Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră

Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tensiunile militare în zona Mării Negre au început să crească. Ucraina a masat trupe la frontiera cu Donbas. Rușii și-au mișcat și ei ostentativ trupele de-a lungul frontierei, iar americanii au anunțat că trimit două nave pentru exerciții militare. ”Război nu va fi”, crede, însă, Dan Dungaciu.

”Ce se întâmplă la Marea Neagră în acest moment este faza de ieșire din criză”, mai afirmă directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), într-o scurtă analiză a situației din regiune realizată pentru cititorii SpotMedia.ro, pe care vă invităm să o citiți în continuare.

Tensiuni pe axa Washington-Moscova

Se iese dintr-o asemenea criză atunci când fiecare actor important are narațiunea care îi permite să facă Exit-ul, adică să se retragă ”salvându-și fața”.

Noi am avut aici o tensionare pe linia Kiev-Moscova, dar, în realitate, marea axă care ne dă ecuația acestei tensiuni este axa Washington-Moscova.

ADVERTISING

Toate lucrurile s-au tensionat după ce americanii au transmis niște semnale dure și rușii au reacționat în consecință.

Dacă dăm filmul înapoi, o să vedem că lucrurile au stat cam așa.

Mișcări de trupe la Marea Neagră

La un moment dat, Ucraina, dorind firesc să profite de faptul că a venit la Casa Albă administrația Biden (mult mai contondentă față de Federația Rusă), a masat trupe la frontiera ei cu Donbas-ul separatist, chestiune care nu a fost atât de dramatică, pentru că nimeni nu-și imagina că Ucraina va începe o incursiune de tip Saakashvili-2008 în regiunea separatistă.

Dar au venit declarațiile dl Biden (Putin - criminal), au venit presiuni pe mai multe canale, și atunci sigur că Federația Rusă a ripostat, împotriva Washingtonului, nu a Kievului: A dat semnalul că teritoriul acesta îi aparține strategic sau că nu îi poate fi luat strategic. Și a început să mute trupe.

ADVERTISING

Fără precedent, pe lângă cei 30.000 de soldați care existau în Donbas, a început să pună trupe și pe frontiera cu Ucraina, și pe frontiera cu Crimeea. Și am văzut tot felul de filmulețe trimise presei, și de ucraineni, nu doar de ruși.

Ucrainenii aveau tot interesul să ridice problema pe agendă.

Ascultă argumentele aici:

Rușii și-au mișcat și ei trupele, într-un mod înspăimântător, de-a lungul frontierei.

Americanii au anunțat că trimit două nave la Marea Neagră, care n-au mai ajuns. Era vorba despre exerciții militare și ajungeau să fie cam în același loc nave americane și nave rusești.

Americanii au renunțat, până la urmă, anunțând prin dl Biden că îi solicită dl Putin o întâlnire pe un teren neutru, un soi de Reykjavík 1986 (nenumit, pentru că nu știm unde va avea loc).

S-a mai calmat situația și acum fiecare parte poate să iasă din conflict cu narațiunea potrivită.

ADVERTISING

Toată lumea clamează victoria

Ucraina va spune că ”datorită rezilienței și vitejiei armatei noastre, și curajului președintelui Zelenzky, care s-a dus pe front în linia întâi, Ucraina a reușit să evite o iminentă invazie rusească”. Invazie care nu era deloc iminentă...

Federația Rusă poate să spună că ”Datorită forței noastre și rezilienței președintelui Putin, care se bucură de respect, și spaimei pe care o inspiră, am reușit să oprim o incursiune iminentă a Kievului în teritoriile din Donbas pentru a-i împinge peste frontieră pe separatiști”. Evident că nu era deloc iminentă o asemenea incursiune...

Americanii pot spune și ei că ”Datorită forței incomensurabile a armatei americane și prestigiului de care se bucură în lume, în special dl Biden, s-a reușit detensionarea situației din Donbas, s-a evitat o iminentă incursiune a Rusiei în Ucraina și s-a evitat un conflict foarte grav la Marea Neagră”.

Niciuna dintre aceste narațiuni nu este pe fond adevărată, pentru că fiecare actor a avut o altă miză în minte decât războiul.

Ce urmează

Se pare că ne îndreptăm spre o detensionare, mai degrabă, care nu va însemna în niciun caz pace, nici pe linia Kiev-Moscova, nici pe linia Moscova-Washington.

Dar va fi poate episodul al doilea, acel ”Reykjavík”, în care dl Biden se va întâlni cu dl Putin și vor fixa liniile roșii pe care să nu le treacă.

În interiorul lor există, desigur, confruntări între cele două state, dar liniile roșii să fie cele care să nu fie trecute, ca să nu se ajungă la  un război de care, evident, nu are nimeni nevoie. Cu atât mai puțin America.

Dacă citiți presa americană, subiectul nu există. Astăzi se vorbește despre retragerea trupelor americane din Afganistan, cel mai lung război american, în niciun caz despre situația de la Marea Neagră, care nu interesează pe nimeni.

Război nu va fi, pentru că americanii sunt sătui de confruntări care au costat trilioane (nu miliarde) de dolari și care nu au dus până la urmă la nimic. S-a câștigat războiul, dar s-a pierdut pacea aproape de fiecare dată.

Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră, care interesează pe foarte puțină lume.

Așa că, după ce și-a arătat fiecare mușchii, sperând să câștige pe alte dosare (cu nota de subsol că, în asemenea situații, un accident sau o escaladare din greșeală se poate întâmpla), putem spune că nu era niciun pericol să fie un război la Marea Neagră.

C.B.

Află mai multe informații relevante pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇