Iohannis a găsit vinovații pentru creșterea cazurilor de COVID: Nu am stat rău până când PSD a tărăgănat legea carantinei

Iohannis a găsit vinovații pentru creșterea cazurilor de COVID: Nu am stat rău până când PSD a tărăgănat legea carantinei

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, de la ora 18:00, o nouă conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Șefului statului a vorbit despre numărul ridicat de cazuri noi de coronavirus, anunțat astăzi de autorități. El a făcut un nou apel la populație să respecte măsurile de protecție și să poarte mască.

Iar crește numărul de cazuri noi de coronavirus: 40 de oameni au murit, iar 519 sunt internați la ATI (Infografice)

De asemenea, Iohannis a vorbit despre accidentul rutier în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Președintele a apreciat că ministrul nu trebuie să își dea demisia.

Reacții politice la goana nebună a mașinii lui Bode: USR amintește de cazul Gigină și vrea lămuriri de la Poliție, PSD îi cere demisia

Totodată, Iohannis a fost din nou întrebat despre traseismul politic, în condițiile în care PNL a început mai nou să racoleze parlamentari social-democrați, după ce a cooptat în partid mai mulți primari de la PSD.

Abia dată afară din PSD că a lipsit la moțiune, Roxana Paţurcă s-a lipit deja de grupul PNL din Senat

Șeful statului a reiterat că el este împotriva traseismului politic.

Despre începerea noului an școlar, președintele Klaus Iohannis a spus că acesta trebuie să înceapă, iar elevii trebuie să se întoarcă în școli.

Totodată, șeful statului a criticat moțiunea de cenzură, care nici nu a mai fost votată din lipsă de cvorum, dar și PSD, partidul care a inițiat demersul.

Moțiunea de cenzură, un semn că PSD va pierde alegerile. Marcel Ciolacu a picat examenul, apar tulburări în partid

Klaus Iohannis a spus că social-democrații nu participă la efortul imens pentru a proteja populația de coronavirus, ci ”sabotează” și ”pun piedici”.

ADVERTISING

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis:

Bună seara sau bună ziua. Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare atât în ce privește cazurile noi de infectare, cât mai ales numărul de decese și numărul persoanelor internate la ATI.

Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndurerate!

În contextul unor noi măsuri de relaxare de la 1 septembrie, cum ar fi redeschiderea sălilor de spectacol sau redeschiderea restaurantelor, apropiata începere a anului școlar, fac un nou apel: Dragi români, continuați să fiți responsabili! Virusul, în absența unui vaccin, are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și grija pentru cei din jur. Protejați-vă așa cum știm deja! Purtați mască, faceți igiena mâinilor și păstrați distanța!

188 de români care au murit până acum de Covid nu aveau și alte boli – raport INSP

Este evident că acestea sunt singurele arme pe care le avem împotriva virusului. Guvernul, autoritățile au luat și continuă să ia măsurile necesare pentru protecția populației.

Sigur, nu e totul perfect și pot fi recunoscute și corectate erorile, însă fiecare dintre noi duce singur lupta cu pericolul infectării!

Mulțumesc încă o dată cadrelor medicale pentru devotamentul și profesionalismul lor. Așa cum știm, lupta nu s-a încheiat. Fac apel la personalul medical, la DSP-uri, să continue munca începută, să se organzieze și să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat, ca să avem la dispoziție tot ce este nevoie pentru îngrijirea bolnavilor.

Acestea sunt problemele reale, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările.

ADVERTISING

Despre moțiunea de cenzură

Sunt însă unii care în loc să fie parte a acestui imens efort, încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer, desigur, la PSD. Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul în Parlament. Timp de zeci de minute s-a așteptat întrunirea cvorumului pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură neavenite.

Cu alte cuvinte, chiar cei care au inițiat demersul nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari.

PSD nu a reușit să dea jos Guvernul Orban, pentru că nu a fost cvorum pentru votul moțiunii. 5 parlamentari social-democrați au lipsit

Ce pot să aștepte românii de la un asemenea partid? Eu mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înteles gravitatea momentului pe care îl traversează țara noastră și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.

Sper ca pesediștii să ia în serios această lecție și să înțeleagă că, în România, politica nu se mai poate face așa cum o fac ei de ani de zile, urmărind mize de partid.

Unii lideri PSD induc ideea unei noi moțiuni de cenzură. Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună în pericol combaterea epidemiei!

Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacții în lanț care ne-au arăt eșecul acestui mod de a face politică, specific în ultimii 30 de ani și patentat de PSD.

ÎNTREBĂRI

Ați făcut apel la responsabilitatea românilor, responsabilitatea autorităților. Având în vedere că firma care a câștigat licitația pentru măștile sanitare a anunțat că nu le poate livra la timp, așa cum a cerut ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ce vor face autoritățile astfel încât în momentul în care începe școala toți copiii, mai ales cei din medii defavorizate, să aibă măști de protecție?

Autoritățile vor face ce zice în contract. Înțeleg că s-a început livrarea acestor măști, e responsabilitatea firmei care a cotnractat să livreze așa cum s-a angajat. În rest, sunt detalii pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.

ADVERTISING

Dar dacă nu vor fi livrate la timp, autoritățile au un alt plan, un plan de rezervă?

Cu siguranță se găsesc soluții. Și la Guvern, și în administrațiile locale. Înțeleg că multe administrații au început să procure astfel de măști.

Mașina în care se afla Lucian Bode a făcut accident zilele trecute. Ministrul are o responsabilitate chiar dacă nu se afla la volan?

În primul rând, e regretabil că se întâmplă un accident chiar în condițiile în care în mașină se afla un demnitar. Putem trage două concluzii clare: 1 - nu e bine să te grăbești când vrei să ajungi cu mașina undeva. 2 - se vede, încă o dată, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar din toată discuția asta, partea bună e că nu a fost nimeni grav rănit și acesta este un noroc. În rest, autoritățile vor face investigațiile de rigoare.

Șoferul lui Bode a mers cu viteză pe contrasens, a tăiat linia continuă și a depășit o coloană de mașini, înainte de accident (Video)

Potrivit unui raport, în ultimele 2 săptămâni suntem pe primul loc la decesele cauzate de COVID. Ați discutat cu ministrul Sănătății despre rata mortalității?

Am discutat, evident, și în ultimele zile cu ministrul Sănătății, și pe tot parcursul pandemiei. Sunt îngrijorătoare aceste statistici. Din acest motiv, eu repet la fiecare ieșire publică ca oamenii să aibă grijă, să poarte mască sanitară, să păstreze distanță, să se spele pe mâini. E evident că doar aceste lucruri ne protejează și îmi pare rău că trebuie să repet mereu: dacă nu vreți la spital, feriți-vă de boală!

Statisticile, dacă le luăm pe ultimele 2 săptămâni, ne arată o creștere a epidemiei de la noi, dar dacă luăm întreaga perioadă de când a apărut pandemia, nu stăm cel mai rău. Nici la numărul de infectări, nici la decese per 100.000 de locuitori, dar asta nu aduce pe nimeni la viață dintre cei decedați. Avem nevoie de aceste măsuri simple! Trebuie luate în serios!

Deci este vina oamenilor că nu se protejează suficient? Autoritățile nu au nicio vină?

Asta cu vina autorităților am mai discutat-o și putem să ne reamintim că nu am stat rău la controlul epidemiei până când PSD a tărăgănat legea carantinei în Parlament. Atunci, un număr mare de persoane s-a infectat, pentru că s-a indus ideea că boala nu este periculoasă. Acum plătim prețul pentru asta!

Despre escaladarea tensiunilor din Mediterană între Grecia și Turcia. Conflict diplomatic cu Turcia? Care este poziția României?

Evident că ne îngrijorează aceste tensiuni care au crescut. Trebuie să recunoaștem, că aceste tensiuni în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine. Nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost de părere că orice diferențe se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică, în niciun caz prin înarmări și gesturi care pot fi greșit înțelese. Sunt convins că lumea își va da seama că așa nu se rezolvă nimic. Asta e poziția noastră. Pentru Marea Neagră nu văd niciun fel de probleme acum.

Expert german: Nu este exclusă o confruntare militară în Mediterană

Despre detașarea lui Radu Gavriș la Harghita. Sunt informații că Liviu Vasilescu ar fi făcut asta, pentru că Radu Gavriș ar fi dat informația presei despre întâlnirea poliției cu liderii clanului Duduianu. Veți cere lămuriri în acest caz?

Eu sunt convins că la aceste întrebări poate răspunde MAI, respectiv Poliția, cel mai bine. Sunt chestiuni de bucătărie internă. Sigur, mă pot informa, dar mai bine întrebați direct acolo.

Înainte să-și dea demisia, șeful Poliției l-a exilat pe cel mai bun criminalist din București pentru 6 luni în Harghita

Cazul ministrului Transporturilor. Gabriel Oprea a fost anchetat într-un caz similar pentru abuz. E diferită situația de acum? Daca da, trebuie să demisioneze Lucian Bode?

Cu greu pot fi comparate cele două spețe. Ne amintim cu tristețe de incidentul de acum câțiva ani, când un polițist a murit în acel accident. Încă se cercetează, nu e finalizată speță. În acest ultim accident nu a fost vorba de o coloană oficială. Ministrul Lucian Bode s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție de SPP. Dacă în trafic s-a greșit, vom afla, sper eu repede, cine și de ce a greșit. Cred că e bine să se lămurească circumstanțele accidentului. Ministrul a fost pe bancheta în spate, dar încă o dată: până nu avem datele complete, nu e bine să speculăm.

Aveți un mesaj direct către profesorii din România, în condițiile în care anul școlar începe în condiții speciale, de pandemie?

Evident că voi avea un mesaj special pentru elevi și dascăli, dar îl voi livra cu o ocazie specială și nu în cadrul unei conferințe de presă uzuală. Voi avea un mesaj când începe școala.

Statisticile arată o creștere a epidemiei, după cum ați spus și dvs. Dacă această creștere continuă, considerați că trebuie să renunțăm la măsurile de relaxare luate de curând, inclusiv redeschiderea școlilor?

Este evident că foarte multă lume își pune întrebarea ”ce facem?” dacă va crește numărul de cazuri. Deocamdată, experții spun că se poate începe anul școlar. În 14 septembrie, școala trebuie să înceapă. Dacă, Doamne ferește, crește numărul de persoane care au fost detectate cu acest virus sau dacă crește numărul persoanelor internate la ATI, sigur că s-ar putea apela, pentru un timp scurt, la metode care au mai fost folosite: școală online, săptămâna altfel, care există ca structură în anul școlar. Dar eu sper să nu fie cazul.

Părinții vor afla pe 10 septembrie, deci cu 4 zile înainte de începerea anului școlar cum începe anul școlar, ce au de făcut. Timpul de pregătire este foarte scurt. Ce părere aveți despre acest lucru?

Boala nu este previzibilă. Noi am sperat să ajungem, acum ceva timp, cât de curând să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar lucrurile au luat altă turnură. Și prin vina unor politicieni, iată că ne confruntăm cu peste o mie de cazuri zilnic. Chiar dacă e mai greu de acceptat, asta e evoluția epidemiei. Trebuie să fim pregătiți și să luăm măsurile atunci când avem toate datele și căile de urmat ne sunt indicate de experți.

Ministrul Tătaru a anunțat câteva dintre măsurile impuse în școli. Pe 7 septembrie, e gata evaluarea INSP, abia pe 10 școala ia decizia finală

Moțiunea de cenzură a ridicat din nou problema traseismului în PNL, care până acum a cooptat primari. Acum, după moțiune a fost cooptată senatorul Roxana Pațurcă, care acuza PNL de curând de tunuri financiare. În politică scopul scuză mijloace? Ce va urma în campania electorală dacă pe listele PNL vor fi și oameni oameni din PSD?

Eu am mai spus, sunt împotriva acestui traseism. Ba mai mult, am avut diferite întâlniri și cu foști colegi/ colege din PNL și le-am zis și lor asta. Evident, cazuri punctuale au apărut și trebuie să spun încă o dată: eu sunt împotriva traseismului politic și sper să prind vremea în politică când acest traseism nu se mai practică.

Și premierul Ludovic Orban a zis că este împotrivă. Dar la PNL se continuă cu acest traseism. Cum comentați?

Orban insistă că e împotriva traseismului politic: Au mai fost accidente, nu a fost decizia mea

Probabil se va ține cont din ce în ce mai mult și nu se va mai practica acest traseism. Asta e speranța mea. Că cel mai important partid de pe scena politică actuală să dea un exemplu de urmat în acest domeniu.

Cei de la UDMR au boicotat votul moțiunii și spuneau că dacă e cvorum vin și ei și votează. Știți ce anume au promis liberalii celor de la UDMR ca să boicoteze votul?

Am urmărit și eu cu oarece surprindere aceste schimbări de atitudine pe parcursul zilei, dar din păcate nu am aceste informații. Va trebui să întrebați la UDMR de ce și-au shcimbat atitudinea. Nu cunosc motivația, nu-mi permit să fac presupuneri.

Italia a anunțat că așteaptă zeci de mii de sezonieri români în această perioadă. Acești muncitor ar urma să intre în carantină activă, adică vor fi în carantină, dar vor lucra în același timp. Cât credeți că vor fi protejați românii? Se impune această metodă de carantină activă și la noi?

Am avut câteva cazuri nefericite în primăvara aceasta cu români care s-au dus la muncă în altă parte și s-au infectat. Cred că s-au tras concluziile și învățămintele. Mă aștept la o mult mai bună protecție pentru românii care merg la muncă în altă parte.

Ministrul Educației a spus că, citez: ”Nu avem niciun termen pentru achiziția tabletelor”. Ați vorbit cu dna Anisie și v-a explicat cum vor avea acces la Educație cei 168 de mii de copii care nu au bani de tablete?

La Guvern se caută soluții pentru această situație și sper să se găsească foarte repede. Copiii au nevoie de acest sprijin din partea statului. Aștept cu mare interes și eu (termenul la care vor ajunge tabletele la copiii din medii defavorizate - n.red.)

PSD a anunțat că la dezbaterea rectificării bugetare vrea să elimine articolul din OUG care prevede majorarea pensiilor cu 14% și vor un procent de majorare de 40%. Cum vedeți demersul?

Este un demers politicianist populist electorialist, fără fundament. Statul poate plăti numai atât cât e la dispoziție și nu mai mult. Guvernul a zis de mai multe ori de ce creșterea pensiilor este de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din PSD afirmând cu nesimțire că pensiile au fost tăiate. Nu, ele au fost majorate și fiecare pensionar va putea să verifice asta pe fluturașul de pensie.

Dar, mai mult nu s-a putut merge pe majorare. După ce economia își va reveni, pentru că avem o problemă cu economia, sigur se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările care sunt așteptate. Toată lumea le așteaptă și putem înțelege simplu acest lucru, însă să vii acum în Parlament și să spui că din Opoziție știi mai bine ca Guvernul câți bani sunt... este un demers contra productiv și vreau să subliniez o chestiune care mi-a plăcut: CCR a constat că în Parlament nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele publice ale țării. E o chestiune extrem de importantă. PSD nu poate pune, din Opoziție, în dificultate finanțele țării. Ei s-au jucat cu legislația, au amăgit pensionarii, deși știau că mărirea nu va fi posibilă.

Dl. Vasilescu a demisionat după întâlnirea cu interlopii, deși nu este clar de ce doar el, pentru că ordinul a venit sigur de sus, din partea ministrului. Dacă dna procuror șef DIICOT care se întâlnește și ea, la ea acasă, cu un inculpat, cu soțul ei, dl Hosu, inculpat într-un dosar de corupție, pentru care s-a cerut condamnare astăzi. Dna Hosu trebuie să demisioneze sau ea poate rămâne în funcție?

E bună întrebarea. Sunt convins că va fi analizată această speță la CSM și o să primim de acolo un răspuns autorizat.

Șeful Poliţiei Române și-a dat demisia, dar nu admite că a greșit când s-a întâlnit cu clanul Duduianu

Dar părerea dvs., care ați semnat decizia de numire a dnei Hosu la șefia DIICOT, care este?

Părerea mea e că CSM va da un răspuns la această chestiune. Dacă va exista o solicitare, o voi analiza. Dar, ca președinte, nu am instrumente să analizez în detaliu chestiunea, așa cum poate face CSM.

Ați cerut demisia lui Felix Bănilă (fost șef DIICOT - n.red.) pentru mai puțin.

Mulțumesc.

În cazul în care apare un vaccin împotriva coronavirusului, iar părinții refuză să își vaccineze copilul, mai poate fi primit acel copil la școală?

Ar fi excelent să avem un vaccin. În măsura în care dispunem de el, sigur se va pune întrebarea dacă vaccinarea să fie obligatorie sau nu. Eu sunt de părere că lumea ar trebui să se vaccineze. Dar dacă să condiționăm asta de mersul la școală - este o problemă ce trebuie analizată foarte, foarte atent. Cred că e bine să fie vaccinați copiii, dar să nu le fie îngrădit accesul la educație, dacă părinții nu vor să vaccineze, din varii mtoive, copiii.

Pe 27 avem alegeri, iar majoritatea secțiilor de votare sunt organizate în școli. Pe parcursul zilei, și o mie de persoane pot intra în secție și se dă masca jos pentru identificare. Alegătorul poate tuși. Nu considerați că se impune ca după ziua de alegeri să fie liber de la școală mai multe zile pentru dezinfecție?

Da, sunt perfect de acord că trebuie să se găsească o soluție foarte bună pentru dezinfecția de după alegeri. Activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri, pentru că amenajarea secției nu se poate face peste noapte. Cu o zi-două, școală va trebuie să fie oricum liberă și înainte. Apoi, e nevoie de o perioadă pentru o dezinfecție profundă. Acest lucru trebui rezolvat foarte urgent de Guvern și de repsonsabilii din Guvern și autorități.

A existat această propunere? De zile libere pentru dezinfecție după vot?

Toată lumea e conștientă că trebuie liber și înainte și după.

Despre traseism, din nou. PNL a racolat 135 de primari de la PSD. Acum, a trecut la parlamentari. Veți cere liderului PNL să nu îi pună pe lista pentru parlamentare pe cei veniți de la PSD?

Nu pot decât să repet: sunt împotriva traseismului. Din calitate de președinte, eu nu pot merge la un lider de partid să îi cer pe cine să pună și pe cine să nu pună pe listă la alegeri.

Vă așteptați ca premierul Ludovic Orban să nu pună pe locuri eligible traseiști?

E foarte bine să întrebați asta acolo, la partid.

Le veți cere românilor să nu voteze o listă pe care sunt traseiști?

Le-am cerut românilor mereu să voteze oameni responsabili.

Vă mulțumesc!

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/351171119351334/

***

Conferința de presă de miercuri seara a devenit un obicei al șefului statului în ultima perioadă.

El a ținut și săptămâna trecută, la aceeași oră, o conferință.

Iohannis a vorbit atunci despre alegerile locale, care se vor desfășura în această lună, în plină pandemie.

Totodată, președintele a afirmat că se pot deschide restaurantele, sălile de spectacol și cinematografele de la 1 septembrie, lucru care s-a și întâmplat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇