierilor. A văzut cum s-au purtat cu el în Uzbekistan aliații săi după victoria ucraineană în Harkov. Cum se vor purta americanii cu el dacă ofensiva ucraineană va repurta alte succese?

Putin trage nădejde, dincolo de disperarea pe care i-o dă situația de pe front, că mobilizarea va stabiliza linia frontului și cu această situație pusă pe masă va putea negocia în favoarea sa condițiile păcii.

Dacă nu va obține succes cu principiul pace contra teritorii, mai are un atu în negocieri ca să iasă basma curată și anume ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru pace.

În această a doua ipoteză, Putin va putea clama grija pentru poporul rus sau pentru africanii înfometați sau va livra ideea că sancțiunile nu lovesc doar Rusia, ci și restul lumii și din grija pentru stabilitatea și pacea popoarelor asuprite de americani acceptă să suspende operațiunea specială din Ucraina.

Sau poate juca teatrul negocierilor ca să le închidă gura amicilor săi din clubul de la Shanghai și să pună presiune pe americani.

Sau poate păstra posibilitatea unor negocieri ca pe o ultimă șansă de a se extrage mai târziu din conflict, dacă mersul războiului îi va fi defavorabil.

Deocamdată americanii nu trebuie să cadă în capcana lui Putin, acceptând negocieri, pentru că astfel ar susține teza locatarului de la Kremlin că Rusia se află în război cu SUA. Cam asta sugerează și Erdogan în interviul său, de asta a și mers la New York în loc să participe la funeraliile reginei Angliei.

Iuțeala cu care s-a mișcat Erdogan ne poate spune cât de stresat este liderul rus, cât de presat este de rezultatele din război. Și ne poate spune cât de înfrigurat va fi în cazul continuării ofensivei ucrainene.

Deocamdată, prin ce face, Rusia nu confirmă că are cu adevărat chef de negocieri acum. Își va juca șansa pe front sperând să-l stabilizeze și să epuizeze armata ucraineană și își pregătește un mod de a se extrage din conflict când va considera necesar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇