Un nou bilanț record a fost înregistrat vineri în India, unde au fost confirmate 414.188 de cazuri de COVID și aproape 4.000 de decese în 24 de ore.
Astfel, țara cu 1,35 de miliarde de locuiori a depășit pragul de 21,4 milioane de cazuri de COVID de la începutul pandemiei, în timp ce bilanțul negru total a ajuns la 234.083 de morți.
Sistemul sanitar e în colaps, spitalele sunt supraaglomerate, nu mai au oxigen pentru pacienți și incineratoarele nu mai fac față deja de multe săptămâni.
Însă cu ochii pe India, a fost trecută cu vederea situația critică dintr-o țară vecină - Nepalul. Cu 31 de milioane de locuitori, Nepalul raporta acum o lună în jur de 100 de cazuri pe zi. Acum, bilanțul e de peste 8.600 și e în continuă creștere.
Națiunea de la poalele munților Himalaya are un sistem sanitar și mai fragil decât cel indian.
”Situația se înrăutățește în fiecare zi și poate scăpa de tot de sub control”, spune dr. Samir Adhikari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, citat de CNN.
Premierul recomandă tratament cu frunze și condimente
Nepalul nu a interzis adunările religioase, festivalurile, nunțile sau mitingurile politice și asta a dus la o răspândire rapidă a virusului.
În plus, nepalezii nu au nevoie nici măcar de pașaport sau buletin ca să treacă granița în India, același regim fiind aplicat și indienilor. Iar în ultima vreme mulți indieni au trecut frontiera, în căutare de îngrijiri medicale, pe măsură ce spitalele lor au fost copleșite de pacienții valului 2 de Covid.
Abia acum a început să impună restricții și carantine, în zonele cele mai grav afectate. Și a fost restrâns și traficul între cele țări, fiind permis prin doar 13 puncte de frontieră, din cele 35 existente.
Totodată, cei care intră în Nepal sunt testați la graniță. Cei cu rezultat negativ sunt liberi să meargă mai departe, cei cu COVID sunt fie internați, fie cazați în centre de carantină.
Experții în sănătate publică spun, însă, că aceste măsuri au fost luate mult prea târziu și este inevitabilă criza.
Și asta și pentru că oficialii din această țară au minimizat severitatea pandemiei. De exemplu, premierul K.P. Sharma Oli le recomanda oamenilor în urmă cu doar o lună să se trateze de Covid cu frunze de guava, după ce anul trecut recomandase ca ”tratament” un mix de condimente.
”Sărbătoarea noastră ne e mai dragă decât propria viață”
Și aprilie a fost și luna în care atât India, cât și Nepalul au avut cele mai mari sărbători religioase, la care au participat sute de mii de oameni, fără a respecta niciun fel de măsură de protecție.
Chiar dacă autoritățile nepaleze le-au cerut cetățenilor să nu participe la aceste adunări, oamenii au venit în număr mare și unii chiar țineau în mâini pancarte pe care scria ”Sărbătoarea noastră ne e mai dragă decât propria viață”.
Una dintre cele mai sărace țări, cu o rată de pozitivare de două ori mai mare decât India
Nepalul este una dintre cele mai sărace țări din lume și asta se reflectă și în sistemul public de sănătate.
Țara are în total 1.595 de paturi de terapie intensivă și 480 de ventilatoare, pentru cei aproximativ 31 de milioane de cetățeni. Și se confruntă și cu o criză de personal. Dacă India are 0,9 medici la 100.000 de locuitori, Nepalul are 0,7, potrivit statisticilor Bancii Mondiale. Și deja Nepalul are o rată de pozitivare de două ori mai mare decât India.
La sfârșitul săptămânii trecute, deja în 22 din cele 77 de districte ale Nepalului spitalele erau supraaglomerate.
Pe deasupra, Nepalul are și o rată de vaccinare scăzută. În jur de 7,2% din populația adultă a primit măcar o doză de vaccin. În India procentul e la 10%.
”Pot să spun că guvernul face tot ce-i stă în putere, dar avem un sistem de sănătate foarte slab”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, care a insistat că următoarele săptămâni vor fi critice pentru Nepal.
Și asta și pentru că în următoarele săptămâni vor avea loc alte sărbători religioase și chiar autoritățile se îndoiesc că oamenii vor respecta interdicțiile de participare.
Citește mai multe despre criza din India și Nepal: