Iohannis face reuniune extraordinară de CSAT, pentru tensiunile dintre Rusia și Ucraina: Suntem pe fază

Iohannis face reuniune extraordinară de CSAT, pentru tensiunile dintre Rusia și Ucraina: Suntem pe fază

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește săptămâna viitoare, pentru a discuta despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că situația este îngrijorătoare și trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar, ci și diplomatic.

”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre cu accent pe zona de graniță de est a Ucrainei. Noi urmărim cu mare atenție aceste lucruri.

Să nu vă imaginați că noi așteptăm informații de la alții, noi le dăm informații altora, pentru că avem servicii performante pe această zonă. Am avut discuții cu ministrul Apărării. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult, suntem îngrijorați.

ADVERTISING

Situatia este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar, ci și diplomatic. Acest lucru il facem, iar despre CSAT, da, voi convoca săptămâna viitoare CSAT dedicat special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe la granita de est a Ucrainei. Nu intru în detalii de tip militar, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre afirmația ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, care spunea că vedem din partea Rusiei spionaj, propagandă și dezinofrmare, Klaus Iohannis a afirmat că este o situație care ne preocupă pe toți.

ADVERTISING

"Am reușit să aduc atentia NATO pe zona Mării Negre."

Seful statului a mai afirmat că România a solicitat o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre și a reușit.

”Ne preocupă pe toți, dar pentru noi în România este extrem de important să fim pe fază, suntem pe fază. Noi solicităm și văd că reusim o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reușit la summit-ul din 2016 să aduc atentia NATO pe zona Mării Negre.

Îmi doresc să mergem mai departe cu acestea, înființăm centre de reziliență, cyber security în România și avem structurile noastre specializate care se ocupă de aceste probleme. Însă ce-mi doresc eu în această fază e să conștientizăm că e nevoie de o colaborare și atenție sporită pentru flancul estic.

ADVERTISING

Flancul estic e o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, e o zonă ce necesită atenția UE”, a conchis președintele.

UPDATE 19:20 - Ulterior, Administrația Prezidențială a anunțat că ședința CSAT va avea loc marți, 27 aprilie, de la ora 16:00. Pe ordinea de zi se regăsesc Starea de securitate în regiunea Mării Negre și încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.

Context

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt mari în ultima vereme, după ce Moscova a adus trupe la graniţa ucraineană şi în peninsula Crimeea anexată.

Cu toate astea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus posibilitatea unui război cu Ucraina.

Atât SUA, cât şi NATO sunt în alertă, după escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), a declarat însă pentru SpotMedia.ronu va exista niciun război, pentru că ”nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră, care interesează pe foarte puțină lume”.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇