În plin scandal al avionului deturnat, şapte opozanţi din Belarus au fost condamnaţi la închisoare

În plin scandal al avionului deturnat, şapte opozanţi din Belarus au fost condamnaţi la închisoare

Liderul unui partid de opoziţie din Belarus, Pavel Severineţ, şi alţi şase militanţi au fost condamnaţi marţi la pedepse între 4 şi 7 ani de închisoare.

Toţi şapte au fost judecaţi de la mijlocul lunii mai pentru participare la „revolte în masă”, referire la ampla mişcare de contestare post-electorală din 2020, reprimată de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au anunţat pentru AFP jurnalişti prezenţi la audiere.

Această decizie intervine în condiţiile în care Belarusul este vizat de noi sancţiuni europene, după ce a fost acuzat că a deturnat duminică un zbor comercial Atena-Vilnius către Minsk, pentru a-l putea aresta pe Roman Protasevici, un jurnalist de opoziţie, în vârstă de 26 de ani, care se afla la bord.

ADVERTISING

Severineţ, care conduce Partidul Creştin-Democrat, o formaţiune neînregistrată, a fost arestat în iunie 2020, în timp ce colecta sponsorizări pentru un candidat al Opoziţiei în alegerile prezidenţiale din august.

Opozantul, care a ispăşit deja trei ani de închisoare în anii 2010 pentru activismul său politic, se află în detenţie de 11 luni şi prin urmare nu a putut participa la ampla mişcare de contestare din vara şi toamna anului trecut, care a denunţat realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la preşedinţie.

ADVERTISING

Opoziţia contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, în alegerile prezidenţiale din 2020, considerate fraudate.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇