COVID-19 ajunge pe Everest. Sezonul de alpinism e compromis

COVID-19 ajunge pe Everest. Sezonul de alpinism e compromis

Un alpinist norvegian internat în Nepal, care spera să ajungă pe vârful Everest, a anunţat joi că a fost testat pozitiv cu COVID-19, o lovitură dată speranţelor privind reluarea activităţii pe „acoperişul lumii”.

După un sezon 2020 afectat de pandemie, care a devastat industria turismului, Nepalul a relaxat recent regulile de carantină pentru vizitatori, în speranţa de a-i întâmpina din nou pe alpinişti pentru sezonul care începe, informează AFP.

Diagnosticul meu este COVID-19„, a declarat Erlend Ness pentru AFP într-un mesaj pe Facebook. „Sunt bine (…) Spitalul are grijă de mine”, a precizat el.

Pe pagina sa de Facebook, alpinistul a distribuit fotografii ale taberei de bază de pe Everest, situată la 5.364 de metri deasupra nivelului mării, şi videoclipuri cu evacuarea sa pe 15 aprilie cu elicopterul.

ADVERTISING

"După trei zile acolo sus, cu medicamente şi aport de oxigen, am fost evacuat cu elicopterul către Kathmandu", a explicat Ness într-un mesaj care însoţeşte o fotografie cu el pe patul de spital.

Postul de televiziune norvegian NRK, care l-a intervievat, a declarat că şi un şerpaş din grupul său a fost testat pozitiv.

"Sper că niciunul dintre cei aflaţi în zonele montane înalte nu se va infecta cu coronavirus. Este imposibil să evacuezi oamenii cu elicopterul atunci când se află la peste 8.000 de metri înălţime", a declarat Erlend Ness la NRK.

Un spital din Kathmandu a precizat că a primit mai multe persoane testate pozitiv evacuate de pe Everest, fără a specifica numărul.

"Nu pot oferi detalii, însă unele persoane evacuate de pe Everest sunt pozitive", a declarat Prativa Pandey, directorul medical al spitalului CIWEC din Kathmandu.

Dawa Steven, şerpaş şi directorul Asian Trekking, a povestit că toată lumea din tabăra de bază este îngrijorată.

"Când am aflat că ar putea exista un caz de COVID în tabăra de bază, toţi angajaţii mei şi-au intensificat eforturile pentru a-şi acoperi feţele, a-şi dezinfecta mâinile şi a evita contactul cu ceilalţi", a explicat el.

Pentru acest sezon, Nepalul a emis deja 377 de permise de escaladare, iar numărul final urmează să depăşească cele 381 de permise pentru 2019.

Anul trecut, pandemia de coronavirus a izbucnit chiar înainte de începerea sezonului de alpinism, obligând Nepalul să-şi închidă graniţele. Impactul a fost devastator pentru mii de persoane, de la ghizi la hotelieri, care trăiesc din această activitate în ţara din Himalaya.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇