Şeful forţelor americane în Europa: Probabilitatea unei invazii ruse în Ucraina este foarte mică

Şeful forţelor americane în Europa: Probabilitatea unei invazii ruse în Ucraina este foarte mică

Probabilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în următoarele săptămâni este „minimă spre medie”, a estimat şeful forţelor americane în Europa, generalul Tod Wolters, în timp ce Moscova a trimis tot mai multe trupe la graniţa ucraineană.

Întrebat într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor cu privire la recenta accentuare a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, şeful comandamentului european al armatei americane (Eucom), care comandă de asemenea forţele NATO, s-a declarat „foarte îngrijorat”, relatează AFP.

Dar când un parlamentar i-a cerut să evalueze probabilitatea unei invazii a Ucrainei în următoarele săptămâni, el a răspuns: „minimă spre medie”.

Când un alt parlamentar l-a întrebat apoi dacă şansele unei invazii vor creşte peste câteva săptămâni, el a răspuns că aceasta depinde de următoarele mişcări ale trupelor ruse.

„Sentimentul meu este că, având în vedere ceea ce văd astăzi, această probabilitate se va reduce”, a adăugat el.

De câteva săptămâni, ciocnirile au crescut între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, în timp ce zeci de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropierea graniţei.

Guvernul ucrainean este îngrijorat că Moscova încearcă să găsească un motiv pentru a justifica o operaţiune armată.

Occidentalii au avertizat Rusia împotriva acestor demonstraţii de forţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl va întâlni, vineri, la Paris pe omologul său francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Angela Merkel va participa la discuţii prin videoconferinţă, aminteşte AFP.

ADVERTISING

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), susţine că nu va fi război în această regiune. Iată detalii:

Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră

Citeşte şi analiza lui Emilian Isailă despre tensiunile pe axa Washington-Moscova:

Biden îl sancționează pe Putin pentru spionaj cibernetic și intervenție în alegeri. Ce înseamnă pentru Rusia și ce se schimbă în relația cu SUA

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇