Sighetul Marmației: Primăria l-a făcut cetățean de onoare pe ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare

Sighetul Marmației: Primăria l-a făcut cetățean de onoare pe ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel” a reclamat, joi, că, la Sighetul Marmaţiei, localitatea natală a lui Elie Wiesel, Primăria a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Petru Codrea, ultimul supravieţuitor al grupului membrilor Frăţiilor de Cruce, organizaţia de tineret a Mişcării Legionare. Organizaţia cere municipalităţii să iasă ”din inadecvare”.

”În oraşul natal al lui Elie Wiesel, Sighetul Marmaţiei, autorităţile locale s-au ȋnscris ȋn competiţia memoriilor cinstind, deopotrivă, simboluri ale victimelor Holocaustului şi reprezentanţi ai extremismului legionar. Cu doar o zi ȋnainte de redeschiderea casei memoriale “Elie Wiesel” şi a ceremoniei de comemorare de la Monumentul Holocaustului din Sighet, Primăria a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Petru Codrea. Acesta este ultimul supravieţuitor al grupului membrilor Frăţiilor de Cruce (organizaţia de tineret a Mişcării Legionare) din Sighet”, a transmis Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel”.  

ADVERTISING

Potrivit organizaţiei, Petru Codrea este considerat de către primarul oraşului Sighet “un veritabil model de demnitate şi moralitate creştină”, deşi Petru Codrea evocă şi astăzi, nostalgic, trecutul său legionar sau momentul jurămȃntului legionar. 

”Solicităm autorităţilor locale să iasă din inadecvare şi să retragă titlul de cetăţean de onoare recent acordat”, a mai transmis organizaţia.  

Elie (Eliezer) Wiesel (1928-2016) a fost evreu-american de origine română, supravieţuitor al Holocaustului, scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist şi un activist în drepturile omului.  

ADVERTISING

În anul 1986, a fost distins cu  Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel ”mesager pentru omenire”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇