Manifestaţii impresionante în sprijinul lui Navalnîi au avut loc de la Moscova la Londra. Cel puţin 1.400 de protestatari au fost arestaţi (Video)

Manifestaţii impresionante în sprijinul lui Navalnîi au avut loc de la Moscova la Londra. Cel puţin 1.400 de protestatari au fost arestaţi (Video)

Proteste masive au avut loc în zeci de oraşe din Rusia, dar şi la Londra, în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei în închisoare.

Manifestanții au scandat numele lui Navalnîi și au cerut eliberarea acestuia la Moscova.

Russia protests: Police detain over 300 people at Navalny rallies

Mai mult de 1.400 de persoane au fost arestate, potrivit ONG-ul OVD-Info. Purtătorul de cuvânt al opozantului a fost închis pentru 10 zile și un alt aliat apropiat a fost reținut, potrivit Reuters.

Conform informaţiilor furnizate de această organizaţie specializată în monitorizarea demonstraţiilor din Rusia, au fost arestate 1.496 de persoane, inclusiv 662 în Sankt Petersburg și 95 în orașul Ufa din Ural.

Russia: Hundreds of pro-Navalny protesters arrested

Manifestanții de la Moscova şi-au aprins luminile telefoanelor și au mărșăluit pe străzile capitalei ruse.

Russia set for pro-Navalny protests | LIVE

Protestatarii din centrul Moscovei au scandat: „Libertatea pentru Navalnîi!” și „Lăsaţi medicii să intre!”.

Soția lui Navalnîi, Iulia, s-a alăturat mitingului din Capitală, unde manifestanții i-au scandat numele.

Opoziția a sperat că mitingurile vor fi cele mai mari din istoria rusă modernă și le-a prezentat ca o încercare de a salva viața lui Navalnîi, convingând autoritățile să permită propriilor doctori să-l trateze.

ADVERTISING

Însă participarea la proteste a părut mai mică decât în ​​timpul manifestaţiilor de la începutul acestui an, înainte ca Navalnîi să fie condamnat. Poliția a declarat că 6.000 de persoane au protestat ilegal la Moscova, în timp ce canalul YouTube al lui Navalnîi a susţinut că prezența în capitală este de până la 10 ori mai mare.

Şi la Londra a avut loc o manifestaţie în sprijinul lui Navalnîi, care s-a desfăşurat în faţa ambasadei ruse şi la care au participat vreo 250 de persoane, transmite Reuters.

Precedenta rundă de proteste, după arestarea lui Navalnîi în ianuarie, s-a soldat cu peste 11.000 de arestări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Protestele au avut loc în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin a susţinut un discurs privind starea naţiunii, în care a avertizat Occidentul să nu treacă de "liniile roşii", afirmând că Moscova va reacţiona prompt şi dur la orice provocare şi cei responsabili vor regreta.

Context

Aleksei Navalnîi este de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încredere.

Acum două zile, serviciile penitenciare ruse au decis să-l transfere la un spital pentru deţinuţi, apreciind că starea sa de sănătate este „satisfăcătoare”.

Avocaţii săi au spus, însă, că Navalnîi este foarte slăbit şi au cerut transferul acestuia într-un spital moscovit.

ADVERTISING

Amintim că o instanţă din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Citește mai multe informații despre starea lui Navalnîi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇