Ucraina privește circumspect retragerea trupelor ruse

Ucraina privește circumspect retragerea trupelor ruse

Retragerea forţelor militare ruse de la graniţa cu Ucraina ar putea atenua tensiunile, dar nu e o suficient, avertizează ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Acesta spune că un pas singular nu va opri escaladarea conflictului din regiunea estică Donbass, transmite Reuters.

Kuleba a mai cerut partenerilor occidentali ai Ucrainei să monitorizeze în continuare situaţia, îndeaproape, şi să ia măsuri concrete pentru a descuraja Rusia.

Rusia a anunţat, joi, că a ordonat trupelor sale să revină la bază din regiunea aflată în apropierea graniţei cu Ucraina, după deplasarea în regiune a zeci de mii de soldaţi, spre îngrijorarea Occidentului.

ADVERTISING

Context

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt mari în ultima vreme, după ce Moscova a adus trupe la graniţa ucraineană şi în peninsula Crimeea anexată.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus posibilitatea unui război cu Ucraina.

Atât SUA, cât şi NATO sunt în alertă, după escaladarea tensiunilor între cele două.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), a declarat însă pentru SpotMedia.ro că nu va exista niciun război, pentru că ”nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră, care interesează pe foarte puțină lume”.

ADVERTISING

Citește și un interviu acordat SpotMedia.ro de Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București.

În ce fel sunt legate întemnițarea lui Navalnîi și situația de la granița cu Ucraina? Ce se întâmplă acolo? Ce vrea Putin să transmită și cui?

Dacă sunteți interesați de acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇