Dramele și eroii din India: Unii vând mașinile pentru a dona oxigen, alții merg pe piața neagră

Dramele și eroii din India: Unii vând mașinile pentru a dona oxigen, alții merg pe piața neagră

India este țara care în prezent se confruntă cu cel mai mare număr zilnic de cazuri noi de coronavirus – între 350.000 și 400.000 de noi cazuri confirmate zilnic (chiar peste 400.000 sâmbătă, un nou record), și peste 3.500 de morți în fiecare zi. Iar oamenii sunt gata să recurgă la gesturi disperate pentru a supraviețui.

Cea mai mare problemă o reprezintă, desigur, lipsa oxigenului necesar pentru tratarea celor foarte bolnavi.

Astfel, unii dintre indieni fac gesturi incredibile, iar Al Jazeera scrie despre cum un indian de 32 de ani, Shahnawaz Shahalam Sheikh, care are o ”cameră război Covid” în Mumbai, și-a vândut SUV-ul pentru a cumpăra butelii de oxigen pe care să le dea celor care au nevoie.

ADVERTISING

Totul se întâmplă în condițiile în care spitalele din India se confruntă cu o criză a acestui gaz esențial vieții, mai ales acum când sunt pline de pacienți cu Covid.

Sheikh a fost determinat sa ia lupta în propriile mâini după ce, anul trecut, verișoara sa gravidă a murit la poarta spitalului. Atunci, tânarul s-a decis să își cheltuie economiile pentru a cumpăra 30 de butelii de oxigen pe care să le doneze celor care suferă din cauza Covid.

Ulterior, după ce și-a vândut mașina, a mai făcut rost de 170 de butelii, ajutând astfel aproape 6.000 de oameni și salvând numeroase vieți, iar faptele sale au fost relatate de-abia recent.

ADVERTISING

New Zealand Herald scrie că, deși numărul oficial de decese raportat zilnic este cuprins între 3.500 și 4.000, numărul real ar putea fi uriaș, chiar și de 20 de ori mai mare. Astfel, pe piața neagră o butelie de oxigen ajunge chiar și la 1.900 de dolari în capitala Delhi, față de 115 dolari, cât era prețul înainte de pandemie.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇