Sunt proteste în Rusia și mișcări de solidarizare cu Alexei Navalnîi în întreaga lume, dar Vladimir Putin nu dă înapoi, în pofida așa-zisei cure de vitamine pe care i-o administrează opozantului văzut din ce în ce mai mult ca un martir. Dar poate fi Navalnîi, dacă nu eliberat, măcar ținut în viață?
În prezent, regimul Putin se află în faza „застой”= stagnare, fiind asemănat cu perioada Brejnev.
Soluția de exit care l-ar ajuta cel mai mult pe Putin (și pe grupul din jurul său) ar fi o tranziție – pact de neagresiune, precum cel pe care l-a realizat el cu familia Elțîn, spune, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București.
Ce se întâmplă cu Alexei Navalnîi? Sunt solidarizări cu el din Occident, dar regimul de la Kremlin nu pare a da înapoi. Sigur, a fost dus la spital pentru o cură de vitamine.
Alexei Navalnîi se află în greva foamei de la 31 martie. Opozantul a ales această formă extremă de protest pentru că autoritățile i-au refuzat accesul la asistență medicală profesionistă (nepărtinitoare).
În luna martie, Navalnîi a acuzat dureri de spate și imposibilitatea de a se sprijini in piciorul drept, probleme și cu piciorul stâng. Medicii din afara penitenciarului au spus că ar putea fi vorba de suferințe cauzate de un nerv comprimat sau consecințe ale otrăvirii cu Noviciok. Inițial, medicii din sistemul penitenciar au anunțat că Navalnîi își inventează afecțiunile.
În jurul lui Navalnîi s-a creat, atât în Rusia, cât și în afara acesteia, o solidaritate enormă. Sute de medici din Rusia au semnat petiții în care au solicitat ca opozantului să îi fie respectat dreptul de a avea acces la asistență medicală.
În ultimele zile, câteva zeci de persoane au anunțat o formă extremă de solidarizare cu Navalnîi intrând și ele în greva foamei. Este vorba de foști sau actuali profesori universitari, activiști pentru drepturile omului, jurnaliști. Toți aceștia își asumă posibilitatea ca regimul să adopte măsuri represive de o duritate extremă împotriva lor, își riscă viața, libertatea, locul de muncă.
Anastasia Vasilieva, medicul personal al lui Navalnîi, a fost arestată și bătută de forțele de ordine. Ieri, au fost proteste pentru susținerea lui Navalnîi în multe orașe ale Rusiei. Probabil au fost câteva sute de mii de protestatari…Deși nu sunt mulți , aceștia și-au asumat riscuri enorme.
În jurul lui Navalnîî s-a creat, de asemenea, o solidaritate enormă în afara granițelor Rusiei. Pe lângă lideri politici occidentali de prim rang (Joe Biden) , eliberarea acestuia a fost solicitată de către actori, scritori, jurnaliști, disidenți (Svetlana Aleksievici, Simon Sebag Montefiore, Orhan Pamuk, Jude Law, Anne Applebaum). Din România am văzut că apelul a fost semnat de laureata premiului Nobel pentru literatură, Herta Muller.
Navalnîi a fost transferat cu câteva zile în urmă din colonia-penitenciar Pokrov, de lângă orașul Vladimir, într-un spital de penitenciar care se află chiar în orașul Vladimir. Pretextul a fost într-adevăr o cură de vitamine, dar se speculează că autoritățile ar fi hotărât hrănirea forțată a acestuia, după ce medicul personal și staff-ul lui Navalnîi au anunțat că acesta se află în pericol iminent de moarte.
De ce e atât de important pentru Putin?
Navalnîi este atât de important pentru Putin pentru că este unicul opozant real, cu o importantă notorietate publică al regimului. Până la alegerile pentru Duma de stat din septembrie 2021, Putin are nevoie de stabilitate, pe care Navalnîii și staff-ul său o pot periclita. Acest lucru nu înseamnă însă că regimul este amenințat serios de opoziția construită în jurul lui Navalnîi. Capătă doar fisuri fine, se clatină puțin…
Regimul este totuși paranoic și reacționează prin măsuri foarte dure : reprimarea masivă prin violență a protestelor, includerea Fondului pentru Lupta împotriva Corupției (organizația fondată de Navalnîi) pe lista organizațiilor extremiste (pentru a putea preveni finanțarea prin donații a acesteia).
Și, totuși, având în vedere faptul că este vorba despre spațiul ex-sovietic, unde cea mai importantă asumpție cu privire la evoluțiile politice este imprevizibilitatea, niciun scenariu nu este exclus. În prezent, regimul Putin se află în faza "застой"= stagnare, fiind asemănat cu perioada Brejnev.
Soluția de exit care l-ar ajuta cel mai mult pe Putin (și pe grupul din jurul său) ar fi o tranziție – pact de neagresiune , precum cel pe care l-a realizat el cu familia Elțîn. Cel mai prost scenariu ar fi o implozie de tipul celor din 1917 sau 1991.
Există ceva ce l-ar convinge pe Putin să îl elibereze sau măcar să îl țină în viață pe Navalnîi?
În ce fel sunt legate întemnițarea lui Navalnîi și situația de la granița cu Ucraina? Ce se întâmplă acolo? Ce vrea Putin să transmită și cui? S-a vorbit despre o tatonare, o testare a administrației Biden.
Situația de la granița cu Ucraina poate fi analizată din perspectiva a două întrebări :
- Are nevoie regimul Putin de un nou scurt război victorios, de o nouă anexiune teritorială care să se realizeze foarte rapid ?
Da, regimul are nevoie de acestea pentru că nu are ce altceva să ofere electoratului pentru a nu fi pus în situația de a aranja rezultatul alegerilor din toamnă, după metoda furturilor masive practicată de Alexandr Lukașenko.
În discursul de ieri cu privire la starea națiunii, Putin a promis ajutoare sociale, dar nu cred că vor fi suficiente pentru a mobiliza electoratul în favoarea Partidului Rusia Unită.
La nivel regional, Rusia fierbe încet, încet și e capabilă să producă rezultate care vor avantaja Partidul Comuniștilor din F. Rusă (Ghenadii Ziuganov), Partidul Liberal Democratic (Vladimir Jirinovski), Rusia Dreaptă, pe care oamenii ar putea să le voteze doar pentru că opoziției reale nu i se va permite să înscrie candidaturi și pentru că nu sunt Rusia Unită. Acest scenariu s-a întâmplat deja la diverse scrutine locale.
O nouă anexiune ar putea crea un nou val de susținere pentru Putin, deși nu se va compara cu ce s-a întâmplat în cazul Crimeii, pentru că Donbas-ul e déjà ca și luat de Federația Rusă. În același timp, o nouă anexiune ar putea să scindeze din nou opoziția rusă, inclusiv pe cea din jurul lui Navalnîi așa cum s-a întâmplat și în 2014.
2. Are nevoie Rusia de o noua anexiune teriorială ?
Da, are nevoie, dar aceasta nu trebuie să se limiteze la Donbas. Pentru a asigura aprovizionarea cu apă a Crimeii, pentru a ajuta turismul din peninsulă. După anexare, ucrainenii au secat canalele care aprovizionau cu apă peninsula. Oamenii au apă doar câteva ore pe zi, au început să sufere de boli cauzate de calitatea foarte proastă a apei. Prin urmare, Rusia are nevoie să ocupe zonele pe unde trec aceste canale de apă, să asigure o conexiune terestră cu peninsula.
În același timp, în politica globală, Rusia a reușit să se impună în timpul regimului Putin doar prin războaie și anexiuni teritoriale în spațiul ex-sovietic, ajutorul acordat unor dictatori din afara lumii liberale și acțiuni disruptive/dezinformare/atacuri cibernetice/operațiuni criminale și infiltrări ale serviciilor secrete realizate în state UE.
Dar e un război un scenariu posibil, pe masă?
În spațiul ex-sovietic, imprevizibilitatea este o asumpție primară a analizei politice. Totuși, cred că un război care să aibă ca obiectiv realizarea unei conexiuni terestre cu Ucraina ar putea fi de durată și cu rezultate greu de anticipat. Armata Ucrainei nu mai este ce era în 2014, este una dintre cele mai reformate din lume, în prezent.