PSD nu a reușit să dea jos Guvernul Orban, pentru că nu a fost cvorum pentru votul moțiunii. 5 parlamentari social-democrați au lipsit

PSD nu a reușit să dea jos Guvernul Orban, pentru că nu a fost cvorum pentru votul moțiunii. 5 parlamentari social-democrați au lipsit

Parlamentul nu a putut dezbate și vota, luni, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi, pentru că nu a existat cvorum.

Era nevoie de prezența a 233 de parlamentari, iar în sală au fost doar 226. Printre cei care au lipsit au fost și 5 social democrați: senatorii Carmen Dan și Roxana-Natalia Pațurcă și deputații Cătălin Rădulescu, Todor Adrian și Ciocan Dan.

Ponta acuză un blat între PSD și PNL la moțiunea de cenzură: Rezultatul cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban

Senatorul PSD Carmen Dan a anunțat încă de dimineață că nu va participa la votul moțiunii de cenzură, pentru că se află în autoizolare, după ce a luat contact cu mama sa, care a fost confirmată cu Covid-19.

La rândul său, deputatul PSD de Arad Adrian Todor a spus că fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus.

În ceea ce îl privește pe Cătălin Rădulescu, el a spus că nu va participa la ședința de azi, pentru că este internat în spital și că va lipsi de la vot.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu îi crede însă și afirmă că ”nu e niciunul bolnav”. Mai mult, el îi amenință cu excluderea.

"Care colegi? Cei trei îmbolnăviţi? Domnul Potor, domnul Rădulescu şi doamna Carmen Dan. Dacă tot forţăm aşa lucrurile, am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor trei foşti colegi ai mei. (…) Nu e niciunul bolnav", a spus Ciolacu, întrebat dacă a luat legătura cu cei 3 parlamentari PSD.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații ale liderilor politici pe tema moțiunii de cenzură:

16:47 - Marcel Ciolacu anunță că nu există cvorum pentru ca moțiunea să fie dezbătută și votată. În sală au fost doar 226 de parlamentari.

16:45 - Au lipsit și deputaţii afiliaţi grupului PSD Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican).

16:44 - În ceea ce privește deputații PSD, dintr-un total de 124 sunt absenți 3: Cătălin Rădulescu, Todor Adrian și Ciocan Dan.

16:38 - S-a făcut prezența la senatorii PSD. Din totalul de 69 membri, sunt absenți doi: Carmen Dan și Roxana-Natalia Pațurcă.

16:22 - Moțiunea de cenzură nu va fi dezbătută și votată azi, afirmă surse politice citate de televiziunile de știri.

16:19 - Surse citate de Antena3 spun că cel puțin 5 parlamentari PSD sunt absenți de la ședință.

16:17 - Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va propune Consiliului Politic Naţional al partidului excluderea celor trei social democrați care nu au venit la Parlament pentru votarea moţiunii de cenzură. Ciolacu a precizat că niciunul dintre ei nu este bolnav.

16:14 - Social-democrații nu cred că se va reuși asigurarea cvorumului. Lia Olguța Vasilescu spune că din calculele PSD în sală ar fi doar 231 de parlamentari.

16:12 - Și grupurile parlamentare ale USR şi PNL au părăsit sala.

16:10 - UDMR a anunțat că toți parlamentarii formațiunii ies din sală, pentru a nu asigura cvorumul. În cazul în care va exista cvorum, aceștia se vor întoarce în sală, dar nu vor vota moțiunea.

15:55 - Ședința a fost reluată, cu o întârziere de 25 de minute, cu apelul nominal de verificare a prezenţei deputaţilor şi senatorilor.

ADVERTISING

15:36 - ”E o moțiune în afara cadrului constituțional, mi se pare normal ca ea să nu fie dezbătută și votată. Pe noi ne interesează să ne ocupăm de problemele României. Ce înțelegere să existe între PSD și PNL, dacă ei au depus moțiune să ne dea jos?”, a declarat premierul Ludovic Orban.

15:17 - Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, a declarat din nou, luni, că parlamentarii PSD care absentează nemotivat sau votează împotriva moțiunii de cenzură vor fi excluși din partid.

El nu a vrut însă să spună dacă această măsură i se va aplica și lui Carmen Dan, care a anunțat că nu vine azi în Parlament pentru că se află în autoizolare, afirmând că astfel de decizii se iau în forurile statutare ale partidului.

15:02 - UDMR a decis să nu voteze moțiunea, a anunțat la Digi24 preşedintele formațiunii, Kelemen Hunor.

"E lupta pentru putere între PSD și PNL. Din aprilie până săptămâna trecută, în foarte multe situații, PNL și PSD sunt foarte apropiați. Merg împreună, mai ales când, ca să citez un contemporan, vine cineva cu cretinismul furatului Ardealului sau alte cretinisme, atunci ei sunt foarte rapizi. Merg înainte, se aruncă la vot, fac majorități.

Azi trebuie să lăsăm să se descurce ei cu această moțiune. Într-un mod extrem de viclean, fiecare încearcă să ne atragă în acest război. Când vom ajunge la vot, vom spune prezent, dar nu vom vota, așa cum am mai făcut de câteva ori”, a spus Hunor.

14:30 - Pentru că nu sunt suficienți parlamentari în sală pentru a fi asigurat cvorumul, Marcel Ciolacu a anunțat că ședința se suspendă până la ora 15:30.

”Începem la ora 15:30, cu apel uninominal pentru senatori și deputați. Am început furtunos cu o pauză de o oră. Toată lumea la grupurile parlamentare”, a anunțat Ciolacu, prezentând apoi programul dezbaterilor:

ADVERTISING
  • 15.45 - Grupul parlamentar PMP
  • 15.50 - Grupul parlamentar al Minoritaților Naționale
  • 16.00 - Grupul parlamentar ProEuropa
  • 16.15 - Grupul parlamentar UDMR
  • 16.30 - Grupul parlamentar USR
  • 16.35 - Grupul parlamentar PNL
  • 16.40 - Grupul parlamentar PSD

14:22 - Nici deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, nu va participa la ședința de azi. El a declarat pentru Digi24.ro că este internat în spital și că va lipsi de la vot. Surse din PSD susțin însă pentru postul TV citat că Rădulescu ar fi fost contactat de liberali, care i-au promis un loc pe liste, dacă lipsește la vot.

14:20 - A început ședința Parlamentului în care urmează să fie dezbătută și votata moțiunea de cenzură. Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că din totalul de 465 de parlamentari și-au înregistrat prezența 170.

14:18 - Victor Ponta a atacat iar Partidul Social Democrat, afirmând că i se pare suspect cum unii parlamentari PSD au anunțat azi că intră în izolare, după ce au luat contact cu persoane cu Covid-19.

”Când nu voi mai vedea în partid șmenari, vânzători și conserve, voi crede în el. (…) La cum se îmbolnăvesc ei câte unul la jumătate de oră, nu știu ce să spun. Pe fiecare oră mai dispare câte un pesedist, dacă mai trece mult timp până la vot, vom mai avea doar jumătate din Parlament”, a spus Ponta la Parlament, făcând referire la Carmen Dan și Adrian Todor.

14:10 - Dezbaterea moțiunii ar fi trebuit să înceapă la ora 14:00, dar întârzie.

14:07 - Senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, consideră că președintele Iohannis ar trebui să facă apel la parlamentarii PNL "să nu fugă din Parlament şi să-şi asume cu demnitate înfrângerea".

"Constituţia pare să fi ajuns astăzi o simplă bucată de hârtie călcată în picioare de mahării PNL, dornici să scoată maxim de profit, politic şi financiar din criza în care ne aflăm. (…) Domnule Iohannis, din respect pentru democraţie, faceţi apel la senatorii şi deputaţii PNL, să nu fugă din Parlament şi să-şi asume cu demnitate înfrângerea", spune el, potrivit News.ro.

13.55 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că va anunţa de la microfonul Parlamentului cum vor vota parlamentarii acestei formaţiuni la moţiunea de cenzură.

"Veţi afla în momentul în care mă voi pronunţa de la microfonul Parlamentului cum vom vota. Până atunci, nu am cum să vă spun, pentru că altfel nu va mai fi nicio surpriză. Aşa puteţi specula", a afirmat liderul UDMR, luni, după şedinţa grupurilor parlamentare ale Uniunii, potrivit Agerpres.

13:36 - Victor Ponta spune că Pro România va aduce 25 de voturi la moțiunea de cenzură de azi, cu toate că are doar 24 de parlamentari. El a explicat că l-a convins pe Eugen Teodorovici, senator PSD, să voteze moțiunea, deși nu a semnat-o.

”#IMPREUNA pentru demiterea lui Orban #faraprostiinfunctiipublice! PRO Romania are 24 de parlamentari- dar aduce 25 de voturi pentru motiune!

Eugen Teodorovici este senator PSD - nu a semnat Motiunea de Cenzura dar o voteaza! Oare PSD cate voturi aduce de la cei 209 parlamentari ai sai?”, a scris Ponta pe Facebook.

13:31 - Senatorul PSD Carmen Dan a anunțat că nu va participa la votul moțiunii de cenzură, pentru că se află în autoizolare, după ce a luat contact cu mama sa care a fost confirmată cu Covid-19.

Carmen Dan a precizat că s-a testat, rezultatul este negativ, nu are simptome, dar este obligată, potrivit legii, să stea în autoizolare.

”Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. În oricare alte condiții, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aș fi fost acolo.

O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puțin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament.

Altfel spus, în aceeași zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

13:20 - Liderul USR, Dan Barna, a spus din nou că parlamentarii formațiunii sale nu vor participa la votul moțiunii de cenzură, afirmând că reprezintă un circ.

”A fost o moțiune de divertisment, necesară pentru a-și distra invitații la congres. A reușit, Ciolacu a câștigat președinția partidului. Sunt convins că și PSD își dorește să încheiem acest circ. Nu vom legitima acest circ. O moțiune nu poate fi benefică pentru România, acest circ trebuie să se încheie cât mai rapid. E un cartof fierbinte de care și PSD vrea să scape”, a spus Dan Barna la Digi24.

12:40 - Deputatul PSD de Arad Adrian Todor a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus. Din acest motiv va lipsi de la votul moțiunii, au declarat surse din partid, pentru Digi24.ro.

12:12 - Imediat după comunicatul șefului statului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a dat replica, afirmând că în cea mai dificilă perioadă a țării, Iohannis alege să țină la putere un guvern incompetent.

„În cea mai dificilă perioadă a țării, Klaus Iohannis alege să țină la putere un guvern incompetent și absolut incapabil să gestioneze criza de sănătate și, mai ales, criza economică. Klaus Iohannis este complice la cumpărarea de parlamentari cu scopul de a rămâne la putere. Oare Klaus Iohannis încurajează cumpărarea de parlamentari pentru a-și consolida scaunul de la Cotroceni?”, a scris pe Facebook liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

11:53 - Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică, să nu voteze moțiunea.

"Fac un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniţi complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar naţional de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranţa că parlamentarii României înţeleg gravitatea momentului pe care ţara noastră îl traversează şi nu se vor alătura demersului PSD", afirmă Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis luni.

11:42 - Liderul deputaţilor UDMR Attila Korodi a declarat la RFI România că dacă Executivul pică la moţiunea de cenzură, se poate ajunge la un vid decizional. Pe de altă parte, el acuză Guvernul Orban că se comportă ”de parcă în Parlament ar avea peste 50%”.

Korodi a precizat că la ora 12:00 va decide cum va vota formațiunea sa moţiunea de cenzură, iar decizia va fi anunţată la ora 14:00, când începe şedinţa Parlamentului.

11:30 - Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la începutul şedinţei de guvern, că membrii Executivului se vor prezenta la moţiunea de cenzură, deşi a menţionat că este o procedură neconstituţională.

Astăzi ne prezentăm la moţiunea de cenzură chiar dacă e o procedură neconstituţională, ea se derulează şi va trebui să fim prezenţi la Parlament, ca şi Guvern. Sigur că poziţia politică este foarte clară, că noi nu participăm la această poţiune de cianură care este în afara în Constituţiei, ca şi parlamentari, dar ca Guvern va trebuie să fim prezenţi”, a afirmat Orban, potrivit News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇