Doinea Gradea și Georgică Severin nu au fost accidente în istoria televizunii, respectiv a radioului public.
Au fost exact genul de personaje vasale politic care au prestat doar motivul numirii lor. Cu un plus în cazul dnei Gradea pentru că în afară de servilism politic s-a remarcat și prin grobianism în scandalul “cap de porc”.
Au fost demiși, ceea ce e o veste bună, pentru felul în care au înțeles să își îndeplinească mandatul. Dar tocmai pentru că nu au fost accidente, cea mai importantă nu era demiterea, ci semnalul că tradiția care a adus cel puțin TVR la un record negativ și sub aspectul calității producțiilor, și sub cel al audiențelor, adică la irelevanță, va fi întreruptă.
Primul pas ar fi fost alegerea corectă a unor noi șefi, fie ei și interimari.
În cazul radioului, este un obiectiv îndeplinit. Liviu Popescu, propus de USR-PLUS, este un profesionist autentic, cu școală BBC. Am lucrat cu el la Realitatea TV și la TVR. Este integru, tenace, știe meserie.
Dar are și avantajul că la un moment dat s-a desprins de presă și a lucrat în mediul de afaceri, știe ce înseamnă managementul, știe cum trebuie să arate un criteriu de performanță.
Singura mea rezervă este măsura în care va rezista la impactul cu o instituţie atât de anchilozată care îl va trata inevitabil nu doar ca pe un corp străin, ci și ca pe un potențial pericol.
În cazul TVR, însă, PNL nu s-a putut abține de la o alegere în exact linia tradițională – omul nostru. Calitate mai importantă decât orice criteriu de competență profesională sau managerială.
Înțeleg că pe dna Ramona Săseanu o recomandă adversitatea totală cu PSD din activitatea de la TVR Craiova. Faptul că a rămas totuși acolo, pentru emisiuni de calitate extrem de discutabilă, pare în mod paradoxal o notă bună pentru Doina Gradea.
Adversitatea a fost dusă până la incidentul din 2020, când a postat pe Facebook un pretins sondaj IMAS favorabil candiatului PNL la Primăria Craiovei, care sondaj însă nu exista, deci fake–news.
Eu aș zice că exact asta nu o recomandă. Cred cu tărie că un jurnalist nu are voie să fie în adversitate cu un partid anume, oricum s-ar numi el. Nici nu mai discut despre susținerea vreunui partid. El trebuie să fie un cenzor al puterii, orice culoare ar avea ea, și un apărător al principiilor în fața oricui.
Profesional, dna Ramona Săseanu este cunoscută pentru interviul cu o vrăjitoare, interlocutoare tratată ca o autentică profesionistă la care oamenii erau încurajați să apeleze, deși peste numai câteva luni urma să fie pusă sub acuzare pentru înșelăciune și șantaj. Dar și pentru propriile interviuri de la concursurile de promovare în diverse funcții, descoperite de G4media.ro.
Dacă PNL pune la TVR o persoană doar pe criteriul antipesedismului, care poate fi rezultatul altul decât o Doinea Gradea pe dos? Și o nouă umilință pentru angajații valoroși ai TVR, câți mai sunt ei, să primească ordine de la alt politruc suit pe scara politică pentru a servi interese politice, care pot fi și propagandistice, și economice.
Un pas următor ar trebui să fie o reformă a TVR, la care nu știu cât de realist ar fi să mai sperăm în aceste condiții.
Pe vremea când coaliția nu reușea să împartă funcțiile, a existat ideea separării funcțiilor de președinte și director general, corectă principial, dar caricaturizată. Intenția a fost numai de a spori numărul de posturi politice la împărțeală, cât timp și directorul general ar fi urmat să fie numit tot de Parlament. Cam la asta s-a redus intenția reformistă.
Nu există așadar niciun semn că actuala Putere ar dori să schimbe statutul TVR de anexă a puterii politice vremelnice. Dimpotrivă, liberalii consolidează această tradiție, ceea ce nu ar fi neapărat de mirare având în vedere că așa au procedat de fiecare dată când s-au aflat la putere.
Numai că, îi place sau nu, și chiar dacă a venit cu propunere bună, și USR-PLUS este părtaș la această contrareformă și va plati prețul ei.
Informații relevante pe subiect: