Scandalul homosexual care zdruncină sistemul premierului Orbán

Scandalul homosexual care zdruncină sistemul premierului Orbán

Scandalul sexual în care este implicat politicianul Fidesz József Szájer este emblematic pentru ipocrizia şi dublul standard într-un stat al cărui premier incită împotriva Europei şi atacă homosexualii.

Cu cine şi cu câte persoane petrece un politician de comun acord în dormitorul său sau la ce chefuri legale cu tentă sexuală se duce este o chestiune privată în Europa tolerantă şi liberală. Cu condiţia să nu susţină în public, ipocrit, contrariul a ceea ce practică.

Fiindcă atunci viaţa sa privată devine o chestiune de interes politic.

Astfel a devenit acum viaţa privată a eurodeputatului ungar conservator de dreapta József Szájer, un apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orbán.

În viaţa publică a ţării membră a UE, Szájer este cunoscut pentru convingerile sale tradiţionaliste. După 2010 el a scris noua Constituţie creştin-conservatoare a Ungariei, care conţine şi o prevedere homofobă privitoare la familie.

ADVERTISING

Orgia

Vinerea trecută (27.11.2020), seara, Szájer a participat la Bruxelles la o petrecere cu tentă sexuală, ilegală din pricina măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus.

Presa belgiană precizează că a fost o petrecere destinată preponderent unor bărbaţi homosexuali. Aproximativ 25 de persoane au fost de faţă la evenimentul care s-a desfăşurat într-o locuinţă situată deasupra unui bar pentru homosexuali.

Dat fiind că vecinii s-au plâns de gălăgie, poliţia a luat cu asalt locuinţa, a notat identitatea celor de faţă, preponderent bărbaţi dezbrăcaţi, şi a pus capăt petrecerii.

Fuga şi demisia

Când poliţia a năvălit în locuinţă, Szájer a fugit pe fereastră, pe jumătate dezbrăcat, şi a coborât în stradă alunecând pe un burlan, ocazie cu care s-a rănit la mână.

Imediat după aceea a fost arestat de poliţişti, sângerând şi neavând asupra sa documente de identitate. În rucsacul său au fost găsite pilule de ecstasy. Szájer a fost escortat la reşedinţă, unde a prezentat poliţiştilor paşaportul său diplomatic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Două zile mai târziu, duminică, eurodeputatul a comunicat în scris că intenţionează să-şi depună mandatul la sfârşitul anului. El şi-a motivat hotărârea, între altele, printr-o "împovărare sufletească tot mai pronunţată."

Marţi au devenit în sfârşit cunoscute motivele concrete care au stat la baza deciziei sale, pe care le trecuse sub tăcere până atunci.

Membru fondator al partidului lui Orbán

Scandalul în care este implicat Szájer a provocat în Ungaria unul dintre cele mai mari cutremure politice din ultimul deceniu, dominat politic de Orbán.

Dar acesta arată mai ales ipocrizia şi dublul standard moral al unuia din cei mai importanţi politicieni ai ţării. Szájer a fost în 1988 unul din cei 37 de membri fondatori ai partidului lui Orbán "Uniunea Tinerilor Democraţi" Fidesz şi este unul din puţinii din acea vreme care mai sunt activi politic până astăzi.

ADVERTISING

Aceşti câţiva oameni, între care se numără şi preşedintele Parlamentului, László Kövér, alături de publicistul rasist Zsolt Bayer, formează, împreună cu Orbán, un grup care şi-a jurat credinţă eternă.

În plus, Szájer a fost un foarte important om de relaţii la Bruxelles şi o placă turnantă pentru politica europeană a lui Orbán.

De asemenea, este soţul celei mai importante, până de curând, funcţionare din sistemul de Justiţie al Ungariei, Tünde Handó. Ea a fost până în 2019 şefa autorităţii judiciare naţionale OBH şi a adus o contribuţie importantă la reforma Justiţiei, prin care instanţele de judecată au fost plasate sub influenţa Guvernului.

Convingeri ultraconservatoare

Szájer nu este un instigator şi un teoretician al conspiraţiei, cum este de pildă preşedintele Parlamentului, Kövér. Dar niciodată nu a făcut un secret din convingerile sale ultraconservatoare.

La Bruxelles, el a reprezentat adesea vehement ideologia naţionalistă, etnicistă şi fundamentalist-creştină a lui Orbán.

Viktor Orban spune că a blocat bugetul UE pentru că altfel ar fi fost invadată Ungaria de migranți

Legenda spune că Legea Fundamentală a Ungariei din anul 2012 a fost scrisă de Szájer pe o tabletă, în timpul călătoriilor sale între Budapesta, Bruxelles şi Strasbourg.

Ea conţine în prima parte consacrată bazelor statului ungar şi o definiţie a căsătoriei ca uniune exclusivă şi benevolă între un bărbat şi o femeie. Aceasta este temelia familiei, care este la rândul ei precondiţia dăinuirii naţiunii.

Linie roşie pentru homosexuali

Homofobia este din 2010 o componentă fermă a politicii guvernamentale, dar la o scară mai redusă decât în Polonia.

În ultimii ani, Orbán a făcut ocazional observaţii dispreţuitoare faţă de homosexualitate, dar nu s-a coborât la nivelul de ură agresivă faţă de homosexuali întâlnită la publicistul Bayer sau la preşedintele Parlamentului, Kövér. 

Totuşi, în ultimele luni, a apărut impresia că Orbán tinde să urmeze exemplul Poloniei şi să plaseze homofobia mai în centrul retoricii sale.

În octombrie, a comparat pentru prima dată homosexualii cu pedofilii. În cadrul unui interviu, el a declarat că Ungaria este tolerantă şi răbdătoare cu homosexualii, dar că există o linie roşie, dincolo de care nu se poate trece. "Să ne lase copiii în pace", a subliniat el.

Presă tot mai homofobă

Guvernul lui Orbán a adus de curând o completare la articolul din Constituţie privind familia. Acolo stă scris acum: "Mama este o femeie, tatăl este un bărbat."

Mass-media apropiate de Guvern răspândesc de asemenea conţinturi tot mai homofobe. În mai, Parlamentul a adoptat o lege care interzice schimbarea sexului în registrul de evidenţă a populaţiei.

Scandalul Szájer nu a survenit într-un moment nepotrivit doar din pricina ofensivei homofobe a lui Orbán şi a guvernului său. Premierul desfăşoară, după blocarea prin veto a bugetului UE de către Ungaria şi Polonia, şi o campanie anti-europeană, în care agită buzduganul moralităţii în faţa publicului intern.

Efectele scandalului

Dacă va fi introdus mecanismul statului de drept, spune Orbán, atunci UE va deveni "o nouă Uniune Sovietică". Orbán acuză de asemenea UE că intenţionează să introducă o dictatură a corectitudinii politice, în care valorile creştine, tradiţionale şi familiale nu mai valorează nimic.

Establishmentul european, liberal de stânga, ar vrea să-i priveze pe oameni de Dumnezeu şi de identitate, mai acuză el.

În mod paradoxal, scandalul Szájer ar putea stopa sau estompa pe termen scurt sau mediu ofensiva homofobă a premierului ungar.

Acesta are şi un alt motiv pentru a studia cu atenţie efectele scandalului: din cauza unui scandal sexual cu prostituate, un primar cunoscut al unui oraş din nord-vestul Ungariei, membru al Fidesz şi fost campion sportiv, a pierdut răsunător alegerile locale de acum un an.

Keno Verseck


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇