Ministrul Ioana Mihăilă, în câmp de mine

Ministrul Ioana Mihăilă, în câmp de mine

Doamnei ministru Ioana Mihăilă îi doresc sincer succes nu atât pentru domnia sa, cât pentru noi, pacienți și potențiali pacienți.

Domnia sa preia, după cum spunea președintele la depunerea jurământului, un minister foarte greu și, aș adăuga eu, în degringoladă instituțională cronicizată.

Dacă este sau nu domnia sa aptă pentru cel mai greu minister al momentului rămâne de văzut. Premisele sunt, să zicem, rezervate.

Avantajul este că dna Mihăilă e medic, ceea ce contează enorm. Presupun că are respect pentru gradele medicale, inclusiv acela de medic primar.

Dezavantajul este că dna Mihăilă nu a lucrat în sistemul public deloc, deci nu are cum să-l înțeleagă în profuzime, de la firul ierbii, și că are o experiență managerială extrem de modestă.

ADVERTISING

Are ceea ce presa numește o clinică medicală,  de fapt un cabinet de estetică și dermatologie în localitatea Sânmartin, cu angajați al căror număr a oscilat de la înființare între 2 și 5. Firma soțului doamnei, Osteoprotect, e mai mare, dar niciodată nu a avut mai mult de 18 angajați.

Sigur că dna Mihăilă se poate dovedi un talent managerial nativ, dar e un risc să îl testezi în condiții de criză extremă. Și riscul și-l asumă USR-PLUS care, după un prim eșec, confirmat destul de explicit de la nivelul președintelui Iohannis, nu își mai poate permite încă o problemă.

În mod evident dna Mihăilă este orientată politic, sărind în PLUS după 5 ani de PNL tocmai în organizația dlui Bolojan.

O primă bilă albă pentru dna ministru este că a ieșit în conferință de presă imediat după numire și a reușit să nu calce pe nicio bombă din câmpul minat lăsat în urmă de Vlad Voiculescu.

A reușit să se mențină pe linia fină între imperativul de a nu se disocia de fostul de ministru, dar a nu prelua pasivul acestuia.

Așa că a evitat cu răspunsuri corecte subiectele inflamate, precum numărarea morților (vom clarifica după finalul investigației) și ordinul de carantină (voi discuta și cu experții, și cu Guvernul). A închis chestiunea preluării spitalelor din alte rețele, inclusiv SRI, Armată și Interne.

Deci dna Mihăilă pare a fi înțeles mesajul președintelui: ”Oamenii vor politicieni care se implică și care își asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau mereu vina pe alții și se victimizează. Miniștrii au misiunea să rezolve crize, în paralel cu pregătirea de reforme importante, și nu să provoace crize noi“.

Și a ținut să exprime acest lucru: „Nu pot să spun că voi șterge cu buretele aspirațiile comune pe care le-am avut împreună cu Vlad Voiculescu, dar perioada care urmează este cu Ioana Mihăilă la Ministerul Sănătății, iar mandatul este al meu”.

E bine că dorește depolitizarea ministerului și n-ar fi rău să înceapă cu stâlpii PSD de acolo, pe care dl Voiculescu mai degrabă i-a cultivat, și cu o reformă a aparatului.

Dacă își va lua și un purtător de cuvânt bun pe care îl va și lăsa să își facă meseria, cred că din punctul de vedere al comunicării, dna Mihăilă începe mai bine decât a sfârșit dl Voiculescu.

În mod evident, dna Mihăilă stăpânește foarte bine subiectul PNRR. De altfel, cred că o colaborare foarte bună cu ministrul Cristian Ghinea a ajutat-o să ajungă în funcție.

Dar momentul este altul și marea încercare a dnei Mihăilă nu va fi acum să construiască spitale. De altfel, din greșeală sau nu, dl Barna a spus că domnia sa va fi un ministru foarte bun pentru următoarele luni. Atât?

Marea încercare este pandemia. Ideal ar fi ca din ea să ieșim prin vaccinare, însă această ieșire e încă departe. Iar dacă dna Mihăilă nu se va simți în concurență cu dl Gheorghiță, sunt șanse mari ca lucrurile să meargă mai bine.

Dar până la vaccinarea suficientă, dna ministru ar trebui să fie preocupată în primul rând de gestionarea pandemiei. Din acest punct de vedere, nu am remarcat prea multe.

E bine că dna ministru face evaluarea șefilor DSP, ar fi trebuit să o fi terminat deja fosta echipă, dar până la înlocuirea lor poate ar fi bine o mai bună coordonare. Despre testare dna ministru nu a scos un cuvânt.

Iar până la spitalele noi, avem unele care trebuie ținute în picioare. Cu paturile de la ATI înțeleg că se va rezolva cumva de la sine, dacă lumea respectă regulile. 

Pandemia va fi piatra de încercare a dnei Mihăilă, a partidului domniei sale, a Guvernului. Și în funcție de ea va fi evaluată până la noi spitale. Rămâne de văzut cum. 

Ce a spus noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, la primele ieșiri publice:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇