Putin i-a oferit susţinere lui Lukaşenko, într-o întâlnire la Soci

Putin i-a oferit susţinere lui Lukaşenko, într-o întâlnire la Soci

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit vineri pe Aleksandr Lukaşenko în staţiunea Soci (foto), situată pe litoralul rus al Mării Negre.

În timpul întrevederii, Aleksandr Lukaşenko a denunţat "activităţi care au rolul destabilizării" Belarusului.

"Este destul de clar ce vor prietenii noştri occidentali. Este o tentativă în curs pentru destabilizarea situaţiei, cum a mai fost în august 2020", a declarat Lukaşenko, potrivit cotidianului Le Monde, referindu-se la protestele de anul trecut din Belarus, faţă de fraudele electorale.

"Există întotdeauna persoane care creează probleme. Ştiţi despre aceste lucruri, vă informez. Am adus nişte documente pentru a înţelege ce se întâmplă", i-a spus Aleksandr Lukaşenko lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters.

Reacția lui Putin

Vladimir Putin i-a oferit susţinere lui Aleksandr Lukaşenko, catalogând drept "izbucniri de emoţii" criticile Occidentului faţă de incidentul aerian.

Liderul de la Kremlin a subliniat că întrevederea era programată înainte de incidentul aerian din Belarus şi a semnalat că a fost un caz similar în 2013, cu avionul preşedintelui Boliviei de la acea vreme, Evo Morales, însă Occidentul nu a reacţionat.

"La un moment dat, avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze. Preşedintele a fost dat jos din avion şi nimic, linişte", a afirmat Putin, făcând trimitere la incidentul din 2013.

Atunci, avionul preşedintelui Evo Morales a fost forţat să aterizeze în Austria, într-o perioadă în care Statele Unite încercau să îl captureze pe Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Uniunea Rusia-Belarus

"Vă mulţumesc că aţi venit aici, aşa cum am stabilit înainte de aceste izbucniri de emoţii. Da, sunt izbucniri de emoţii. Însă avem şi alte lucruri de discutat fără aceste evoluţii", a mai declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko intenţionează să intensifice integrarea în structurile "Uniunii Rusia-Belarus".

"Suntem pe cale să construim o uniune, avansăm cu determinare în acest sens şi sunt deja rezultate concrete pentru cetăţeni", a subliniat Vladimir Putin.

Critici dure și sancțiuni

Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul aerian de duminică.

Conform cotidianului Le Monde, Vladimir Putin probabil nu va putea să rămână indiferent la ameninţările Uniunii Europene cu sancţiuni semnificative asupra regimului de la Minsk, în contextul în care măsurile ar putea afecta tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul Belarusului.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor aplica noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Guvernul Germaniei a cerut, vineri, Administraţiei Vladimir Putin să clarifice dacă Rusia a fost implicată în incidentul aerian produs în Belarus.

Preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a cerut vineri "oprirea fluxului de bani" spre Aleksandr Lukaşenko. "Cred că poate este mai bine să fie atacate resursele regimurilor autoritariste", a afirmat Kersti Kaljulaid.

Cazul este investigat de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, o agenţie a Naţiunilor Unite.

Află mai multe informații despre cazul Protasevici:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇