Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, anchetat de parchetul anticorupţie. Riscă 3 ani de închisoare

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, anchetat de parchetul anticorupţie. Riscă 3 ani de închisoare

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat miercuri că este anchetat de către procuratura anticorupţie cu privire la o presupusă mărturie falsă la audieri într-o Comisie parlamentară care anchetează cu privire la scandalului Ibiza, provocat de o înregistrare video, care a condus la căderea Guvernului său anterior.

Ancheta viza suspiciuni de corupţie în coaliţia lui Kurz cu FPOe (extremă dreapta), care s-a prăbuşit în 2019, în urma dezvălurii unei înregistrări video în care liderul FPOe de atunci, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, promitea să ”aranjeze” licitaţii publice, înainte să ajungă la putere.

ADVERTISING

În baza acestei înregistrări video, Comisia anchetează în diverse direcţii, inclusiv cu privire la numiri în posturi în companii de stat.

Strache susţine că era beat atunci şi că nu a vorbit serios.

Membri ai opoziţiei din cadrul Comisiei îl acuză pe Kurz şi partidul său, OeVP, de faptul că nu cooperează deplin în cadrul anchetei.

”Ştiam că era obligatoriu să spun adevărul în Comisie, iar de aceea am răspuns (întrebărilor) onest”, declară, într-o conferinţă de presă, miercuri, Kurz, anunţând că atât el, cât şi şeful său de cabinet sunt anchetaţi.

ADVERTISING

El apreciază că este vorba mai degrabă despre ceea ce s-a întâmplat atunci şi că este vorba despre o tentativă de a-l prinde din urmă.

În cazul în care este găsit vinovat, cancelarul austriac riscă până la trei ani de închisoare.

Atât Kurz, cât şi şi formaţiunea sa OeVP se bucură de scoruri bune în sondaje de opinie, însă această anchetă reprezintă o nouă lovitură dură, după ce ministrul Finanţelor Gernot Bluemel, un apropiat al său, este anchetat începând din februarie cu privire la faptul că ar fi luat mită de la o companie de jocuri de noroc în schimbul unui ajutor cu privire la impozite în străinătate.

ADVERTISING

Strache menţiona această companie, Novomatic, în înregistrarea video filmată cu camera ascunsă pe Insula Ibiza, însă a declarat ulterior că declaraţiile sale erau false şia cerut scuze firmei.

Comisia parlamentară anchetează cu privire la numirea în 2019 a lui Thomas Schmid, un conservator, în funcţia de director general al OBAG, care gestionează participaţiunile Austriei în companii de stat, precum OMV.

Mesaje examinate de Comisie arată că Sebastian Kurz i-a spus anterior lui Thomas Schmid că acesta va ”obţine tot ceea ce doreşte”.

Procurori însărcinaţi cu afaceri economice şi corupţie au confirmat că Sebastian Kurz este anchetat în cadrul unei anchete.

Kurz este anchetat cu privire la ”declaraţii false în Comisia de anchetă Ibiza, în legătură cu OBAG”, a precizat un purtător de cuvânt al procuraturii.

Ziarul Der Standard scrie că ancheta vizează faptul dacă Sebastian Kurz a discutat cu Thomas Schmid înainte să-l numească în funcţie şi dacă este implicat în selectarea Consiliului de Supraveghere al OBAG.

Sebastan Kurz a negat ambele variante la audieri în Comisie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇