Austria are al treilea cancelar în mai puțin de două luni. Cine este Karl Nehammer

Austria are al treilea cancelar în mai puțin de două luni. Cine este Karl Nehammer

Liderii partidului conservator din Austria s-au întâlnit, vineri, pentru a discuta despre cine va conduce formaţiunea şi ţara după o serie de demisii la nivel înalt.

Sebastian Kurz, care a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie pe fondul unor acuzaţii de corupţie dar a rămas liderul Partidului Popular Austriac (OVP), a anunţat joi că renunţă complet la politică, relatează DPA.

La scurt timp după aceea, succesorul său, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din postul de cancelar. Schallenberg a argumentat că şeful de partid şi cancelarul ar trebui să fie aceeaşi persoană, dar a spus că el nu vrea să preia ambele posturi.

ADVERTISING

Astfel, în urma discuțiilor de azi, conducerea Partidului Poporului din Austria (OeVP, conservator) l-a desemnat pe actualul ministru de Interne, Karl Nehammer, să preia conducerea formaţiunii şi funcţia de cancelar federal, transmit dpa, Reuters şi AFP.

”Am fost desemnat astăzi în unanimitate de conducerea OeVP drept preşedinte al partidului şi, în consecinţă, candidat la postul de cancelar”, a declarat Nehammer în faţa presei la Viena.

”Sunt extrem de recunoscător, este o onoare şi un privilegiu la care nu mă aşteptam”, a adăugat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nehammer, în vârstă de 49 de ani, fost soldat profesionist, a fost cel care a pus în aplicare politica dură a lui Kurz împotriva imigraţiei.

Coaliţia guvernamentală actuală de la Viena, una fragilă, este formată din OeVP şi ecologişti. În declaraţia de vineri, Nehammer a anunţat şi o amplă remaniere a Executivului. Ministrul Finanţelor, Gernot Blümel, declarase deja că demisionează.

În urma remanierii, Alexander Schallenberg va reveni la conducerea Ministerului de Externe. Karl Nehammer va deveni al cincilea cancelar austriac numit în acest post începând din 2016. Data învestirii sale nu a fost stabilită deocamdată.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇