Exclusiv Mai mulți alpinişti din România sunt blocați în Nepal, unde epidemia face ravagii. Sute de șerpași și sportivi, infectaţi în Himalaya

Alpinistul Adrian Laza, 57 de ani, urcă pe Annapurna (8.091 metri), în 16 aprilie, dar încercarea de escaladare a vârfului Dhaulagiri (8.167 metri) e compromisă din cauza valului de coronavirus care a lovit Asia.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Mai mulți alpinişti din România sunt blocați în Nepal, unde epidemia face ravagii. Sute de șerpași și sportivi, infectaţi în Himalaya
Adrian Laza, 57 de ani, cu steagul României pe vârful Annapurna, Himalaya - Foto: Arhiva personală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • 18 din cei 32 de șerpași ai unei singure companii de expediții s-au infectat într-o singură tabără de campare;
  • De pe Everest au avut loc peste 30 de evacuări cu elicopterul ale  sportivilor și șerpașilor infectați în adăposturile de acolo;
  • Autoritățile din Nepal au cerut ajutor internațional și se tem să nu scape epidemia de sub control;
  • Toate zborurile internaționale, suspendate până în data de 14 mai, dar există posibilitatea de prelungire a restricțiilor;

La sfârșitul lunii martie, atunci când a început sezonul escaladelor, iar alpiniști din întreaga lume au venit în Himalaya să urce la peste 8.000 de metri înălțime, Nepalul era cel mai sigur loc de pe pământ. Practic, nu exista epidemie. În mai puțin de patru săptămâni, țara s-a transformat într-un iad.

În data de 16 aprilie, Adrian Laza a reușit să urce pe vârful Annapurna (8.091 metri înălțime), Himalaya, Nepal. În ultima noapte, înainte să atingă vârful, temperatura coborâse la -39 de grade Celsius.

ADVERTISING

A rămas fără oxigen în ultima parte a escaladei, iar încercarea putea fi compromisă dacă un șerpaș nu-l atenționa că i s-a defectat sistemul.

Adrian Laza, 57 de ani, este un alpinist român din Piatra Neamț, care, până acum, a cucerit patru vârfuri de peste 8.000 de metri:

  • Cho Oyu, 8.201 metri, în 30 septembrie 2016;
  • Makalu, 8.481 metri, în 14 mai 2018;
  • Everest, 8.848 metri, în 16 mai 2019;
  • Annapurna, 8.091 metri, în 16 aprilie 2021;

Toți cei din elicopter erau pozitivi

Nepalul este o țară grav afectată de epidemia de coronavirus, fiind, practic, închisă. Toate cursele companiilor aeriene au fost interzise între 7 și 14 mai, dar restricţiile pot fi prelungite, cu excepția conexiunii cu India.

Adrian Laza a ajuns în Katmandu, capitala Nepalului, în urmă cu două zile, fiind adus cu elicopterul, împreună cu alți zece alpiniști și șerpași, de la o bază de campare de pe masivul Dhaulagiri (8.167 metri) pe care încerca să-l escaladeze.

“Toți cei din elicopter erau pozitivi”, a declarat alpinistul, în exclusivitate pentru SpotMedia.ro. 

“Eu mi-am făcut un test rapid, dar și PCR după ce am ajuns și, până acum, sunt negativ. Fără test nu te lasă să ieși afară din hotel. E închis tot. Absolut tot. Doar magazinele alimentare funcționează de la opt dimineața la zece și de la șase la opt seara. În rest, totul e închis”, ne-a povestit Adrian Laza.

Covid-19 surge in Nepal
Numărul mare de decese din Katmandu, capitala Nepalului, a obligat autoritățile să organizeze crematorii în aer liber, pe malul râului Bagmati - Foto: Hepta.ro

Câteva sute de alpiniști și șerpași au fost prinși de epidemie pe munții din Himalaya. De pe Everest, doar din tabăra situată la altitudinea de 5.364 de metri, au fost făcute peste 30 de evacuări cu elicopterul plin de persoane infectate, au anunțat autoritățile chineze. 

ADVERTISING

Într-un aparat de zbor folosit în acea zonă încap 10, 11 persoane. Deci sunt peste 300 de oameni infectați pe un singur masiv.

Zeci de expediții din Himalaya au fost compromise de pandemie.

“Acum, pe Everest, nu vremea este cel mai mare obstacol, ci epidemia de Covid-19”, a scris pe pagina sa de Facebook Radu Vâtcu, de la extreme-travel.ro, o companie care a organizat o expediție în zonă.

Și expedițiile de pe Dhaulagiri, blocate de pandemie

În Dhaulagiri se află și expediția româno-slovacă formată din alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor. Cei trei își propuseseră să realizeze o premieră mondială, încercând să atingă vârful de 8.167 de metri prin realizarea unui traseu propriu, fără șerpași.

“Avem vești… și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toții”, a scris Horia Colibășanu pe pagina sa de Facebook.

“Noaptea trecută, la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși”, se arată în relatare.

“Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1”, se anunță pe pagina de Facebook a alpinistului.

ADVERTISING

Din păcate, conform celor care cunosc zona, e puțin probabil ca expediția să fie reluată.

O avalanșă îngreunează foarte mult posibilitatea de a reface traseul, iar în tabără, pe cei trei, îi așteaptă o nouă provocare - pandemia.

Un alpinist prevăzător. A plecat cu 30 de teste rapide

Adrian Laza a plecat spre Nepal în 23 martie. În statul din sudul Asiei, se înregistrau în acea zi doar 124 de noi cazuri de coronavirus.

“Practic, era unul dintre cele mai sigure locuri de pe pământ în ce privește pandemia”, a povestit pentru SpotMedia.ro Ina Laza, soția alpinistului, care se află în Piatra Neamț.

Alpinistul, care este și cetățean canadian, nu s-a vaccinat pentru că în Canada nu-i venise rândul, iar în România nu se găsea vaccinul. Chiar dacă se programa după 15 martie, când a început vaccinarea pentru populația generală, n-ar fi avut cum să aștepte rapelul pentru că ar fi ratat tot, a explicat soția lui.

O expediție de acest gen este și o provocare logistică. Ascensiunea depinde de organizarea echipei, de programarea milimetrică a pașilor și a etapelor, de echipament, dar și de vreme.

Adrian Laza s-a pregătit doi ani pentru a escalada vârfurile Annapurna și Dhaulagiri în aceeași incursiune din Himalaya. Își propusese să ajungă pe doi munți de peste 8.000 de metri în această primăvară, dar a fost obligat să se mulțumească doar cu o reușită. Pandemia i-a dat planurile peste cap.

“El este un tip prevăzător și extrem de meticulos. A luat epidemia foarte în serios. Și-a luat la el în jur de 30 de teste rapide și, pe parcursul expediției, s-a testat mereu, dar i-a testat și pe șerpașii din echipa sa. Mă mir că nu s-a infectat pentru că mi-a spus că mulți din jurul lui sunt pozitivi”, a spus Ina Laza, soția lui Adrian.

“Azi dimineață partenerul și ajutorul lui Adrian, Dawa, a fost confirmat cu Covid, s-a simțit rău și nu a mai putut continua ascensiunea”, a anunțat Ina Laza, într-o postare pe pagina sa de Facebook din data de 8 mai.

AdrianSerpasiInfectati
Adrian Laza, în centru, alături de șerpașii Dawa (stânga) și Tsan Gbo, ambii sunt infectați, primul fiind internat în spital. Imaginea e din anul 2019, atunci când au urcat pe Everest - Foto: Arhiva personală

“Din păcate, Adrian nu putea merge mai departe singur și s-au reîntors împreună în tabăra de bază, urmând să fie evacuați în Katmandu atunci când se va putea. Dhaulagiri rămâne un vis în așteptare, sănătatea și viața fiind mult mai importante!”, a mai scris ea.

Respirația celor infectați se deteriorează rapid la altitudine

Într-o expediție în Himalaya, șerpașii sunt decisivi. Ei știu traseele, merg înainte și “trag” corzile pe care, apoi, vin alpiniști, lasă proviziile și buteliile de oxigen, însoțesc echipa și organizează escaladele.

Sunt extrem de rezistenți și, datorită priceperii lor, turismul a devenit o industrie cheie în Nepal.

“Dawa și Nurbu, ambii șerpași cu care am urcat pe vârful Annapurna, s-au îmbolnăvit. Când cineva ia virusul, chiar dacă nu face forme grave de boală, nu mai poate să urce. Problemele de respirație se agravează din cauza altitudinii și ce infectați trebuie evacuați urgent”, a spus Adrian Laza, într-o convorbire telefonică, din Katmandu, Nepal.

Epidemia care a explodat în India a trecut granița de nord a țării și face ravagii și în Nepal. În 10 mai, în această țară s-au înregistrat aproape 10.000 de noi cazuri de infectare și 139 de morți, record absolut aici.

Cu o populație de 30 de milioane de locuitori, în mare majoritate săracă, într-o țară fără infrastructură și sistem de sănătate funcțional, răspândirea virusului a îngrozit autoritățile care au cerut ajutor internațional.

“Situația se înrăutățește de la o zi la alta și ne temem ca în viitorul apropiat să nu o scăpăm de sub control”, a declarat medicul Samir Adhikari, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Nepal, citat de CNN. 

Până acum, doar 7,4% din populație s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Pe vârful Dhaulagiri n-a mai urcat nimeni din 2018

Adrian Laza e blocat în Katmandu, așteptând să se ridice restricțiile de zbor pentru a se întoarce acasă. Asta dacă pe parcurs nu-i vine o altă idee de escaladare.

NumarDeceseNepal
Numărul deceselor a explodat în Nepal în decurs de câteva zile, luând pe nepregătite autoritățile - Sursa: Worldometers.info

Epidemia din Asia a surprins prin rapiditatea cu care se răspândește și ravagiile pe care le face în India, dar și în statele vecine.

“Pe vârful Dhaulagiri nu s-a mai urcat din 2018. În 2019 vremea a făcut imposibilă escaladarea, iar în 2020 a venit pandemia”, a spus Ina Laza, care crede că din cauza epidemiei care a lovit toate expedițiile din zonă va fi dificil să se ajungă în vârf.

“De la o singură companie care organizează expediții, s-au îmbolnăvit 18 șerpași dintr-un total de 32”, a declarat alpinistul Adrian Laza, spunând că acesta e motivul pentru care nu a mai urcat nimeni pe Dhaulagiri.

În Asia, situația rămâne critică. Peste 300.000 de noi cazuri se înregistrează zilnic în India și mai mult de 3.500 de oameni și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore. 

Autoritățile fac eforturi să crească rata de vaccinare și să mențină restricțiile de circulație, dar în unele orașe, spitalele au clacat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇